VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kontrola stánků v Ostravě odhalila špatně uskladněné maso

Ostrava - Za jakých podmínek se připravují hamburgery, hot dogy, grilovaná kuřata, smažené sýry, hranolky, bramboráky a další rychlé občerstvení?

3.6.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Archiv VLP

To zjišťovali hygienici v sedmadvaceti bistrech, stáncích, prodejních oknech a dalších provozovnách v Moravskoslezském kraji.

V deseti případech objevili závažné nedostatky. Hygienici se podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Ostravě Heleny Šebákové zaměřili na celkovou úroveň osobní a provozní hygieny, technologii přípravy pokrmů a dodržování teplotního řetězce, který má pro zajištění bezpečnosti potravin zásadní význam.

„Závady se týkaly zejména nesprávného skladování upečených hamburgerů a grilovaných kuřat, u kterých byla měřením zjištěna teplota v jádře pokrmu osmadvacet stupňů Celsia," uvedla Šebáková. Přitom bezpečná teplota grilovaného nebo fritovaného masa by měla být minimálně pětasedmdesát stupňů po dobu několika minut. Po ukončení tepelné úpravy musí být výrobek buď okamžitě podán spotřebiteli, nebo uložen minimálně při šedesátistupňové teplotě.

„Závažnost nálezu spočívá v tom, že v syrovém mase přítomné mikroorganismy, které případně přežijí tepelnou úpravu, se mohou při nižší teplotě velmi intenzivně množit a způsobit onemocnění konzumentů. Strávníci se mohou nakazit průjmovými onemocněními, jako jsou salmonelóza nebo kampylobakterióza. Do hotových pokrmů se mikroby mohou dostat i z okolního prostředí takzvanou křížovou kontaminací z ploch, kde bylo předtím krájeno syrové maso," vysvětlila Šebáková. Dodala, že v některých provozovnách nebyly udržovány čistota provozu a osobní hygiena, chyběly prostředky k mytí rukou a hygienici v nich našli i suroviny s prošlým datem spotřeby. Hygienici odebrali také vzorky hotových hamburgerů, grilovaných kuřat, gyrosu a hot dogů. V laboratoři pak zjišťovali přítomnost patogenních mikroorganismů. „Nebyly zjištěny pozitivní nálezy, všech devatenáct vzorků vyhovělo ve sledovaných ukazatelích požadavkům platných předpisů," konstatovala Šebáková.

Autor: Miroslava Chlebounová

3.6.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár opuštěného objektu ve Varnsdorfu, v ulici Kozlova.
13

Začalo období požárů, nebezpečný je zapalovač i výfuk

Kuriózní nehoda se stala v úterý 27.6. kolem sedmnácté hodiny v Čížkovicích.
6

S kombajnem se mezi zátarasy prostě nevešel

Nadšenci pěstují u in-line stezky v Olomouci "ruční" zeleninu. Zájem je velký

Čerstvý salát, kedlubny, hrášek, zelí nebo kapustu nabízí projekt Ze-Za-Hrátky. Zeleninu pěstovanou s láskou a bez chemie najdete uvnitř okruhu Hejčínských in-line stezek v olomoucké části Řepčín.

Hnutí ANO má 27 procent, komunisté předběhli ČSSD, tvrdí Median

Volby by v červnu vyhrálo podle volebního modelu Median hnutí ANO, které si měsíc po vládní krizi polepšilo a vrátilo se ke 27,5 procenta. Druhá by skončila KSČM s 15,5 procenta, která poprvé v historii modelu předstihla sociální demokracii.

Pro motorkáře zraněného na lhenickém náměstí letěl vrtulník

/VIDEO/ V poledne se na náměstí ve Lhenicích na Prachaticku srazilo osobní auto s motocyklem. Podle informací z místa nehody motorkáře odvezl záchranářský vrtulník.

Po letadlové lodi i torpédoborec. Čína si modernizuje flotilu sama

Čína dnes představila nový typ torpédoborce vlastní výroby. Loď je součástí dlouhodobého plánu na modernizaci vojenského arzenálu země. V dubnu Čína představila svoji první letadlovou loď.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies