„Václav Klaus dával přednost ubytování v centru města, za své funkční období navštívil Ostravu několikrát, pokaždé bydlel v Imperial Hotelu Ostrava," vzpomíná Marie Pavelková, vedoucí ubytovacího úseku Imperial Hotelu Ostrava.

V případě krátké návštěvy, kdy ve městě Václav Klaus nepřespával, navštěvoval v rámci pracovního oběda nebo večeře restauraci La Brasserie.

Prezidenta Miloše Zemana s doprovodem měli čest v Clarionu hostit třikrát z celkem čtyř oficiálních návštěv, při první návštěvě Ostravy bydlel v Hotelu Imperial.

„Pan prezident má rád českou kuchyni, takže menu vždy většinou dominují klasická jídla, jako hovězí svíčková na smetaně s karlovarskými knedlíky nebo pečeně," říká ředitel Clarion Congress Hotelu Ostrava Radim Beneš.

Jako upomínku obvykle věnovali zástupci hotelu dárek od některé z českých oděvních firem, většinou to byla kravata pro pana prezidenta a hedvábný šátek pro první dámu.

Z menu, které hotely pro hlavy státu připravovaly, je zřejmé, že Václav Klaus dával přednost spíše lehčí kuchyni, na jídelním lístku figurovaly hodně ryby, zatímco Miloš Zeman preferoval spíše těžší česká klasická jídla, která byla občas vyvážená lehčím dezertem, jako ovocem se zmrzlinou. Posuďte sami…

Prezidentské menu.Zdroj: Deník
*Pro zvětšení obrázku na něj klikněte.


Slovníček pojmů
Fáše - najemno mleté maso
Pomerančový glace - glazovaná, lesklá pomerančová omáčka
Foukaný karamel - z karamelové hmoty se pomocí balonku vyfukují a tvarují duté tvary
Parfait - původem sladký, mražený krém složený obvykle z jedné základní suroviny
Petit - fours minidezerty
Gnocchi - noky z těsta, vaří se ve slané vodě v podobě koulí nebo šišek z těsta každý nok odděleně
Terina - zpravidla masová směs podobná paštice, nemusí být z jednoho druhu masa a nemusí nutně obsahovat játra
Rukola - listová zelenina
Pancetta - italská slanina vyráběná z bůčku
Sous-vide - kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou. Takto vakuované potraviny se pošírují několik hodin
Kaštanové brownies - čokoládový dezert a jeho bezlepková odlehčená verze z kaštanové mouky
Crème fraîche - zakysaný mléčný výrobek původem z Francie
Fava fazole -  bob obecný, má máslově ořechovou chuť
Chia semínka - drobná semínka šalvěje hispánské, hlavní potravina bájných Aztéků
Brusinkový terč - porce ozdobená plátkem citronu, lžičkou brusinkového kompotu a kopečkem ušlehané smetany
Sorbet - mražený dezert, hlavní složkou je ovocná dřeň