VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Naučit se vařit může v Krnově kdokoli

Krnov - Hodiny vaření známe většinou ještě ze školních lavic. Někteří lidé, jako třeba klienti sociálně terapeutických dílen Effatha Krnov, střediska Slezské diakonie, se účastní této aktivity i v dospělosti.

15.6.2013
SDÍLEJ:

Vaření provoní vždy celou budovu. Na snímku jsou šikovní kuchaři Světlana (vlevo), Lenka a v pozadí Václav.Foto: DENÍK / Anna Dohnalová

Do sociálně terapeutických dílen EFFATHA Krnov, střediska Slezské diakonie dochází denně dvacet klientů – osob s mentálním a kombinovaným postižením. Těm se denně věnují tři pracovníci v sociálních službách a koordinátor střediska. Klienti se mohou účastnit pracovních terapií ve třech dílnách – keramické, tvořivé a textilní. V dílnách klienti vyrábí keramiku, svíčky, mýdla, tkané  koberce, prostírky, předměty z papíru, šperky, buttony.

„Díky  terapiím získávají klienti pracovní návyky a dovednosti, učí se samostatnosti, svůj čas prožívají smysluplně se svými vrstevníky. Naši klienti žijí v chráněných bydleních, v domovech, někteří bydlí již samostatně v bytech, někteří ještě v rodinách se svými rodiči.

Do vaření dochází celkem pět klientů, dnes je zde jen Světlana, Lenka a Václav, protože jeden klient je v lázních a druhý je  na výletě mimo středisko," řekla pracovnice koordinátorka střediska EFFATHA Sylva Dorazilová z Krnova.

Gulášová polévka

Hodiny vaření jsou mezi klienty velmi oblíbené. Jeden týden se všichni domluví co se bude vařit, připraví se seznamy surovin a napíší se recepty. A další týden se jde nakupovat a vařit.

„Do mého sešitu s recepty se nedívejte. Pěkněji to má napsané Lenka, ta má hezčí písmo," řekla skromně klientka Světlana. Ta mezi povídáním opatrně krájela zeleninu, plátky salámu a brambory.

.

„Dneska tady vaříme pizzu a gulášovou polévku ze sáčku. Uvařit polévku z pytlíku je také určité umění, protože klienti si musí přečíst návod, dodržet určitý postup. Do polévky pak přidáváme brambory, pórek a kousky salámu, aby to lépe chutnalo," uvedla pracovnice v sociálních službách Renata Lasovská z Krnova.

Pizza a jiné dobroty

„Recept na pizzu je jednoduchý. Všechny suroviny (30 dkg hladké mouky, ½ kostky droždí, 2 kávové lžičky cukru, asi ½ lžičky soli, 1 dcl vlažné vody, trochu oleje) zamícháte dohromady a necháte asi půl hodiny nakynout. Pak se těsto rozválí válečkem a položí na plech. Aby těsto při pečení nevyskočilo, propíchá se vidličkou. Pak už namažete na těsto domácí rajčatové pyré. Na to mám vlastní směs z rajčatového protlaku, česneku, koření na pizzu a olej.

Na závěr pokladete podle chuti šunkou, salámem, rajčaty, různými sýry a prostě vším co máte na pizze rádi," popsala tvorbu pizzy Renata Lasovská.

A zatímco vyprávěla, vaření pomalu pokračovalo Václav míchal polévku na plotně, Světlana opatrně kladla suroviny na budoucí pizzu (a snažila se, aby to bylo hala bala a ne přesně geometrické tvary) a Lenka na dalším plechu mazala na těsto pizzy vrstvu rajčatového pyré. Vše co ten den tito klienti uvařili, měli poté na oběd. A vonělo to v kuchyni na Hlubčické ulici opravdu překrásně.

.

Na jednotlivých hodinách vaření dokázali zdejší klienti pod vedením Renaty Lasovské uvařit už řadu dobrot.„Připravovali jsme šopský salát, muffinky, anglický rohlík, špagety, rizoto, domácí nudle nebo ořechový moučník. Asi nejvíce mi chutnala vepřová kotleta se šunkou a sýrem. Ta se nám moc podařila," řekla klientka Lenka, která do vaření a dalších aktivit dílny dochází stejně jako Světlana z domova.

„Já vařím moc ráda. Vždycky v neděli se domluvím s mladší sestrou a pravidelně pečeme něco sladkého. Je to takový rodinný zvyk," dodala pyšně Lenka.

„Dříve jsme vařili v cvičném bytě v budově vedle Flemichovy vily. Tam jsme měli krásné prostory, ale pro šest lidí byla kuchyňka malá a při frekvenci vaření jednou týdně jsme prostory nevyužívali dostatečně. Naše služba proto byt opustila a udělali jsme si kuchyňku přímo tady v prostorách EFFATHY na Hlubčické ulici. Dnes v keramické dílně vaříme, ale už zítra tady budou  klienti vyrábět svá krásná díla z keramiky" dodala na závěr Sylva Dorazilová.

Anna Dohnalová

Autor: Redakce

15.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čech odsouzený v Súdánu se vrátil do vlasti, přivezl ho Zaorálek
5 4

Zpátky doma. Čech Petr Jašek byl propuštěn ze súdánského vězení

A skuteční vítězové - film Moonlight.
AKTUALIZOVÁNO
1 15

Předávání Oscarů: Nejlepším filmem je La La Land. Ne! Je to Moonlight

Bouřlivák Johnny Cash přežil bitku s pštrosem i požár národního parku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ - Přízvisko legenda si dnes vysloužil kdekdo. Ovšem Johnny Cash jí doopravdy byl. Napsal přes 1500 písní a v žebříčku Billboardu mu figuruje zhruba obdobný počet hitů jako Ro-lling Stones. Muž v černém vypil tisíce lahví alkoholu, vyzkoušel všechny drogy, zapálil národní park, napadl ho pštros a celý život ho strašila předčasná smrt jeho bratra. V neděli by oslavil 85. narozeniny.

Šéfové stran: ANO směřuje k vůdcovskému řízení

Hnutí ANO dnešní změnou stanov, která posiluje pravomoci předsedy, míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí. Shodují se šéfové sněmovních stran. Podobné změny ve svých stranách vylučují, demokratické strany podle nich mají být postaveny na rozhodování kolektivních orgánů.

Extrémní dávka jedu. Kim Čong-nama zabila za 20 minut

Bratr severokorejského prezidenta Kim Čong-nam zemřel během 15 až 20 minut od chvíle, co byl 13. února na letišti v Kuala Lumpuru otráven. Paralyzoval ho silný neurotoxin, jak vyplývá z výsledků pitvy, které včera zveřejnil malajsijský ministr zdravotnictví. Krátce předtím úřady oznámily, že letiště v Kuala Lumpuru je zcela bezpečné, bez jakýchkoli stop po jedu.

HMD Global po 17 letech vzkřísila legendární Nokii 3310

Finská společnost HMD Global, která vyrábí telefony značky Nokia, uvede ve druhém čtvrtletí na trh pokračovatele legendárního tlačítkového modelu 3310. Telefon bez operačního systému přichází na trh téměř 17 let po svém předchůdci a má stát 49 eur, tedy asi 1350 korun. HMD to dnes oznámila před zahájením veletrhu MWC v Barceloně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies