VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Červený zámek má projít rozsáhlou rekonstrukcí

V zámeckém areálu v Hradci nad Moravicí se během poslední doby dějí velké věci. V příštím roce by mělo dojít také na rozsáhlou rekonstrukci Červeného zámku. První etapa by měla stát 40 milionů korun.

27.2.2015
SDÍLEJ:

Zámek v Hradci nad Moravicí. Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Petr Widenka

Rekonstrukce Bílého zámku byla v loňském roce po dlouhých pětatřiceti letech úspěšně završena, zámecký park v současnosti prochází revitalizací, a co nevidět by řada mohla dojít také na Červený zámek. Za zhruba 2,5 milionu korun bude vypracována kompletní projektová dokumentace až po stavební povolení.

Celé záležitosti se ujme Ateliér 38 a vše by mělo být dokončeno do prosince tohoto roku, tak aby nejlépe už v lednu 2016 mohly opravy začít.

Prioritou bude nádvoří

Rekonstrukce v případě Červeného zámku je klíčová pro další rozvoj celého objektu. Jednou z priorit bude bezesporu nádvoří. „U spodních koníren jsou statické poruchy. Také tam zatéká. Je nutné tento prostor dobře zaizolovat," uvedl kastelán hradeckého zámku Radomír Přibyla.

Dále pak je nutné vyměnit staré rozvody na elektřinu, vodu, plyn a topení za nové, díky čemuž se podaří snížit náklady a provoz nebude finančně až tolik náročný. Důležité bude také rehabilitovat různé stavební úpravy, které vznikly po druhé světové válce a také velkém požáru v roce 1972, kdy vyhořela přibližně polovina Červeného zámku.

Modernizace hotelu

Ne všechny zásahy do vzhledu objektu se totiž dají považovat za vhodné. Jednou z priorit se stane také modernizace místního hotelu. Ten v současnosti slouží spíše jako velmi kvalitní ubytovna s devětačtyřiceti lůžky, v čemž jsou zahrnuty i dva apartmány. Aby bylo dosáženo kvalitních hotelových parametrů, musí se přistoupit úpravám.

„Kapacita hotelu se určitě zmenší o třetinu. Velikost jednotlivých pokojů se však naopak zvětší. Přibudou na nich záchody i sprchy, čímž docílíme běžného standardu," pokračoval Radomír Přibyla a jedním dechem dodal: „Od rekonstrukce si určitě slibujeme nárůst počtu turistů. Až doposud jsme měli k dispozici velmi solidní ubytovnu, ale tento krok nás zase posune dopředu."

V Červeném zámku se momentálně nachází dvě restaurace, čtyři společenské salonky, velký koncertní sál, hotel a Velká dvorana s kapacitou 300 míst.

Tři etapy

Jestliže se Radomíru Přibylovi skutečně podaří získat finance na opravu, rekonstrukce bude rozdělena do tří etap. Každá by měla trvat rok a vyjít zhruba na 40 milionů korun. Pokud ohledně projektové dokumentace vše klapne, jak má, mohlo by se začít už v lednu příštího roku.

„Podařilo se nám „napíchnout" na program ministerstva kultury. Je možné, že dokončíme první etapu a pak budeme muset čekat, než seženeme peníze na další. Ideálním stavem by bylo, kdybychom Červený zámek kompletně opravili během tří let v rámci nejrychlejšího možného scénáře. To se ale nyní zaručit nedá," vysvětloval hradecký kastelán, jenž od začátku devadesátých let, kdy nastoupil do funkce, změnil zámecký prostor v Hradci k nepoznání a odvedl kus vysoce kvalitní práce.

Na závěr jen dodejme poslední důležitou skutečnost, která se týká zámecké vyhlídky, z níž je krásný výhled na rybník v Kajlovci a Kalvárii. I její oprava totiž bude spadat do velké rekonstrukce Červeného zámku.

Autor: Petr Dušek

27.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4

Oslavy, nebo poslední bitva? Čeští poslanci věří, že EU chytí druhý dech

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

S láskou uvařené jídlo, usměvavá obsluha a salonky pro rodinné oslavy či srazy spolužáků. Tak fungovala moravskokrumlovská restaurace Marie, která nedávno skončila svůj provoz. V centru městečka tak chybí místo, kde by se místní lidé či turisté mohli dobře najíst.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies