„Opakoval jsem v prvním ročníku matiku, v druhém angličtinu a v třetím pro změnu zase matiku," prozradil mladý muž.

A na tuto dobu vzpomíná, v rámci možností, v dobrém. „Mám naštěstí normální a pohodové rodiče, kteří to ustáli, a zastávám názor: ´Lépe na druhý pokus, než vůbec´," upřesnil. Dodává, že ne každý, s kým se u opravných zkoušek setkal, měl podobné pochopení u rodiny. „Dneska jsou studenti strašně stresování, do všeho nucení a všechno musí napoprvé, jinak jsou pro rodinu takoví budižkničemu," myslí si Daniel Molnár.

S opravnými zkouškami se však školy setkávají každoročně, ať už s komisionálními či opravnými. I když o výtečné a záviděníhodné výjimce by letos mohlo hovořit Gymnázium Františka Jana Palacha Živného v Bohumíně.

„Letos to je opravdu výjimečný rok a na naší škole neprobíhala ani jedna opravná zkouška," řekl ředitel školy Miroslav Bialoň.

Podobným úspěchem se může pochlubit i Gymnázium v Českém Těšíně, kde se letos uskuteční jedna komisionální a jedna opravná zkouška.

Karvinské gymnázium podle slov zástupce ředitele Jana Bajnara letos také nemá špatné výsledky. Z maturitních ročníků si jeden student zopakuje zkoušku ze společné části a druhý z části profilové. „Z nematuritních ročníků je to pak okolo deseti studentů," řekl Bajnar Deníku.

Na Gymnáziu v Orlové je pak letošní situace o něco komplikovanější. „Počet studentů provádějících opravné zkoušky nyní nemohu přesně sdělit, jelikož jsme právě po sloučení s Obchodní akademií a máme i cizí studenty," prozradila zástupkyně ředitele Eva Jeřábková s tím, že během následujících dnů mohou sdělit přesnější informace.

Nejčastěji se pak podle tázaných dělají opravné zkoušky z matematiky a jazyků, ať už mateřského nebo cizího.

Sedmnáctiletá Markéta Adámková rovněž vzpomíná na loňskou opravnou zkoušku, kterou dělala na jedné z havířovských škol z angličtiny.

„Nástupem na střední školu se mi cizí jazyk zošklivil. Podle profesorky byla jen jedna jediná správná odpověď, ale všichni ví, že v tomto jazyce to je jinak," prozradila a dodala, že letos ji bude učit jazyk jiný profesor a snad už se ´opravákům´ do budoucna vyhne. A čím to je, že se letos počet opravných zkoušek snížil? Podle ředitele bohumínského gymnázia Miroslava Bialoně to může být i náhoda. „Každý rok na naší škole někdo opravné zkoušky dělal. Může to být jednak způsobeno tím, že na škole je méně žáků, ale nevylučuji ani možnost, že se studenti začali opravdu učit," řekl Miroslav Bialoň.

Bibiána Balicka