VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Naučit se vařit může v Krnově kdokoli

Krnov - Hodiny vaření známe většinou ještě ze školních lavic. Někteří lidé, jako třeba klienti sociálně terapeutických dílen Effatha Krnov, střediska Slezské diakonie, se účastní této aktivity i v dospělosti.

15.6.2013
SDÍLEJ:

Vaření provoní vždy celou budovu. Na snímku jsou šikovní kuchaři Světlana (vlevo), Lenka a v pozadí Václav.Foto: DENÍK / Anna Dohnalová

Do sociálně terapeutických dílen EFFATHA Krnov, střediska Slezské diakonie dochází denně dvacet klientů – osob s mentálním a kombinovaným postižením. Těm se denně věnují tři pracovníci v sociálních službách a koordinátor střediska. Klienti se mohou účastnit pracovních terapií ve třech dílnách – keramické, tvořivé a textilní. V dílnách klienti vyrábí keramiku, svíčky, mýdla, tkané  koberce, prostírky, předměty z papíru, šperky, buttony.

„Díky  terapiím získávají klienti pracovní návyky a dovednosti, učí se samostatnosti, svůj čas prožívají smysluplně se svými vrstevníky. Naši klienti žijí v chráněných bydleních, v domovech, někteří bydlí již samostatně v bytech, někteří ještě v rodinách se svými rodiči.

Do vaření dochází celkem pět klientů, dnes je zde jen Světlana, Lenka a Václav, protože jeden klient je v lázních a druhý je  na výletě mimo středisko," řekla pracovnice koordinátorka střediska EFFATHA Sylva Dorazilová z Krnova.

Gulášová polévka

Hodiny vaření jsou mezi klienty velmi oblíbené. Jeden týden se všichni domluví co se bude vařit, připraví se seznamy surovin a napíší se recepty. A další týden se jde nakupovat a vařit.

„Do mého sešitu s recepty se nedívejte. Pěkněji to má napsané Lenka, ta má hezčí písmo," řekla skromně klientka Světlana. Ta mezi povídáním opatrně krájela zeleninu, plátky salámu a brambory.

.

„Dneska tady vaříme pizzu a gulášovou polévku ze sáčku. Uvařit polévku z pytlíku je také určité umění, protože klienti si musí přečíst návod, dodržet určitý postup. Do polévky pak přidáváme brambory, pórek a kousky salámu, aby to lépe chutnalo," uvedla pracovnice v sociálních službách Renata Lasovská z Krnova.

Pizza a jiné dobroty

„Recept na pizzu je jednoduchý. Všechny suroviny (30 dkg hladké mouky, ½ kostky droždí, 2 kávové lžičky cukru, asi ½ lžičky soli, 1 dcl vlažné vody, trochu oleje) zamícháte dohromady a necháte asi půl hodiny nakynout. Pak se těsto rozválí válečkem a položí na plech. Aby těsto při pečení nevyskočilo, propíchá se vidličkou. Pak už namažete na těsto domácí rajčatové pyré. Na to mám vlastní směs z rajčatového protlaku, česneku, koření na pizzu a olej.

Na závěr pokladete podle chuti šunkou, salámem, rajčaty, různými sýry a prostě vším co máte na pizze rádi," popsala tvorbu pizzy Renata Lasovská.

A zatímco vyprávěla, vaření pomalu pokračovalo Václav míchal polévku na plotně, Světlana opatrně kladla suroviny na budoucí pizzu (a snažila se, aby to bylo hala bala a ne přesně geometrické tvary) a Lenka na dalším plechu mazala na těsto pizzy vrstvu rajčatového pyré. Vše co ten den tito klienti uvařili, měli poté na oběd. A vonělo to v kuchyni na Hlubčické ulici opravdu překrásně.

.

Na jednotlivých hodinách vaření dokázali zdejší klienti pod vedením Renaty Lasovské uvařit už řadu dobrot.„Připravovali jsme šopský salát, muffinky, anglický rohlík, špagety, rizoto, domácí nudle nebo ořechový moučník. Asi nejvíce mi chutnala vepřová kotleta se šunkou a sýrem. Ta se nám moc podařila," řekla klientka Lenka, která do vaření a dalších aktivit dílny dochází stejně jako Světlana z domova.

„Já vařím moc ráda. Vždycky v neděli se domluvím s mladší sestrou a pravidelně pečeme něco sladkého. Je to takový rodinný zvyk," dodala pyšně Lenka.

„Dříve jsme vařili v cvičném bytě v budově vedle Flemichovy vily. Tam jsme měli krásné prostory, ale pro šest lidí byla kuchyňka malá a při frekvenci vaření jednou týdně jsme prostory nevyužívali dostatečně. Naše služba proto byt opustila a udělali jsme si kuchyňku přímo tady v prostorách EFFATHY na Hlubčické ulici. Dnes v keramické dílně vaříme, ale už zítra tady budou  klienti vyrábět svá krásná díla z keramiky" dodala na závěr Sylva Dorazilová.

Anna Dohnalová

Autor: Redakce

15.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
9 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies