Zástupy místních, ke kterým se přidali poutníci z různých koutů České republiky i ze zahraničí, se v neděli shromáždily před hlavním vchodem cvilínského chrámu Panny Marie Sedmibolestné.

Úderem 15. hodiny se rozezněly všechny zvony z kostelních věží, které pak plynule vystřídal zpěv chrámového sboru. Za hojné účasti věřících, řádových sester i kněží nejen z krnovského děkanátu generální vikář ostravsko-opavské diecéze Martin David slavnostně otevřel takzvanou Svatou bránu milosrdenství.

PÁTÁ BRÁNA V DIECÉZI JE NA CVILÍNĚ

Slavnostní otevření brány provázené bohoslužbou, to byl pro Cvilín teprve počátek Svatého roku milosrdenství, který vyhlásil papež František. Nyní už Brána milosrdenství bude na Cvilíně otevřena každý den.

První dvě brány byly otevřeny už v prosinci v katedrále v Ostravě a v konkatedrále v Opavě. V sobotu 7. května byly otevřeny další dvě Brány milosrdenství na poutních místech Maria Hilf a Frýdek. Cvilínský kostel se tak stal již pátým a posledním místem v ostravsko-opavské diecézi, kde byla Brána milosrdenství otevřena.

Martin David při této příležitosti vyjádřil přání, „ať je tato Brána svědectvím a důkazem Božího milosrdenství".

Při mši v zaplněném kostele vedle sebe seděli Češi, Poláci, Slováci i Němci. Při homilii Martin David připomenul, že Ježíš ukazoval na nezměrnou velikost Božího milosrdenství vším, co dělal, takže je naším úkolem následovat jeho příkladu a být milosrdní. „Tam, kde lidé spolu žijí, tam to nejde bez milosrdenství, protože každý z nás je hříšný," poznamenal Martin David.

Na závěr přítomné vyzval, aby až budou vycházet nově otevřenou Branou milosrdenství z kostela ven, aby toto poselství milosrdenství přinášeli do světa.

Příležitost ke zpovědi budou mít věřící na Cvilíně každou sobotu od 9.30 do 12 hodin a také každou neděli přede mší, která začíná v 10 hodin.

SVATÝ ROK DIECÉZE

Svaté Brány se otevírají v katedrálách a významných kostelech po světě. Biskupové Čech a Moravy vyhlásili ve Svatém roce milosrdenství na sobotu 28. května Národní pouť do svatyně Božího milosrdenství v Krakově-Lagiewnikách.

Ostravsko opavská diecéze uspořádá ve Svatém roce milosrdenství Diecézní pouť do Říma ke Svatým branám za účasti biskupa Františka Václava Lobkowicze. Biskup byl uveden do úřadu 30. května 1996, takže jde o poděkování za společných dvacet let. Diecézní pouť se uskuteční v termínu 25. - 30. září.

Odpustky pro sebe či zemřelé spojené s poutí ke Svatým branám

Svatý rok milosrdenství je pro katolíky příležitostí k získávání odpustků pro sebe nebo pro duše zemřelých.

Připomeňme čtyři obvyklé podmínky pro získání odpustků:
>>vykonat svátost smíření
>> účastnit se mše svaté a přijmout svaté přijímání
>> pomodlit se za Svatého otce a na jeho úmysly, které nosí ve svém srdci pro dobro církve a celého světa (např. Otče náš a Zdrávas Maria)
>> na daném místě se pomodlit Vyznání víry

Papež František k nim ještě přidal tyto dvě další podmínky:
>> jako projev své hluboké touhy po skutečném obrácení vykonat krátkou pouť ke Svaté bráně (podle fyzických možností každého)
>> setrvat v krátkém zamyšlení či rozjímání na téma milosrdenství

První tři podmínky lze vykonat řadu dní před tím či po tom, kdy je vykonán předepsaný odpustkový úkon, nicméně je vhodné, aby svaté přijímání a modlitba byly vykonány v tentýž den jako odpustkový úkon.