Například v útulku Max v Havířově probíhá venčení od úterý do neděle, včetně svátků. Lidé tam mohou přijít a zaměstnanci útulku jim pomohou vybrat psa dle jejich představ.

„Zákazník si sám řekne, jaké má na psa požadavky, jestli s ním chce jít jen na procházku po okolí, nebo si ho vzít někam dále. Pro rodiny s dětmi je vhodný jiný pes než pro dospělé. Všechny psy dobře známe, takže můžeme danému klientovi doporučit toho nejvhodnějšího," říká jedna z havířovských ošetřovatelek.

Svůj volný čas takto tráví spousta stálých zájemců, ale přicházejí i noví. Na procházku mohou vzít kteréhokoli z 60 psů.

V rámci terapie útulek nově navštěvují také například pacienti z psychiatrického oddělení havířovské nemocnice. „Mezi ty pravidelné návštěvníky patří přírodovědný kroužek z Asterixu, havířovské školy a spousta rodin s dětmi," říká o svých klientech vedoucí útulku Dagmar Poláková.

Největší nápor nastal během svátků. Po novém roce zájem trochu polevil, ale stále to je mnohem více než loni.

„Přes týden k nám chodí do deseti lidí denně a o víkendu se tento počet zvyšuje. Vždycky záleží na počasí. Když je krásně, návštěvnost samozřejmě stoupá," dodává Poláková.

Díky vyššímu zájmu o venčení si tam našla svého čtyřnohého přítele spousta Havířovanů. „Poslední případ se stal nedávno. Jeden pán zde chodil pravidelně několik měsíců venčit psa. Nakonec neodolal a vzal si ho domů napořád," uvádí příklad vedoucí útulku.

Nejprve procházky, nakonec společný domov

Dobré zkušenosti a hlavně spoustu zájemců o venčení psů mají také v útulcích v Dětmarovicích a Karviné. Přicházejí prý hlavně rodiny s dětmi, které kvůli potížím s alergií nemohou mít psa doma. A pracovníky útulku zájem lidí velmi těší.

„Je to dobře, protože se stává, že si párkrát rodina vyvenčí psa a ten se jim nakonec tak zalíbí, že si ho vezmou domů," říká vedoucí útulku Marcela Sojková.

V dětmarovickém útulku záleží především na domluvě, na jak dlouho si zákazník psa vypůjčí. „Pro nás je výhodné, že si klienti zapůjčí psa i na více dnů. Vyzkouší si tak, jak se pes chová v bytě a ve většině případů si psa nakonec ponechají," vysvětluje Sojková.

V zimním období musí útulek spoustu zájemců odmítat. Psi jsou umístěni ve venkovních kotcích a po procházce by se neměli kde zahřát.

„Jakmile je teplota kolem nuly, velmi rádi tady přivítáme všechny milovníky psů," dodává vedoucí útulku.