VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistr výčepní Roman Chybík: Potrpím si na nachlazené sklenice a kvalitní servis

Hradec nad Moravicí, Opava – Výčepní Roman Chybík pracuje ve Sport Restauraci v Hradci nad Moravicí už nějaký ten pátek. Mezi hosty je jeho umění doslova vyhlášené. Není to tak dlouho, co ohromil porotu ve finále soutěže Gambrinus Mistr výčepní, které se uskutečnilo v restauraci Farma v Moravskoslezském Kočově nedaleko Bruntálu.

7.4.2013
SDÍLEJ:

Výčepní Roman Chybík (uprostřed) z hradecké Sport Restaurace se stal letošním vítězem soutěže Gambrinus Mistr výčepní pro Moravu a Slezsko.Foto: DENÍK / Dalibor Otáhal

Každý ze čtrnácti finalistů z Moravy a Slezska měl za úkol načepovat desítku a také dvanáctku. Porota samozřejmě dbala na čistotu výčepu i samotných sklenic a soustředila se také na servis. Nejlépe ze všech to zvládl Roman Chybík, který se na finálové kolo soutěže ani nějak zvlášť nepřipravoval.

„Vítězství si samozřejmě velmi vážím. Musím říct, že jsem speciálně netrénoval. Koncentroval jsem se čistě na sebe, abych byl takový, jak mě lidé znají z naší restaurace," uvedl letošní Mistr výčepní.

Sázka na přirozenost vyšla stoprocentně, byť velké pomoci se mu dostalo také od majitele podniku, v němž se prakticky naučil řemeslu výčepního. A sice opavské restaurace U Hořínků. „Dělal jsem zde tři roky. Pocházím z Osoblahy a do Opavy jsem přišel za prací. Pan Hořínek mi dal šanci a já se v jeho podniku naučil všem základům. Strašně moc mi to dalo. Vždyť tato restaurace měla vítězku v letošním regionálním kole," vysvětloval Roman Chybík a následně prozradil, v čem spočívala ona pomoc.

„Poradil mi něco ohledně čištění sklenic. Možná to rozhodlo," popisoval výčepní, jenž po příchodu do slezské metropole začínal ve stěbořické Rybářské baště.

Roman Chybík při čepování dodržuje několik základních pravidel. Jak sám říká, na některé věci je skutečně pes. Možná i proto je mezi hosty tak oblíbený. „Kladu velký důraz na správně nachlazené sklenice. Některým našim štamgastům je třeba i namražuju. Dále pak je nutné, aby bylo vše v pořádku také v souvislosti se servisem. Nandat podtácek, donést pivo na podnosu a nesahat na vrchní část sklenice," poznamenal Roman Chybík a ještě dodal: „Nechci se nějak chvástat, ale hosté si mě pochvalují."

I sám výčepní ze Sport Restaurace na Hradci sleduje, jak si počínají jeho kolegové v jiných podnicích. Za jeden z nejhorších prohřešků považuje, když výčepní u točení piva kouří: „Vidět tohle v restauraci, tak se na podpatku otočím a jdu pryč. Za pivo dám klidně i šedesát korun, ale musí se mi dostat odpovídajícího servisu. Když je vše tak, jak má být, neváhám dát velkého tuzéra. Hodně si na to potrpím. Asi je to taková nemoc z povolání."

Petr Dušek

Autor: Redakce

7.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
9 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies