„Mým cílem je vyřešit dilema mezi tím, zda dát své prarodiče do domova důchodců, nebo si je nechat doma," řekla Šárka Prudká, která se problematikou zabývá ve svém doktorandském studiu.

Zatímco v klasickém domově důchodců je senior izolován od své rodiny, na druhé straně, když se příbuzní starají doma, nemusejí dostatečně zvládat náročnou dvacetičtyřhodinovou péči o imobilního důchodce.

Projekt v Havířově by měl toto dilema vyřešit. Kromě domova pro seniory totiž v lokalitě již nyní začala výstavba rodinných domů. Je připraveno 20 parcel s kompletními inženýrskými sítěmi a již nyní se dostavují první čtyři rodinné domy.

„Senioři tam budou mít blízko ke svým rodinám, případně mohou bydlet přímo s nimi a využívat služby domova pro seniory. Staří lidé tak nebudou izolováni od okolního dění," vysvětlila Šárka Prudká.

Zařízení by mělo mít kapacitů 52 seniorů a mělo by se jednat o dvoupodlažní budovu s bezbariérovým přístupem. Pro 16 zcela imobilních lidí bude vymezeno osm dvoulůžkových pokojů, pro náročnější klienty bude k dispozici šest nadstandardních jednolůžkových pokojů.

„Lokalita je navíc na klidném místě mimo sídliště uprostřed klidné přírody, na druhé straně lidé nejsou odříznutí od civilizace, je zde totiž napojení na MHD i meziměstské spoje," uvedla Šárka Prudká.

V budově navíc bude sídlit praktický lékař se zdravotnickým personálem. K dispozici bude také jídelna, knihovna, prodejna a také služby jako kadeřník nebo pedikér.

Důstojné stáří s dostatkem svobody i pocitem bezpečí důchodcům zajišťuje Senior Park, který vznikl v Rychvaldě. „Máme zde 22 bytů se vstupem do atria a dalších 16 bytů ve dvou řádovkách. Vše je samozřejmě bezbarierové," sdělil marketingový ředitel společnosti Emil Fedoš.

V budově s atriem mohou navíc senioři využít balíček služeb, kdy personál může nájemníkům uklidit, zorganizovat výlet nebo v případě potřeby přivolat lékaře. Lidé mají přitom jen krůček do přírody, u bytů jsou zahrádky a park. „Dá se říci, že senioři tady u nás ožijí, jsou tady v pěkném prostředí a navíc se dostanou i do komunity, ve které si budou mít s kým povídat," dodal Emil Fedoš.

Ten také nevyloučil, že by mohl v budoucnu na Karvinsku vzniknout ještě jeden Senior park. „Bude to záležet na zájmu. Pokud uvidíme, že je tady hlad po takovém bydlení, tak se tomu samozřejmě nebudeme bránit," dodal Emil Fedoš s tím, že mají záměr postavit dvacet Senior parků v celé republice. V současnosti existují v České republice čtyři Senior parky.