Cvičení si nemohli nevšimnout lidé bydlící nebo se pohybující v okolí. Zaujalo je množství vojenské techniky, ostnatým drátek obehnaná rozvodna, střelba ze samopalů i akce vojenského vrtulníku.

„Nevíte co se dělo v úterý na elektrické rozvodně v Albrechticích? Létal tam vojenský vrtulník a spouštěl po laně dolu vojáky. V lese se ozývala střelba," ptal se redakce Deníku jeden čtenář, který poslal i snímky z akce.

Cvičení probíhalo v naprosto reálných podmínkách, vycházejících z reálných scénářů možného ohrožení. Podobně jako loni při cvičení v Nošovicích a na jiných místech regionu, byl i tentokrát útočníky ohrožován státní strategický cíl. Vojáci museli čelit útoku protivníka na kolonu a následně uchránit elektrorozvodnu, ze které je napájeno několik měst a průmyslové podniky.

„Vytvořit obranný perimetr, vybudovat základnu, zátarasy, kontrolně propouštěcí místo, palebné stanoviště a spojení. To byl prvotní úkol příslušníků jednotky Aktivních záloh Krajského vojenského velitelství Ostrava (KVV). Při útoku na kolonu vojenských vozidel cizím protivníkem musela přijít rychlá reakce velitele, který okamžitě dal povel k opětovné palbě a postupnému rozvinutí. Převaha nepřítele a těžké ranění svého příslušníka nenechalo na sebe dlouho čekat. Jedinou možností velitele bylo stáhnout své vojáky na bezpečnou vzdálenost, zesílit střelecké pozice a přivolat leteckou zdravotní pomoc MEDEVAC," popsal mluvčí KVV Martin Ogořalek.

Podle ředitele KVV Ostrava Jaroslava Hrabce jsou aktivní zálohy významnou složkou pro Moravskoslezský kraj. „Střežení a ochrana objektů důležitých pro obranu státu je prioritním úkolem této složky. Významným prvkem těchto cvičení je součinnost se složkami integrovaného záchranného systému. Jen se mi potvrdilo, že zkušenosti nabrané z posledního součinnostního cvičení v Nošovicích byly tentokrát zúročeny. Musím hlavně ocenit, s jakou motivací k tomu chlapci přistoupili. Můžete cvičit, jak dlouho chcete, ale u těchto kluků jde vidět, že jsou to srdcaři," dodal plukovník Hrabec.

V rámci cvičení proběhla i ukázka pro účastníky semináře k bezpečnostní problematice národní kritické infrastruktury, který se konal na půdě Krajského vojenského velitelství Ostrava za účasti zástupců orgánů krizového řízení a zástupců firem Čeps, a.s. a ČEZ, a.s.

„Pro kluky je to změna a zpestření cvičit mimo vojenský prostor. Konečně si můžeme vyzkoušet to, co se od nás očekává v případě nějaké krize. Je to pro nás dobrá zkušenost a další příprava pro rozsáhlé cvičení na elektrorozvodně Kletná v příštím roce," komentoval cvičení zastupující velitel roty rotmistr Dolejška.

Úterní cvičení by se neobešlo bez podpory dalších vojenských útvarů. „Velký dík patří všem útvarům participujícím na podpoře cvičení, zejména 72. mpr z Přáslavic, 23. základny vrtulníkového letectva Přerov, 53. brigády průzkumu elektronického boje Opava, Centra zabezpečení materiálem technických služeb Štěpánov, Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí, Ústředního vojenského veterinárního ústavu Hlučín a Střediska obsluhy výcvikového zařízení Libavá," vyjmenoval mluvčí Ogořalek.

Čtěte také: 
Vojáci v Nošovicích cvičili zneškodnění útočníků na elektrárnu
Policie při cvičení v Beskydech likvidovala teroristy

Jeden ze snímků doručených redakci od čtenářů.

Jeden ze snímků doručených redakci od čtenářů.