Jenže radní tvrdí, že o ničem takovém nevědí a o ničem podobném nehlasovali. „Z rady jsou dva zápisy. Jeden, ve kterém není o smlouvě nic uvedeno, a druhý, kde je napsáno, že smlouva byla radě předložena," řekl radní Miroslav Chlubna (Nezávislí), který byl v té době v opozici.

Co je SMO, městská akciová společnost Orlová? V současnosti je jednou z největších firem v Orlové. Společnost byla založena dne 20.3.1995 jediným akcionářem, městem Orlová. Důvodem pro její založení byl záměr sjednotit a dále efektivně provozovat činnosti, které do té doby zajišťovaly zanikající městské podniky služeb.

Zatímco radní dostali zápis bez zmínky o odstupném, na SMO přitom putoval zápis s poznámkou, že smlouva byla předložena. „Radní tak vůbec nevěděli, že na SMO šel jiný text z rady," dodal Chlubna.

Většina představenstva tak smlouvu v dobré víře schválila. Mimo jiné i právě „zlatého padáka" pro Alfréda Roika. Zatím není jasné, o jakou částku by se mohlo jednat, hovoří se ale o řádech milionů korun.

Podle bývalého místostarosty Miroslava Koláčka (KSČM) se o žádné smlouvě nehlasovalo.

„Jen nám bylo řečeno, že ta smlouva je, až na nějaké drobnosti, stejná jako v roce 2009," sdělil Miroslav Koláček.

To, že o ní údajně hlasovali, zjistili dnes již bývalí radní až nyní. Chce nyní počkat na výsledky forenzního auditu, který ukáže, co všechno se v SMO dělo. Oficiální výsledky zatím nejsou známy, zastupitelé a veřejnost se je dozví na mimořádném zastupitelstvu, které starosta svolal na 8. července. Už nyní ale prosákly informace, že ze společnosti „načerno" zmizelo zhruba 34 milionů. Tam by se také mohla veřejnost dozvědět, zda město bude muset odstupné bývalému šéfovi vyplatit.

A právě kvůli podivným finančním machinacím v SMO už v minulých měsících padla dvě trestní oznámení. A nejspíše budou následovat další. „Dáme návrh na radu, aby trestní oznámení podala," sdělil předseda představenstva SMO a také radní Waldemar Danělišyn (Město lidem).

Také on si je jistý, že radním nebyla žádná smlouva předložena. Podle něj právě Alfréd Roik smlouvu v tomto znění poslal na sekretariát.

Zastupitel Miroslav Chlubna jde ještě dál. Podle něj se na tom kromě Roika musel podílet i někdo z města.

To ale bývalý starosta Jiří Michalík (ČSSD) odmítá.

„Byli jsme informováni dozorčí radou i představenstvem, že výsledky hospodaření byly kladné. Z toho těžko posoudíte, že se ve společnosti děje něco špatného," uvedl bývalý starosta.

Také on potvrdil, že se všechny informace o dění ve společnosti dozvěděl z forenzního auditu.

„V podstatě jsem ani nevěděl, jaké odměny se vyplácely. To všechno bylo věcí představenstva," dodal Jiří Michalík.