„Když se to otevřelo, tak centrem projelo jedno auto za hodinu. Teď se tady doprava vrátila, je stabilizovaná. Zase je provoz, a to je pro nás obchodníky samozřejmě lepší," řekla v úterý Deníku 64letá starousedlice Marcela, která pracuje v jednom z obchůdků v blízkosti základní školy.

Jsou však lidé, kterým poměrně hustý provoz začíná vadit. „Důvod, proč tomu tak je, je jednoduchý – třísměnný provoz v automobilce v Nošovicích. A nedokončené napojení, takzvaná MUK, na dálniční obchvat v úseku Nošovice-Dobrá. Lidé přes naši obec jezdí do práce a z práce, když se tady postavíte ve 2.10 odpoledne, tak nevěříte svým očím," potvrdil místostarosta Dobré Milan Stypka. Dodal, že dosavadní schůzky se zástupci firmy situaci nezměnily.

Z Dobré je to do Beskyd vyloženě kousek, což zmíněné obchodnici vyhovuje. „Jsme rádi, že tady ty hory jsou," podotkla. Na otázku, zda jí něco v obci chybí, pravila: „Každopádně chodníky. Kde? Všude. Po celé vesnici. Ale říkají, že se blýská na lepší časy, takže uvidíme, kdy to budou realizovat."

Milan Stypka říká, že chodníky patří určitě mezi investice, na které obec momentálně tlačí. Míní, že „pokud vše půjde hladce", tak příští rok na jaře začne rekonstrukce části chodníku, který již existuje podél hlavní silnice. Na to pak naváže výstavba nového chodníku, a to na protější straně, tvrdí místostarosta. A obec podle něj usiluje také o stavbu směrem Pazderna.

V místní hospodě v úterý zazněla výtka k cestě na „Vrchy". „Kdyby zpevnili povrch, to by bylo dobré," pravil u piva 57letý chatař Jaroslav. Milan Stypka ale zdůraznil, že pokud se cesta stane nebezpečnou, tak ji obec opraví, avšak při důležitosti této komunikace je jasné, že se nebude dělat asfaltka až nahoru.

V centru Dobré je známý dřevěný krokodýl, u něhož se občas někdo vyfotí. Někteří lidé řeší, zda je pro atrakci zvoleno správné místo, Milan Stypka nicméně připouští, že z pohledu samosprávy je to „prkotina".

„Navíc to není náš krokodýl, to je záležitost jednoho z místních podnikatelů. Nemůžeme s ním nakládat, jak by se nám líbilo," usmál se místostarosta.