Provozovatelem kopřivnické dialýzy je společnost IMPAX Trading CZ s.r.o. V současné době poskytuje dialyzační léčbu 18 pacientům ze spádové oblasti Kopřivnice a okolí. Dalších 253 nemocných navštěvuje při centru fungující nefrologickou poradnu. Ačkoliv středisko ve městě funguje dva roky a pacienti jsou s jeho provozem maximálně spokojeni, nepodařilo se jeho vedení uzavřít smlouvu s jakoukoliv větší pojišťovnou. „V současné době máme uzavřenou smlouvu pouze se Zaměstnaneckou pojišťovnou Škoda. Pro tu jsme ale, bohužel, špatný kraj. Zbylé pojišťovny s námi smlouvu uzavřít odmítají," uvedla vedoucí sestra dialyzačního střediska Zdeňka Kalmanová.

Neuzavření smlouvy s jakoukoliv pojišťovnou, která by proplácela léčbu kopřivnických pacientů, znamená, že středisko za dobu svého působení hradilo nákladnou dialýzu samo. "Po splnění všech zákonných podmínek pro provoz nestátního zdravotnického zařízení jsme pořádali VZP jako dominantní zdravotní pojišťovnu, o uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče. Ta je nutným předpokladem toho, že nám bude ze strany pojišťovny péče proplácena. Zároveň jsme začali ošetřovat pacienty, kteří se na nás jako na nejbližší dialyzační středisko obraceli. Bohužel, VZP se k našemu návrhu na uzavření smlouvy vyjádřila, že nemá zájem s námi ji uzavřít," potvrdil informaci jednatel společnosti IMPAX Trading CZ s.r.o. Vlastimil Kalman s tím, že o uzavření smlouvy pojišťovnu středisko žádalo déle než dva a půl roku. „Po celou dobu jsme poskytovali zejména pojištěncům VZP zdravotní péči," doplnil Vlastimil Kalman.

Neuzavření smlouvy VZP odůvodňuje tím, že síť dialyzačních pracovišť na Novojičínsku považuje za dostatečnou a kvůli šetření nemíní seznam smluvních zařízení rozšiřovat. „Opakovaně konstatujeme, že péče pro naše pojištěnce je dostatečně a kvalitně zajištěna na smluvních pracovištích, například v Bílovci či v Novém Jičíně. Dialyzační péče v novojičínské nemocnici je v současné době dočasně poskytována ve vícesměnném režimu, což však neznamená, že je tato péče nedostupná," uvádí ve svém vyjádření, určeném společnosti IMPAX Trading CZ s.r.o., náměstkyně ředitele pro zdravotní péči pojišťovny VZP Miloslava Šlajsová. Přitom to znamená, že mnoho kopřivnických pacientů bude muset náročnou dialýzu absolvovat v nočních či časných ranních hodinách. Navíc zmíněné dialyzační centrum v Bílovci, které provozuje společnost B. Braun Avitum s.r.o., bylo otevřeno později než kopřivnické. Přesto s ním pojišťovna smlouvu uzavřela.

Kopřivničtí pacienti se snaží proti uzavření střediska všemožně bojovat. Kdyby některá z pojišťoven smlouvu podepsala, jsou ochotni k ní přejít.

Kopřivničtí pacienti se snaží proti uzavření střediska všemožně bojovat. Kdyby některá z pojišťoven smlouvu podepsala, jsou ochotni k ní přejít. Deník/Jana Hromočuková

Pokud některá z pojišťoven nezmění své stanovisko, mají kopřivničtí pacienti od 1. listopadu dvě možnosti. Buďto cestovat do vzdáleného Bílovce, anebo si zajistit životně důležité čištění organismu v Novém Jičíně. Tam ale – kvůli nedostatku místa – musí kromě nočních dialýzy počítat i s dalšími omezeními a problémy. „Zdravý člověk neví, co to je, když na proces trvající několik hodin musí vstávat, aby tam byl na půl jedné ráno. Navíc když jej musí absolvovat v místnosti s dalšími deseti lidmi, kde se i obyčejná potřeba jít na záchod stává problémem. Tady v Kopřivnici není problém odpojit pacienta od přístroje, aby si jako normální člověk mohl na toaletu dojít. V Novém Jičíně? Tam to nehrozí. Sestra přinese mísu a vy máte svou potřebu vykonat v místnosti, kde je dalších deset lidí," popisují pacienti své problémy a dodávají: „Kdyby se našla jakákoliv pojišťovna, která by s naším centrem smlouvu podepsala, jsme rozhodnutí k ní okamžitě přejít. Takovou péči, jakou máme v Kopřivnici, jinde nenajdeme."