„Rádi bychom změnili myšlení provozovatelů restaurací v tom smyslu, že jejich starost s klienty nekončí zavřením dveří při odchodu," řekla mluvčí města Eva Wojnarová,

Ne každý provozovatel diskoték si je schopen zajistit ochranku, která hned při vstupu do podniku nepustí nezletilé, podnapilé a na pohled problémové individua.

„Problém je ten, že v každé ulici se najde budka, kde volně alkohol nalévají. Pro nezletilé není ani problém si obstarat láhev. Do toho si šňupnou nebo dají nějakou drogu a pak se z nich stávají hrdinové, kdy kolikrát jde i o život," míní Jan Adámek z Havířova.

„Kdysi to bylo o něčem jiném. Také se chodilo po zábavách a pilo, ale nerobil se takový binec jako nyní. Je třeba majitele podniků pokutovat. Klidně i více, než jen sto tisícovými pokutami," dodal padesátiletý Havířovan.

Jak na jednání zaznělo, k nejproblémovějším zařízením patří na Šumbarku Bivoj a Cihelna, kde místní lidé nemají o „divoké noci" nouze. Ve městě pak prvenství drží Beach bar, Kovárna a restaurace „A" na Merkuru. Na to, zda hospodští někde nenalévají mládeži mladší 18 let, dohlíží také Odbor sociálně-právní ochrany dětí ve spolupráci s městskou policií, který až dvakrát do měsíce provádí kontroly přímo v provozovnách.

„V červnu a únoru nebyl při kontrolách zajištěn ani jeden mladistvý. Ostatní měsíce to pak bylo v průměru od tří do třinácti lidí," informovala mluvčí města. Provozovateli pak v takovém případě hrozí sankce od 50 tisíc až do půl milionu korun.

Situace se zlepšila

S řešením, jak zatočit s hlukem z diskoték a rušením nočního klidu, přišli před lety zastupitelé v Karviné. Výrazně omezili dobu, kdy mohly vytipované diskotéky pouštět hudbu. Po desáté hodině tak měl být v některých lokalitách klid. Přesto se někteří provozovatelé snažili zákaz obejít tím, že z veřejné diskotéky udělali soukromý klub. Že se jednalo o účelové řešení, potvrdil na jednom setkání s nespokojenými obyvateli Karviné-Nového Města, kteří mají v okolí několik diskoték, náměstek primátora Petr Bičej.

„Pokud by to byl soukromý klub, tak by přece museli mít nějaké členské průkazky nebo registrace. Já jsem tam schválně šel, zaplatil jsem vstupné a nikdo po mně žádný průkaz, ani nic podobného nechtěl," prohlásil Petr Bičej.

I přesto se situace zlepšila, což potvrzují také karvinští strážníci. „Kdysi jsme těch stížností měli více, nyní se situace zlepšila, jedná se spíše o občasné telefonáty," sdělil ředitel Městské policie Karviná Jaroslav Novotný.

Jak dodal, přestože někteří vyhlášku obcházeli, stále bylo dost provozoven, které ji dodržovaly. „I proto si myslím, že vyhláška měla svůj smysl," zdůraznil ředitel strážníků.