VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodští v Ostravě: Sehnat číšníka či dobrého kuchaře? Zázrak!

Nedostatek číšníků, servírek a také kuchařů trápí provozovatele ostravských restaurací a dalších pohostinských zařízení.

24.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

To, že se také ostravští provozovatelé hospod potýkají s nedostatkem personálu, Deníku potvrdil i Zdeněk Blinka, šéf UNIHOSTu (Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR).

„Číšníci a servírky chybějí na trhu dlouhodobě. Možná ještě větším problémem pro restauratéry je pak nedostatek kvalitních kuchařů. Souvisí to také s tím, že nároky na personál jsou stále větší, vaření se modernizuje. Dobrý kuchař se musí neustále vzdělávat, ne všichni to zvládají. Když k tomu přidáme fakt, že mzdy v pohostinství jsou jedny z nejnižších, tak máme i odpověď na to, proč je situace taková, jaká je. Na druhé straně ale platí, že pokud je kuchař kvalitní, vydělává slušně. Ti opravdu špičkoví si mohou vydělat od 20 do 25 tisíc korun," vysvětlil šéf UNIHOSTu. Podle něj tak hospodským, kteří chtějí v těžké konkurenci uspět, často nezbývá nic jiného, než aby si kvalitní personál vychovali sami.

Zdeněk Kinnert z hospůdky U Köhlera v centru Ostravy řekl, že nedostatek číšníků a servírek souvisí i s tím, že mladým lidem se do oboru moc nechce. „Kdysi je vychovávaly učňovské školy. Dnes ale na učiliště nastupují hlavně studenti, kterým se nepodařilo dostat na gymnázia či prestižnější střední školy. Každý druhý by chtěl dělat manažera, sedět u počítače a mít k dispozici služební auto. Dělat rukama se mladým, až na výjimky, moc nechce. Pokud ale v restauraci přivítá hosta místo usměvavého a úslužného číšníka či servírky neochotná obsluha, zamíří příště do jiného podniku," dodal Zdeněk Klinert.

„Dnes je doba, kdy se musí s klienty jednat v rukavičkách," doplnil s tím, že když před několika lety dal inzerát, že hledá číšníka, přišlo padesát uchazečů. Dneska se nepřihlásí nikdo.

Další oslovený provozovatel ostravské restaurace doplnil, že několik jeho bývalých zaměstnanců z oboru odešlo. „Potkávám je, dělají třeba strážníky, další se uplatnili ve firmách, část jich zůstala v oboru, ale vydělává si v cizině. Je také pravda, že číšníci a servírky vydělávají méně než v jiných profesích. U nás to bohužel zatím nefunguje tak jako na západ od našich hranic. Tam je běžné, že spokojený host odmění za kvalitní obsluhu číšníka třeba tuzérem ve výši deset či dvacet procent z celkové útraty. Takže i ten výdělek je pak slušný," dodal provozovatel ostravské restaurace, který si přál zůstat v anonymitě.

Také provozní Pizzerie Caruso v Ostravě potvrdila, že sehnat kvalitní servírku je problém. „V současnosti právě servírku akutně potřebujeme. Pár jich přišlo na pohovor, byly spokojeny i s nabízeným platem. Když ale měly přijít a vyzkoušet si práci, bez omluvy nedorazily," posteskla si provozní Pizzerie Caruso.

K TÉMATU

Podle šéfa UNIHOSTu Zdeňka Blinky se nároky na restaurační zařízení výrazně zvyšují. „Kdysi šli tady v Ostravě havíři po práci na pivo, případně něco ostřejšího. Takže ani tolik neřešili, jak hospoda vypadá. Dnes je trend, že restaurace jsou nekuřácké, velký důraz se klade na to, jak vypadá jejich interiér. Nutností je moderní a kvalitní kuchyně a rostou také samozřejmě nároky na personál. Z obyčejných hospod tak vznikají provozovny, které splňují už zmíněné požadavky. Ti, kdo se nepřizpůsobí, v náročné konkurenci neobstojí," dodal Zdeněk Blinka.

Autor: Břetislav Lapisz

24.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
9 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies