Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na první burčák si Ostravané musí počkat do konce srpna

Ostrava - Druhá polovina srpna a počátek září bývají obdobím, kdy ve vinných sklepích začínají prodávat burčák. Letos si ale vyznavači tohoto moku budou muset počkat minimálně deset dnů, možná i déle.

13.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jana Glattová z vinotéky Style v centru Ostravy uvedla, že v nejbližších dnech se bude na dodávkách burčáku domlouvat s vinaři z jižní Moravy.

„Věřím, že už v tom týdnu, který začíná 20. srpnem, by se burčák mohl v naší vinotéce objevit. Jestli to bude už počátkem týdne, nebo až koncem, to si zatím netroufám odhadnout. Burčák je ale určitě pro vinaře zajímavý i z hlediska prodeje. Takže věřím, že také letos bude o něj velký zájem," dodala Jana Glattová.

Ve Vinném sklepě U Mostu začnou burčák prodávat na přelomu srpna a září. „Počkáme si až na úrodu moravských vinařů, takže budeme prodávat burčák. To letošní léto je na sluníčko celkem bohaté. Takže předpokládám, že vinaři nebudou se sklizní spěchat, aby jejich hrozny do sebe dostaly toho sluníčka co nejvíce," uvedl majitel vinného sklepa Mario Frenko.

V dalších dvou ostravských vinných sklepech rovněž odhadují, že první burčák začnou nabízet počátkem září.

Některé vinotéky využijí nabídek vinařů například z Maďarska a začnou nejprve prodávat částečně zkvašený hroznový mošt. Což je sice burčák, ale protože není vyroben z hroznů vinařů z České republiky, nemůže podle zákona být nazýván burčákem.

K TÉMATU 

Od srpna roku 2009 začaly pro víno a vinařské produkty platit nové právní předpisy, které se týkají mimo jiné i označování částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten může být označen jako burčák za podmínky, že je vyroben v České republice z českých nebo moravských hroznů.

Burčák, případně částečně zkvašený hroznový mošt se smí prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu. Mezi prohřešky, které zjistili při kontrolách v předchozích letech pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce, bylo například ředění burčáku vodou, vyšší obsah etanolu z přidaného cukru či případy, kdy byl částečně zkvašený hroznový mošt prodáván jako burčák.

Autor: Břetislav Lapisz

Máte rádi burčák?

ANO

67 %

NE

33 %

Hlasovalo: 27

Anketa byla ukončena

13.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
8 18

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Škody napáchané hurikánem Maria
11

Hurikán Maria ztrácí dech, i tak dnes může sfouknout Dominikánskou republiku

Autistů přibývá. Terapii musí rodiče platit sami

Rvalo mi to srdce, vzpomíná na období před dvěma lety Magdaléna Čížková. Její dcera Markétka byla dlouho vysněným dítětem, které dělalo rodině jen radost. Zvládala první slova, vesele ukazovala předměty, rozpoznávala zvířátka. Jenomže pak přišel zlom. „Najednou jako by nám oslepla a ohluchla,“ popisuje maminka.

DOTYK.CZ

Stephen King: do krále hororu se zakouslo děsivé dětství

/VIDEO/ Odmala ho pronásledoval strach ze znetvoření, pohřbu zaživa či zhoubného vlivu čísla 13. Jako kluk si sám naordinoval terapii, jednoduchou a účinnou: vypsat se ze svých obav a děsů. Mezi ty zapadal hrůzný nález mrtvé babičky anebo kamarád, před očima zmasakrovaný projíždějícím vlakem. Zrodil se král hororu, jenž dnes slaví 70 let.

Liftago má nového investora. Chce expandovat i za hranice

Oblíbená aplikace na objednání taxi v Česku má nového investora. Incoming ventures Michala Mičky investovala desítky milionů korun hlavně na rozvoj aplikace, pomocí které si zákazníci taxi služby objednávají. Penězi chce ale také pokrýt největší města a začít expandovat do zahraničí.

AUTOMIX.CZ

Kolik stojí vlastnictví McLarenu F1? Tohoto majitele náklady donutily vůz prodat

Je jasné, že vlastnictví vzácného supersportu nepřináší jen radost. Péče o automobilový klenot totiž vyžaduje také spoustu peněz. Slavný McLaren F1 není výjimkou, což potvrzuje americký podnikatel, sběratel aut a dnes už bývalý majitel právě McLarenu F1, který prozradil, jaké náklady si tento vůz vyžádal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení