„Obviněný se k činu přiznal, uhradil vzniklou škodu a navíc dosud žil řádným životem. Byly splněny zákonné podmínky. Proto státní zástupce rozhodl o podmíněném zastavení trestního stíhání," řekla mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Barbora Zajícová. Mladík se potrestání vyhne, ale až za 18 měsíců. Takovou mu totiž žalobce stanovil zkušební dobu.

Sulovskému, který volby ve volebním okrsku Ostrava-Jih nakonec vyhrál, toto rozhodnutí státního zastupitelství nevadí. „Už tehdy jsem říkal, že nemá moc velkou cenu se v tom nějak šťourat. Nikdo se už nedozví, jak to tenkrát bylo. Navíc těžko vyčíslit i skutečnou škodu. Osobně mi to nevadí," řekl.

Čtyřiadvacetiletý Balcařík, který je zároveň členem zastupitelstva v městském obvodě Ostrava-Jih, má nyní členství v ČSSD podle serveru Novinky.cz pozastavené. Mandátu zastupitele se ale nevzdal.

Policie jej obvinila z krádeže a maření přípravy a průběhu voleb a referenda. Společně s komplicem, kterého se nepodařilo vypátrat, kradl plakáty Sulovského umístěné na sololitových deskách na pouličních lampách. Za to mu hrozily až tři roky vězení. Kriminalisté jej dopadli na základě kamerových záznamů. Na nich našli podezřelé auto i posádku, která v noci na 4. října projížděla ulicemi obvodu Ostrava-Jih a sbírala ze sloupů veřejného osvětlení desky s plakáty.

Obviněný mladík se policii přiznal. Uvedl, že takto chtěl regulovat masivní kampaň Sulovského. „Bral to jako volební boj. Údajně si neuvědomil, že páchá trestnou činnost," řekl už dříve kriminalista Radim Bena. Svého společníka ale neudal. Tvrdí, že to byl jeho nápad a odpovědnost chce nést sám.

Celkem Balcařík s dalším neznámým mužem ukradli 112 desek s plakáty. Vyhodili je do kontejneru. Škoda, kterou reklamní agentuře způsobili, dosahuje 16 tisíc korun.

Plakáty zmizely před prvním kolem senátních voleb. Z něj do druhého kola s těsným rozdílem postoupil právě Sulovský a starosta Ostravy-Jih Karel Sibinský (ČSSD).