VYBERTE SI REGION

Kontrola stánků v Ostravě odhalila špatně uskladněné maso

Ostrava - Za jakých podmínek se připravují hamburgery, hot dogy, grilovaná kuřata, smažené sýry, hranolky, bramboráky a další rychlé občerstvení?

3.6.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Archiv VLP

To zjišťovali hygienici v sedmadvaceti bistrech, stáncích, prodejních oknech a dalších provozovnách v Moravskoslezském kraji.

V deseti případech objevili závažné nedostatky. Hygienici se podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Ostravě Heleny Šebákové zaměřili na celkovou úroveň osobní a provozní hygieny, technologii přípravy pokrmů a dodržování teplotního řetězce, který má pro zajištění bezpečnosti potravin zásadní význam.

„Závady se týkaly zejména nesprávného skladování upečených hamburgerů a grilovaných kuřat, u kterých byla měřením zjištěna teplota v jádře pokrmu osmadvacet stupňů Celsia," uvedla Šebáková. Přitom bezpečná teplota grilovaného nebo fritovaného masa by měla být minimálně pětasedmdesát stupňů po dobu několika minut. Po ukončení tepelné úpravy musí být výrobek buď okamžitě podán spotřebiteli, nebo uložen minimálně při šedesátistupňové teplotě.

„Závažnost nálezu spočívá v tom, že v syrovém mase přítomné mikroorganismy, které případně přežijí tepelnou úpravu, se mohou při nižší teplotě velmi intenzivně množit a způsobit onemocnění konzumentů. Strávníci se mohou nakazit průjmovými onemocněními, jako jsou salmonelóza nebo kampylobakterióza. Do hotových pokrmů se mikroby mohou dostat i z okolního prostředí takzvanou křížovou kontaminací z ploch, kde bylo předtím krájeno syrové maso," vysvětlila Šebáková. Dodala, že v některých provozovnách nebyly udržovány čistota provozu a osobní hygiena, chyběly prostředky k mytí rukou a hygienici v nich našli i suroviny s prošlým datem spotřeby. Hygienici odebrali také vzorky hotových hamburgerů, grilovaných kuřat, gyrosu a hot dogů. V laboratoři pak zjišťovali přítomnost patogenních mikroorganismů. „Nebyly zjištěny pozitivní nálezy, všech devatenáct vzorků vyhovělo ve sledovaných ukazatelích požadavkům platných předpisů," konstatovala Šebáková.

Autor: Miroslava Chlebounová

3.6.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Průměrná mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí zvýšila na 27.220 Kč

Praha - Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 Kč, tedy o 4,5 procenta. Reálně, po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj na růst mezd v mnoha oblastech tlačil nedostatek pracovníků, o které zaměstnavatelé mezi sebou soutěžili. Růst výdělků se shoduje s odhady analytiků.

Případ úplatků Horkého a lobbistky Mrencové se vrací do Chebu

Plzeň - Krajský soud v Plzni zrušil původní verdikt a vrátil případ k novému projednání do Chebu.

Děti na Hájích ve Slaném našly cestou do školy mrtvolu

Slaný - Děti ve Slaném na Kladensku zažily v pondělí ráno šok. Cestou do základní školy totiž narazily na mrtvolu. Mladý muž, který nejevil známky života, ležel nedaleko nemocnice v lesoparku Háje. Podle informací kladenské policejní mluvčí Michaely Novákové přivolaný lékař konstatoval smrt a zároveň ale předem vyloučil cizí zavinění.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies