S nožem v ruce na ni zaútočil letos v únoru ve školce ve Frýdku-Místku, kam si žena přišla pro syna. Bodl ji nejméně sedmadvacetkrát, zejména do hlavy a obličeje. Při jedné z ran, která pronikla lebkou, zlomil čepel nože.

Při minulém jednání musela proti Štembírkovi zasahovat vězeňská eskorta. Nevhodně se totiž choval ke znalkyni, jejíž posudek po dvou větách ohodnotil slovy: „Jsou to feministické kecy." Měl i další průpovídky. A jelikož se neuklidnil ani po důrazných výzvách předsedy senátu, soudce jej vykázal a nechal ho vyvést vězeňskou službou. Znalkyně pak pokračovala ve svém svědectví bez přítomnosti obžalovaného.

Ve středu, kdy vypovídaly další znalkyně, se již Štembírek nemístných projevů zdržel a k posudkům neměl žádné výhrady. Mimo jiné se hovořilo o zraněních, která bývalé družce způsobil. Většina ran směřovala na obličeje a do hlavy. Útok byl velmi razantní a žena může mluvit o velkém štěstí, že ho přežila. Následky si však ponese po zbytek života.

Samotný Štembírek u soudu působil dojmem, že je vlastně sám obětí. „Měl jsem v plánu zabít ji i sebe. Chtěl jsem ji píchnout do oka," řekl Štembírek, který se snažil přesvědčit soud o tom, že viníkem všeho je vlastně bývalá družka, která jej před několika měsíci vyhodila z bytu.

„Kdyby se mnou mluvila, tak se nic nestane. Ona mě ale ignorovala šestnáct měsíců. Byli jsme spolu třináct roků. Když s někým máte děti, tak to takhle nejde," prohlásil Štembírek.

Podle znalců jde o člověka s nadprůměrnou inteligencí, u kterého se však projevují negativní osobnostní rysy. Vlivem dlouhodobého užívání alkoholu navíc u něj došlo k takzvanému zhrubění osobnosti.

Štembírek si během soudu stěžoval na řadu věcí. Například měl pocit, že se mu někdo z přítomných v soudní síni směje, na což opakovaně reagoval velmi popudlivě. Podle znalkyň je to je jeho běžná reakce na vše, co považuje za útok na sebe.

Hlavní líčení bude pokračovat 3. prosince. Štembírkovi hrozí až dvacet let žaláře, vyloučeno není ani uložení výjimečného trestu.