Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Karviné se bude po mnoha letech opět vařit pivo

Karviná – Do konce roku by měly začít rezavý chmelový mok vařit hned dva malé pivovary. Jeden má vzniknout v místě, kde už kdysi fungoval – v Pivovarské ulici ve Fryštátě vedle restaurace Baron. Druhý má fungovat na opačné straně města - v restauraci Ovečka.

11.8.2013
SDÍLEJ:

Karvinské pivo.Foto: Archiv pivovaru

Karvinské pivo.

Oba pivovary už mají své názvy – v Ovečce se bude vařit pod značkou Larische a v Baronu to bude Karvinské pivo.

Oba pivovary chtějí nabízet jak spodně kvašená piva plzeňského typu, tak i různé druhy speciálních piv. „Základem by mělo být výčepní světlé desetistupňové pivo a potom Larische ležák," říká manažer pivovaru Larische Radek Cieslar.

Časem chtějí vařit také pivní speciály – svrchně zkvašená pšeničná piva, vícestupňové polotmavé ležáky, tmavá piva a další. „To ale opravdu, až provoz zaběhneme," dodává Cieslar.

Točit Larische budou zpočátku jen v Ovečce, časem se pak možná objeví i v nabíce vybraných restaurací. Otvírat chtějí pivovar už v září.

Pivovar i malé muzeum

Zařízení potřebné k vaření piva se vrátí i do míst, kde už kdysi bylo. Při restauraci Baron v centru Fryštátu se bude vařit Karvinské pivo. V těchto místech se pivo vařilo až do 80. let 19. století, kdy vůdčí roli ve vaření piva převzal pivovar v původní Karviné. Ten však dnes už nestojí, takže u Barona (jméno dostal podnik podle prvorepublikového správce Josefa Barona) chtějí stavět na tradici. Základem má být výčepní desítka a také dvanáctistupňový ležák. „Kromě toho bychom ale chtěli vařit i další druhy piv – vícestupňové příležitostné speciály, pšeničné pivo, ale také moderní radlery, jak se říká ovocným pivům," prozradil provozovatel restaurace Baron Radim Parwa. Ochutnat pivo u Barona bychom mohli o letošních Vánocích a čepovat jej budou právě v Baronu a sousední pivnici Bečky.

Jeho o slova o obnovené tradici nejsou jen prvoplánovou reklamou na pivo. V tomto pivovaru chtějí zřídit také minimuzeum pivovarnictví v Karviné, aby tradici vaření piva přiblížili i mladší generaci.

Autor: Tomáš Januszek

11.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační foto
2 18

Agresivních pacientů stále přibývá, někteří vyhrožují, další dokonce útočí

Nezvěstný Julian Cadman
2 21

Chlapec pohřešovaný po útoku v Barceloně byl objeven v nemocnici

Malý pochod radikálů v Bostonu deklasovala masivní akce jejich odpůrců

Tisíce demonstrantů skandujících protinacistická hesla v Bostonu zcela zastínily malou skupinu pravicových radikálů. Ti týden od násilných střetů ve Virginii zorganizovali „manifestaci na podporu svobody slova“. Policie raději konzervativce přesunula pomocí vlastních vozů jinam.

Vláda a odbory projednají růst platů, ve hře je několik variant

Zástupce vlády a odboráře čeká v pondělí zásadní jednání o růstu platů ve veřejném sektoru. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje pro učitele zvýšení o 15 procent a pro ostatní pracovníky o deset procent, a to od listopadu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odborářský požadavek podporuje. 

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Svůj první nůž vyrobil v sedmi letech. Dnes je autorem zajímavých výtvorů

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ V životě se neobejde bez manželky, přírody a tvůrčí práce. Musí něco vyrábět, aby se nezbláznil. Nožíř, výrobce hlavolamů i vyznavač šrot artu Vašek Skopek říká: „Mlácení palicí do žhavého železa je obrovská relaxace. Člověk ničí a tvoří zároveň“

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení