Takový projekt právě zahajuje sociální odbor karvinského magistrátu. Nad rámec povinností, které úředníkům ukládá zákon, chtějí kontaktovat seniory starší sedmdesáti pěti let, kteří opouštějí místní nemocnice.

„Cílem je, aby senioři zůstali co nejdéle v domácím prostředí za důstojných podmínek. Podstatou projektu je spolupráce s místními nemocnicemi, které by nás měly kontaktovat vždy, když budou propouštět z léčení pacienta staršího pětasedmdesáti let. Pokud s tím bude souhlasit, navštívíme ho a vyhodnotíme situaci, ve které se nachází," vysvětluje podstatu projektu jeho iniciátorka, vedoucí sociálního odboru karvinského magistrátu Martina Smužová.

Dnes je zákonnou povinností nemocnic kontaktovat sociální odbory radnic pouze v případě, že jejich pacient pomoc nutně potřebuje.

PŘÍSPĚVEK NEBO TAXI

„Někteří pacienti vypadají soběstačně, není na nich vidět, že pomoc potřebují. Nemocnice v těchto případech nemusí sociální pracovníky kontaktovat. Přesto se pak může stát, že mají problém, o němž se nikdo nedozví nebo se dozví pozdě. Tam je naše služba namířena a je tím také unikátní," popisuje nadstandard, který SIPS přináší oproti běžné praxi, karvinská mluvčí Šárka Swiderová.

Sociální pracovníci tak budou moci nabídnout pomoc dobrovolníků, služby senior taxi, zjistí, zda senior nemá nárok na nějakou dávku nebo příspěvek na péči.

Pokud to bude potřeba, pomohou s kontaktem na pečovatelskou službu nebo poradí osobám, se kterými žijí.

„Ze zkušeností víme, že ve většině případů pečuje o seniora právě také senior. Často neznají všechny možnosti, které mohou využít, nebo jsou příliš hrdí na to, aby o pomoc požádali," vysvětluje Smužová. Podobnou zkušenost má i koordinátorka programu Dobrovolníci domů Andrea Šenkýřová.

DOBROVOLNÍCI DOMŮ

„Senioři si o pomoc často sami neřeknou. I proto spolupracujeme se sociálním odborem města, který nám dává tipy na osamocené seniory, kteří mají zájem o společnost dobrovolníka. Díky SIPS by se naše pomoc mohla dostat k většímu počtu lidí," říká Šenkýřová.

Jen v Karviné žije 7 404 seniorů starších sedmdesáti let. Spolupráce měst s nemocnicemi není ničím novým, takto plošně ale zatím síly s některým ze zdravotnických zařízení nespojila žádná radnice v našem regionu.