VYBERTE SI REGION

Farma Kružberk: Prvotřídní kvalita mléka s puncem ekologičnosti

/DENÍK BYL U TOHO/ Farma Kružberk je plně ekologická. Redaktoři Deníku se osobně seznámili s tím, co všechno toto adjektivum obnáší a co musíte udělat pro to, abyste se takovým statusem vůbec mohli pyšnit.

18.6.2015
SDÍLEJ:

Farma Kružberk je plně ekologická. Naše redakce se při sobotní prohlídce přesvědčila o tom, co všechno toto adjektivum obnáší a co musíte udělat pro to, abyste se takovým statusem vůbec mohli pyšnit.Foto: DENÍK / Petr Dušek

Sobota na farmě ležící v pěti stech metrech nad mořem na konci obce Kružberk byla dnem otevřených dveří. Ten se stal součástí kampaně U nás na farmě, kterou dělá obchodní řetězec Albert ve spolupráci se svými regionálními dodavateli.

Jejím cílem je seznámit zákazníky s tím, jak se dostávají potraviny na pulty obchodů, ale také jakým způsobem se pěstuje ovoce a zelenina nebo co vše je potřeba k chovu hospodářských zvířat.

Role hlavního průvodce se zhostil její vedoucí Jiří Slavík, který se v zemědělství pohybuje zhruba sedmatřicet let. Své povídání jsme začali v budově kravína, kde kromě několika desítek krav se za všudypřítomné daly považovat také vlaštovky a jiřičky, které prolétávaly nad hlavami návštěvníků a dobytku neustálým lovením ulevovaly od dotěrného hmyzu, hlavně pak much.

Krávy se zde v zásadě dělí na dvě hlavní kategorie. Na pastevní, které se nedojí, a dojené, jež jsou určené k produkci mléka. Kružberská farma si zakládá na jeho vysoké kvalitě.

„Naše krávy nejsou krmeny krmivem, u něhož by bylo používáno umělé hnojivo. Abychom se mohli pyšnit statusem ekologické farmy, musíme mít ekologický certifikát. S tím souvisí spousta věcí. Dobytek je například pravidelně kontrolován. Výroba mléka je pro nás základ," uvedl hned na úvod hlavní představitel farmy v Kružberku Jiří Slavík.

.

Dojení probíhá dvakrát denně

Následně jsme se vydali ke krávám, které byly zrovna vyháněny na pastvu. Dojených krav mají na této farmě celkem 170. Dojení probíhá dvakrát denně. Aby bylo mléko co nejkvalitnější, chovatelé musí podchytit především dvě věci.

Jednou z nich je dobrý zdravotní stav zvířat a druhou kvalita krmení. Ta je kontrolována na počítači. Kráva za den sežere přibližně dvaačtyřicet kilo krmiva. Proto jim je v Kružberku siláž co dvě hodiny přihrnována.

„Je důležité, aby se v krmivě nacházely takzvané probiotické bakterie, k nimž se nesmí dostat vzduch, jinak hynou. Krávy mají ke krmivu neomezený přístup čtyřiadvacet hodin denně," poznamenal dále Jiří Slavík, jenž je v chovu dobytka uznávaný odborník, což mimo jiné bylo patrné při samotném výkladu.

Nešlo také přehlédnout jeho velký zápal pro práci. Snad každou zdejší krávu znal jménem. Nelča, Helča, Dorotka, Ředitelka a můžeme pokračovat. Vzhledem k tomu, že jenom těch dojených krav je v Kružberku 170, jedná se o úctyhodný výkon.

Dbá se na pravidelné kontroly

Zpět ale k výrobě mléka, která je náročná na spotřebu energie, vody a také nafty. Za den zde vyprodukují v průměru 2700 litrů.

„Mléko vzniká z krve v mléčné žláze. Abychom z jedné krávy získali jeden litr mléka, musí kravou protéct 400 litrů krve," odhalil vedoucí Farmy Kružberk. V pravidelných intervalech jsou odebírány vzorky krve a probíhají důsledné kontroly. Kyselost a zásaditost kravského organismu, tedy jejich pH, nesmí klesnout pod hranici 6,2.

V pořádku musí být také jeden z nejdůležitějších orgánů bachor: „Abychom si udrželi vysokou kvalitu, musíme zachovávat pravidelnost, poctivost a také důslednost. Jestliže při chovu něco zanedbáte, buďte si jisti, že se to okamžitě negativně projeví a může to dojít až k tomu, že mlékárny od nás nebudou chtít mléko odkoupit."

Co se týče prodeje, tak od kružberské farmy nakupuje společnost Olma. Měli jsme příležitost ochutnat čerstvě nadojené mléko a šlo o chuť trochu jiné dimenze. Naprostá lahoda.

.

Chová se zde i česká červinka

Druhou stěžejní kategorií dobytka na farmě jsou pastevní krávy, kterých je celkem 120 kusů. V nadsázce řečeno je jejich hlavním úkolem spásat pastviny a rodit telata. Dojení se jich netýká. Zajímavostí je, že kružberští farmáři pečují také o tzv. českou červinku.

„Jde sice o skot, který nevyniká vysokou dojivostí ani masnou užitkovostí, ale my chceme toto plemeno zachovat," vysvětloval Jiří Slavík.

Prohlídku si pochvalovali i samotní návštěvníci. „Bylo znát, že to je těžká práce, ke které člověk musí mít vztah," vysvětloval Tomáš Slivka, jenž sem přijel z Opavy. „Exkurze se mi moc líbila. Jsem velmi spokojená. Dozvěděla jsem se spoustu nových a zajímavých informací," doplnila Jitka Slivková z Rožnova pod Radhoštěm.

Autor: Petr Dušek

18.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies