VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na čem si pochutnávali prezidenti Klaus a Zeman během návštěv kraje?

/FOTOGALERIE/ Prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Vzácné návštěvy. Během svých návštěv Ostravy se ubytovávali v hotelích Clarion a Imperial. Co se jim servírovalo? Jak se jim v průběhu let měnily chutě?

7.11.2016
SDÍLEJ:

Na snímku prezident Václav Klaus (vlevo) a současný prezident Miloš Zeman.Foto: Archivy hotelů

„Václav Klaus dával přednost ubytování v centru města, za své funkční období navštívil Ostravu několikrát, pokaždé bydlel v Imperial Hotelu Ostrava," vzpomíná Marie Pavelková, vedoucí ubytovacího úseku Imperial Hotelu Ostrava.

V případě krátké návštěvy, kdy ve městě Václav Klaus nepřespával, navštěvoval v rámci pracovního oběda nebo večeře restauraci La Brasserie.

Prezidenta Miloše Zemana s doprovodem měli čest v Clarionu hostit třikrát z celkem čtyř oficiálních návštěv, při první návštěvě Ostravy bydlel v Hotelu Imperial.

„Pan prezident má rád českou kuchyni, takže menu vždy většinou dominují klasická jídla, jako hovězí svíčková na smetaně s karlovarskými knedlíky nebo pečeně," říká ředitel Clarion Congress Hotelu Ostrava Radim Beneš.

Jako upomínku obvykle věnovali zástupci hotelu dárek od některé z českých oděvních firem, většinou to byla kravata pro pana prezidenta a hedvábný šátek pro první dámu.

Z menu, které hotely pro hlavy státu připravovaly, je zřejmé, že Václav Klaus dával přednost spíše lehčí kuchyni, na jídelním lístku figurovaly hodně ryby, zatímco Miloš Zeman preferoval spíše těžší česká klasická jídla, která byla občas vyvážená lehčím dezertem, jako ovocem se zmrzlinou. Posuďte sami…

Prezidentské menu.
*Pro zvětšení obrázku na něj klikněte.


Slovníček pojmů
Fáše - najemno mleté maso
Pomerančový glace - glazovaná, lesklá pomerančová omáčka
Foukaný karamel - z karamelové hmoty se pomocí balonku vyfukují a tvarují duté tvary
Parfait - původem sladký, mražený krém složený obvykle z jedné základní suroviny
Petit - fours minidezerty
Gnocchi - noky z těsta, vaří se ve slané vodě v podobě koulí nebo šišek z těsta každý nok odděleně
Terina - zpravidla masová směs podobná paštice, nemusí být z jednoho druhu masa a nemusí nutně obsahovat játra
Rukola - listová zelenina
Pancetta - italská slanina vyráběná z bůčku
Sous-vide - kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou. Takto vakuované potraviny se pošírují několik hodin
Kaštanové brownies - čokoládový dezert a jeho bezlepková odlehčená verze z kaštanové mouky
Crème fraîche - zakysaný mléčný výrobek původem z Francie
Fava fazole -  bob obecný, má máslově ořechovou chuť
Chia semínka - drobná semínka šalvěje hispánské, hlavní potravina bájných Aztéků
Brusinkový terč - porce ozdobená plátkem citronu, lžičkou brusinkového kompotu a kopečkem ušlehané smetany
Sorbet - mražený dezert, hlavní složkou je ovocná dřeň


Autor: Hana Porebská

7.11.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
12

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Komentář Stanislava Šulce: Jiří Kajínek Superstar

Po šesti dnech a nocích permanentního přímého přenosu se národ dočkal. Nejslavnější vězeň Jiří Kajínek, několikrát trestaný recidivista a odsouzený dvojnásobný vrah, se konečně dostal na svobodu. A opuštění vězení by lépe než Kajínek nezvládla ani Paris Hiltonová, která před lety také musela za katr. Vyšel postarší chlapík, jehož nadprůměrná muskulatura zářila téměř stejně jako již proslulé tílko. Dav čekatelů před věznicí si s ním udělal selfie, veřejnoprávní i další televize celou chvilku přenášely naživo a celý kolotoč zájmu o Kajínka nebere konce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies