Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bez zahrádek je tady větší binec, říkají provozovatelé podniků ve Stodolní

Ostrava - Venkovní zahrádky u restaurací a barů k létu patří. A plná jich bývala i ostravská Stodolní ulice. Letos je to ale jinak. Radní centrálního obvodu totiž některým podnikům zahrádky zakázali, jiní je mohou mít otevřeny pouze do dvaadvacáté hodiny. 

9.8.2012
SDÍLEJ:

Předzahrádka v centru Ostravy.Foto: Lukáš Kaboň

„Jakmile zahrádku zavřeme, tak stejně lidé zůstanou popíjet na ulici a dělají mnohem větší nepořádek a zmatek. Uvnitř se pak vůbec nedá hnout," popsala dopady nového opatření Kateřina Morysová z baru E99.

Radní Moravské Ostravy a Přívozu si ale stojí za svým.

„Rozhodli jsme se tak na základě mnohých stížností lidí, kteří poblíž Stodolní ulice bydlí, a máme problém s tím, že ne všechny kluby a restaurace respektují dodržování nočního klidu. Proto jsme vydali pravidla pro vydávání souhlasu ke zvláštnímu užívání pozemních komunikací. O jednotlivých žádostech pak rozhoduje rada na základě individuálního posouzení," sdělila mluvčí centrálního ostravského obvodu Jana Pondělíčková a dodala: „Na základě doporučení komise čistoty a pořádku nebyly povoleny zahrádky pěti klubům."

Mezi provozovateli podniků ve Stodolní se ale spekuluje o tom, že za zrušením zahrádek může být i to, že poblíž ulice zábavy bydlí dva z radních centrálního obvodu, Tomáš Málek a Lukáš Semerák. Ten má v okolí Stodolní svou vlastní nemovitost.

„Nikde v Ostravě nesmí být zahrádky otevřeny po dvaadvacáté hodině, takže mi to nepřijde jako nějaké omezení. Provozovatelům, kteří byli vstřícní a komunikovali s radnicí i policií, zahrádky navíc zůstaly. A co mi přijde absurdní, je, jestli někdo spojuje rozhodnutí radních s mým bydlením v centru. Tomu se musím jen smát," řekl Deníku Lukáš Semerák.

Majitelé podniků provozujících zahrádky ale proti rozhodnutí radních rozhodli bojovat a sepsali petici.

„Lidé nám ji podepisují víc než ochotně. Sami totiž vidí, že je lepší, když zahrádky fungují i v noci," konstatovala Kateřina Morysová z E99.

Stejný názor má i majitel Potrefené husy. „Pořádek na venkovní zahrádce si ohlídáme, ale když tam není, vůbec nad tím nemáme kontrolu. Venku je tak mnohem větší hluk, všude jsou střepy, vylité pití a jiný nepořádek. Lidé posedávají na parapetech nebo na stolech, které nemáme kam schovat. Navíc si myslím, že některé bary to zničí, protože ne každý podnik má klimatizaci a nikdo nechce sedět v horku," řekl Martin Ondra.

V baru Bastila na začátku Stodolní bývala v parných dnech zahrádka už od ranních hodin plná. „Lidé sem chodili snídat před prací, protože venku je v létě příjemněji než uvnitř. Omezení ale platí do devíti hodin ráno, to znamená, že nemůžeme stoly a židle vytáhnout dříve," řekla Hana Jelínková, která v Bastile obsluhuje.

Zahrádku musí dvě hodiny před půlnocí zavřít také v baru Modrá myš. „My jsme klidný podnik, lidé si k nám chodí popovídat u skleničky vína, a přesto i my musíme v deset stahovat zahrádku. Hostům se to nelíbí a to pro byznys není dobré," míní majitel baru Radim Hamrosi.

Podobně to vidí i Brigita Švecová z podniku Face. „Nejde mi o peníze, ale těžko se mi hostům každý večer vysvětluje, že musí vstát a svou večeři si musí dojíst uvnitř. Většinou k nám chodí cizinci, a ti takové počínání odnikud neznají."

LUCIE PNIACZKOVÁ

Autor: Tereza Krumpholzová

9.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert Robbieho Williamse, Letňany, 19.8.2017
8

RECENZE: Showman Robbie Williams zaměstnal manželku, tatínka i snoubence

Grace Mugabeová a Robert Mugabe
4

Mugabeová získala imunitu, Jižní Afrika přerušila letecké spojení

Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje už sedmadvacet let. I po takové době nepovažuje jejich vyřezávání za rutinu. „Každý kousek je originál. Vše dělám ručně a každý kus dřeva mě jinak inspiruje. Možná proto mě práce pořád baví,“ pochvaluje si devětačtyřicetiletý muž.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

/ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim přísnější tresty, a to dva až deset let vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení