VYBERTE SI REGION

Cukráři, pozor! Nový Jičín chce vlastní pochoutku

Nový Jičín - Již brzy by se na pultech novojičínských prodejců mohla objevit nová, zcela originální pochoutka, jež bude zároveň i suvenýrem. Novojičínská radnice totiž vyhlásila soutěž pro pekaře a cukráře, kteří mají vytvořit sladkost charakterizující město. Ke štramberským uším nebo příborským šil ím tak přibude třeba novojičínský podloubáček.

29.8.2012
SDÍLEJ:

Cukráři a pekaři mohou vybírat pro své výrobky ze tří témat. Jedním z nich je novojičínské Masarykovo náměstí.Foto: Deník/Adam Knesl

Nápaditého tvůrce suvenýru, jenž bude navazovat na historii a tradici města, čeká nejen fi nanční odměna, ale i možnost větší spolupráce na propagaci Nového Jičína. „Nový Jičín má rozvinuté partnerské vztahy se zahraničím. Je vyhledávaným turistickým místem. Cukrovinka, která by například reagovala na historii kloboučnictví nebo na osobnost Laudona, by určitě zaujala. Hlavní podmínkou je, aby byl výrobek trvanlivý a vhodný jako suvenýr," řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Jak se podařilo Deníku zjistit, na netradiční výzvu reagovali již první zájemci. Soutěž o nejlepší sladký suvenýr bude vyhodnocena na cukrářském jarmarku v pátek 12. října na Masarykově náměstí. A není vyloučeno, že výherní sladkost bude mít podobu právě historického centra. „Kromě trvanlivosti a skladnosti musí suvenýr splňovat i další podmínku. Musí vycházet ze tří zadaných témat – ztvárnění Laudona, klobouku, nebo historického novojičínského náměstí," upřesnila tisková mluvčí radnice Marie Machková.

Starosta Jaroslav Dvořák věří, že soutěž osloví co největší počet ať už profesionálních, nebo amatérských cukrářů a pekařů. „Ten nejlepší získá pět tisíc korun a s živnostenským odborem chceme vytvořit nějakou formu spolupráce, aby se sladkost mohla stát propagačním předmětem města," dodal starosta.

Případní zájemci by si tak měli zakroužkovat v kalendáři právě datum 12. října. Aby se zúčastnili soutěže, nemusejí se nikam hlásit, pouze si na obecním živnostenském úřadě na novojičínské radnici zaregistrují prodejní místo na říjnovém cukrářském jarmarku.

Nejznámější regionální pochoutkou jsou štramberské uši vyrobené z perníkového těsta, jež mají tvar kornoutu. Každoročně se pod Trúbou peče obrovské veleucho v režii místního pekaře Ladislava Hezkého, který v loňském roce představil tradiční lahůdku i na uznávané výstavě výrobců potravin v Berlíně. A nedaleké Freudovo rodiště se pyšní pro změnu Příborskými šiflemi.

Nejznámější regionální lahůdkou jsou štramberské uši. Na zdejším náměstí se každoročně peče veleucho.

Autor: Adam Knesl

29.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies