VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kontrola stánků v Ostravě odhalila špatně uskladněné maso

Ostrava - Za jakých podmínek se připravují hamburgery, hot dogy, grilovaná kuřata, smažené sýry, hranolky, bramboráky a další rychlé občerstvení?

3.6.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Archiv VLP

To zjišťovali hygienici v sedmadvaceti bistrech, stáncích, prodejních oknech a dalších provozovnách v Moravskoslezském kraji.

V deseti případech objevili závažné nedostatky. Hygienici se podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Ostravě Heleny Šebákové zaměřili na celkovou úroveň osobní a provozní hygieny, technologii přípravy pokrmů a dodržování teplotního řetězce, který má pro zajištění bezpečnosti potravin zásadní význam.

„Závady se týkaly zejména nesprávného skladování upečených hamburgerů a grilovaných kuřat, u kterých byla měřením zjištěna teplota v jádře pokrmu osmadvacet stupňů Celsia," uvedla Šebáková. Přitom bezpečná teplota grilovaného nebo fritovaného masa by měla být minimálně pětasedmdesát stupňů po dobu několika minut. Po ukončení tepelné úpravy musí být výrobek buď okamžitě podán spotřebiteli, nebo uložen minimálně při šedesátistupňové teplotě.

„Závažnost nálezu spočívá v tom, že v syrovém mase přítomné mikroorganismy, které případně přežijí tepelnou úpravu, se mohou při nižší teplotě velmi intenzivně množit a způsobit onemocnění konzumentů. Strávníci se mohou nakazit průjmovými onemocněními, jako jsou salmonelóza nebo kampylobakterióza. Do hotových pokrmů se mikroby mohou dostat i z okolního prostředí takzvanou křížovou kontaminací z ploch, kde bylo předtím krájeno syrové maso," vysvětlila Šebáková. Dodala, že v některých provozovnách nebyly udržovány čistota provozu a osobní hygiena, chyběly prostředky k mytí rukou a hygienici v nich našli i suroviny s prošlým datem spotřeby. Hygienici odebrali také vzorky hotových hamburgerů, grilovaných kuřat, gyrosu a hot dogů. V laboratoři pak zjišťovali přítomnost patogenních mikroorganismů. „Nebyly zjištěny pozitivní nálezy, všech devatenáct vzorků vyhovělo ve sledovaných ukazatelích požadavkům platných předpisů," konstatovala Šebáková.

Autor: Miroslava Chlebounová

3.6.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
6 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.
4

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

AUTOMIX.CZ

Škoda vážně chystala vlastní pick-up. Neklaplo to. Zatím...

V posledních letech se několikrát objevily zprávy, že Škoda zvažuje výrobu pick-upu. Nejčastěji se přitom hovořilo o vlastní verzi Volkswagenu Amarok. Nyní se ukazuje, že na těchto informacích opravdu něco bylo.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Česko zažilo neobvykle slunný den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies