VYBERTE SI REGION

Hospodští v Ostravě: Sehnat číšníka či dobrého kuchaře? Zázrak!

Nedostatek číšníků, servírek a také kuchařů trápí provozovatele ostravských restaurací a dalších pohostinských zařízení.

24.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

To, že se také ostravští provozovatelé hospod potýkají s nedostatkem personálu, Deníku potvrdil i Zdeněk Blinka, šéf UNIHOSTu (Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách ČR).

„Číšníci a servírky chybějí na trhu dlouhodobě. Možná ještě větším problémem pro restauratéry je pak nedostatek kvalitních kuchařů. Souvisí to také s tím, že nároky na personál jsou stále větší, vaření se modernizuje. Dobrý kuchař se musí neustále vzdělávat, ne všichni to zvládají. Když k tomu přidáme fakt, že mzdy v pohostinství jsou jedny z nejnižších, tak máme i odpověď na to, proč je situace taková, jaká je. Na druhé straně ale platí, že pokud je kuchař kvalitní, vydělává slušně. Ti opravdu špičkoví si mohou vydělat od 20 do 25 tisíc korun," vysvětlil šéf UNIHOSTu. Podle něj tak hospodským, kteří chtějí v těžké konkurenci uspět, často nezbývá nic jiného, než aby si kvalitní personál vychovali sami.

Zdeněk Kinnert z hospůdky U Köhlera v centru Ostravy řekl, že nedostatek číšníků a servírek souvisí i s tím, že mladým lidem se do oboru moc nechce. „Kdysi je vychovávaly učňovské školy. Dnes ale na učiliště nastupují hlavně studenti, kterým se nepodařilo dostat na gymnázia či prestižnější střední školy. Každý druhý by chtěl dělat manažera, sedět u počítače a mít k dispozici služební auto. Dělat rukama se mladým, až na výjimky, moc nechce. Pokud ale v restauraci přivítá hosta místo usměvavého a úslužného číšníka či servírky neochotná obsluha, zamíří příště do jiného podniku," dodal Zdeněk Klinert.

„Dnes je doba, kdy se musí s klienty jednat v rukavičkách," doplnil s tím, že když před několika lety dal inzerát, že hledá číšníka, přišlo padesát uchazečů. Dneska se nepřihlásí nikdo.

Další oslovený provozovatel ostravské restaurace doplnil, že několik jeho bývalých zaměstnanců z oboru odešlo. „Potkávám je, dělají třeba strážníky, další se uplatnili ve firmách, část jich zůstala v oboru, ale vydělává si v cizině. Je také pravda, že číšníci a servírky vydělávají méně než v jiných profesích. U nás to bohužel zatím nefunguje tak jako na západ od našich hranic. Tam je běžné, že spokojený host odmění za kvalitní obsluhu číšníka třeba tuzérem ve výši deset či dvacet procent z celkové útraty. Takže i ten výdělek je pak slušný," dodal provozovatel ostravské restaurace, který si přál zůstat v anonymitě.

Také provozní Pizzerie Caruso v Ostravě potvrdila, že sehnat kvalitní servírku je problém. „V současnosti právě servírku akutně potřebujeme. Pár jich přišlo na pohovor, byly spokojeny i s nabízeným platem. Když ale měly přijít a vyzkoušet si práci, bez omluvy nedorazily," posteskla si provozní Pizzerie Caruso.

K TÉMATU

Podle šéfa UNIHOSTu Zdeňka Blinky se nároky na restaurační zařízení výrazně zvyšují. „Kdysi šli tady v Ostravě havíři po práci na pivo, případně něco ostřejšího. Takže ani tolik neřešili, jak hospoda vypadá. Dnes je trend, že restaurace jsou nekuřácké, velký důraz se klade na to, jak vypadá jejich interiér. Nutností je moderní a kvalitní kuchyně a rostou také samozřejmě nároky na personál. Z obyčejných hospod tak vznikají provozovny, které splňují už zmíněné požadavky. Ti, kdo se nepřizpůsobí, v náročné konkurenci neobstojí," dodal Zdeněk Blinka.

Autor: Břetislav Lapisz

24.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
15 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies