Skatulův Hliník, dlouholetá ekologická zátěž, leží na trase budoucího obchvatu Frýdku-Místku. Bez toho, aniž by začala sanace území, by se obchvat stavět nezačal. Tendr na sanaci vyhlásilo ministerstvo financí, které zodpovídá za řešení ekologických škod vzniklých před privatizací. Projekty platí z privatizačního účtu. Smluvní cenu se nakonec podařilo stlačit na necelých 649 milionů bez DPH. Smlouva byla podepsána na přelomu roku, sanační práce však ještě nezačaly.

V současnosti se totiž vyřizují nutné administrativní náležitosti. V návaznosti na období vegetačního klidu by pak mohly být zahájeny přípravné práce. Vedení města o tom v pondělí informoval Mojmír Zálešák, obchodní ředitel společnosti SITA CZ, která získala veřejnou zakázku. „Na schůzce s vedením města také přislíbil účast na zářijovém zastupitelstvu města, kde by měl všechny přítomné seznámit s postupem prací, včetně nakládání s vytěženými odpady i kontaminovanými vodami, ale také například s mírou dopravního zatížení, protože odvoz materiálu ze skládky zatíží dopravu ve městě," řekla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

SANAČNÍ PRÁCE POTRVAJÍ NĚKOLIK LET

Ministerstvo financí původně předpokládalo, že pokyn k zahájení prací bude vydán v prvním čtvrtletí letošního roku. Sanační a rekultivační práce potrvají tři a půl roku.

„Sanace Skatulova Hliníku je pro město významná hned ze dvou důvodů. Tím prvním a zásadním je samozřejmě obchvat, bývalá skládka se nachází v trase obchvatu a musí být odstraněna ještě před nebo současně s jeho výstavbou. Druhým neméně důležitým důvodem je, že z území města zmizí ekologická zátěž po Válcovnách plechu, které na ni ukládaly odpad z výroby, často s obsahem škodlivých látek," řekl náměstek primátora Karel Deutscher.