VYBERTE SI REGION

Kontrola stánků v Ostravě odhalila špatně uskladněné maso

Ostrava - Za jakých podmínek se připravují hamburgery, hot dogy, grilovaná kuřata, smažené sýry, hranolky, bramboráky a další rychlé občerstvení?

3.6.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Archiv VLP

To zjišťovali hygienici v sedmadvaceti bistrech, stáncích, prodejních oknech a dalších provozovnách v Moravskoslezském kraji.

V deseti případech objevili závažné nedostatky. Hygienici se podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Ostravě Heleny Šebákové zaměřili na celkovou úroveň osobní a provozní hygieny, technologii přípravy pokrmů a dodržování teplotního řetězce, který má pro zajištění bezpečnosti potravin zásadní význam.

„Závady se týkaly zejména nesprávného skladování upečených hamburgerů a grilovaných kuřat, u kterých byla měřením zjištěna teplota v jádře pokrmu osmadvacet stupňů Celsia," uvedla Šebáková. Přitom bezpečná teplota grilovaného nebo fritovaného masa by měla být minimálně pětasedmdesát stupňů po dobu několika minut. Po ukončení tepelné úpravy musí být výrobek buď okamžitě podán spotřebiteli, nebo uložen minimálně při šedesátistupňové teplotě.

„Závažnost nálezu spočívá v tom, že v syrovém mase přítomné mikroorganismy, které případně přežijí tepelnou úpravu, se mohou při nižší teplotě velmi intenzivně množit a způsobit onemocnění konzumentů. Strávníci se mohou nakazit průjmovými onemocněními, jako jsou salmonelóza nebo kampylobakterióza. Do hotových pokrmů se mikroby mohou dostat i z okolního prostředí takzvanou křížovou kontaminací z ploch, kde bylo předtím krájeno syrové maso," vysvětlila Šebáková. Dodala, že v některých provozovnách nebyly udržovány čistota provozu a osobní hygiena, chyběly prostředky k mytí rukou a hygienici v nich našli i suroviny s prošlým datem spotřeby. Hygienici odebrali také vzorky hotových hamburgerů, grilovaných kuřat, gyrosu a hot dogů. V laboratoři pak zjišťovali přítomnost patogenních mikroorganismů. „Nebyly zjištěny pozitivní nálezy, všech devatenáct vzorků vyhovělo ve sledovaných ukazatelích požadavkům platných předpisů," konstatovala Šebáková.

Autor: Miroslava Chlebounová

3.6.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zvěř kromě hladu trápí i psi. Myslivci se snaží pomoct i zakládáním políček

Pouhé dva týdny po kolaudaci se na nové sportovní hale v České Třebové zřítila střecha.
7 11

Mohou za pád střechy lepené vazníky? Trosky haly prohledal soudní znalec

AKTUALIZOVÁNO

Turecko dopadlo Uzbeka viněného z istanbulského masakru

Istanbul - Turecká policie dopadla dnes večer uzbeckého občana, který je označován za pachatele silvestrovského masakru v istanbulském nočním klubu, jemuž padlo za oběť 39 lidí. Podle listu Daily Sabah byl Abdulgadir Mašaripov zadržen v domě svého kyrgyzského přítele v istanbulské čtvrti Esenyurt. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, která ho označila za pomstu za tureckou vojenskou intervenci v Sýrii.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies