VYBERTE SI REGION

Nejlepší výčepní je ze staré ostravské hostinské rodiny

Michalu Prokešovi se splnil sen, vyhrál prestižní soutěž a hosté od něho mohou očekávat nekompromisně kvalitní pivo.

23.8.2016
SDÍLEJ:

MASTER BARTENDER 2016. Králem výčepních plzeňského piva je pro letošek Michal Prokeš. Foto: archiv Michala Prokeše

Mistr výčepní. Není jisté, zda slavný ostravský starosta Jan Prokeš tak ve své době nazýval jmenovce, jenž mu nosil pivo. Ale pravnukovi tohoto číšníka, šestadvacetiletému Michalu Prokešovi z Krásného Pole, od minulého týdne tento titul už oficiálně náleží!

„Práce v pohostinství má v naší rodině letitou tradici. O pradědovi, který obsluhoval starostu Prokeše, hodně vypráví děda. V branži působila i dědova sestra. Maminka je dodnes servírkou a táta měl v 90. letech vlastní podnik," popisoval Michal.

Ten je absolventem hotelové školy v Mariánských Lázních a kariéru započal v tamním hotelu Sylva, kde stravil devět měsíců. Poté prošel dalšími čtyřmi provozovnami.

„Což se hodilo na současném místě v restauraci Slezska P.U.O.R., v centru nedaleko Stodolní," pokračoval stím, že časem získal důvěru šéfa Martina Slámy a začal zodpovídat za kompletní chod výčepu. Od přejímky do tanků a sanitaci po nastavení výčepního zařízení a pečování o kvalitu piva.

Michal Prokeš
Na snímku Michal Prokeš ve svém království za pípou ve Slezské pivnici v Ostravě.

„Mám k pivu i samotné značce Pilsner Urquell hezký osobní vztah, tak je to pro mě práce snů," tvrdil Michal, považující za základ hygienu a správné seřízení kohoutů a tlaků ve výčepu. „Pak na to nemusím sahat a jen čepuji," uvedl pivní profesionál, jehož provozovatel Slezské P.U.O.R. nominoval do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2016.

V soutěži o nejlepšího výčepního Plzeňského Prazdroje pro rok 2016 změřil síly s 204 konkurenty.

„Do celorepublikového finále v plzeňském pivovaru, kde předsedal odborné porotě starší obchodní sládek Prazdroje Václav Berka, se nás dostalo jedenadvacet," popisoval vítěz jedenáctého ročníku soutěže. V té prokazoval všeobecné pivní znalosti i své praktické dovednosti degustaci naslepo, čepování na hladinku do půllitru i v takzvaně mezinárodním stylu do třetinky, servírování piva z láhve. A rovněž charisma výčepního, včetně komunikace s hosty.

„Pro mě znamená titul mistra výčepního splněný sen. Ale zároveň závazek počínat si při čepování piva co nejlépe a dodržovat co nejvíce jeho kvalitu. Vždyť s tím díky mému vítězství budou hosté Slezské P.U.O.R. stoprocentně počítat. Je to obrovská prestiž," uvedl Michal. Ten v práci vystaví i své trofeje pohár s diplomem , nicméně až poté, co se s nimi pochlubí před celou rodinou. Pilsner Urquell Master Bartenderem pro letošní rok se totiž stal jen čtyři dny před oslavou svých narozenin.

Byl to pro něj zároveň pátý úspěch v pivních soutěžích. „S kolegy z branže i kamarády Martinem Slámou a Martinem Kludkou jsme vytvořili také koncept mistrivycepni.cz, jímž chceme pozvednout českou a hlavně moravskoslezskou pivní kulturu. V letošním roce jsme všichni tři obdrželi i titul Pan výčepní Plzeňského Prazdroje. Nejsme ovšem škola čepování piva, tvoříme kvalitu naší značky," dodal.

Autor: Radek Luksza

23.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies