VYBERTE SI REGION

Ostravské nemocnice přizpůsobily velikonoční menu tradicím

Pacienti mají možnost stravovat se podle velikonočních zvyklostí, zaměstnanci si mohou zahřešit.

18.4.2014
SDÍLEJ:

Fakultní nemocnice Ostrava. Ilustrační fotoFoto: Deník/Lukáš Kaboň

Na Zelený čtvrtek menu zelené, na Velký pátek z masa maximálně rybu, na Bílou sobotu koprová omáčka, na Boží hod velikonoční maso všeho druhu a konečně na Velikonoční pondělí vejce v česnekové polévce. Ostravské nemocnice přizpůsobují svůj jídelníček velikonočním svátkům. A to nejen pro pacientky, ale i zaměstnance.

„Velikonoční tradice ve Fakultní nemocnici Ostrava dodržujeme každoročně a začínáme klasickou výzdobou vajíčky, vrbou, proutím, zkrátka vším, co připomíná sváteční jarní atmosféru. Rovněž v jídelníčku dodržujeme jisté zásady," říká mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Například včera na Zelený čtvrtek zde měli k obědu špenát a dnes, na Velký pátek, budou maso na talíři hledat marně. K obědu bude sladké jídlo. „Bílá sobota je symbolizována koprovou omáčkou. O Velikonoční neděli i v pondělí je pro pacienty připravena sváteční strava, tentokrát bude v neděli grilované kuře se zeleninovou rýží a v pondělí klasické zelí, brambory a uzené maso," doplnil Oborný.

Obzvlášť sváteční zde pak bude pondělní menu. „Ke snídani dostanou pacienti upečeného zajíčka z mazancového těsta, k obědu čokoládovou figurku a k večeři vejce natvrdo. Každému posíláme spolu se snídaní kartičku s velikonočním motivem a přáním veselých velikonočních svátků," doplnil Oborný s tím, že zkrátka nepřijdou ani zaměstnanci nemocnice, kteří mají stejnou možnost stravování již od Zeleného čtvrtka.

A obdobně pojali sváteční jídelníček i v Městské nemocnici Ostrava. Čtvrtek špenát nebo fazolky, pátek filé nebo vdolky. Výjimkou jsou zaměstnanci, kteří si i dnes mohou v rozporu s tradicí dopřát hovězí gulášek s knedlíkem. „Je to pro zaměstnance, kteří maso prostě musí," vysvětlila mluvčí městské nemocnice Magda Otáhalová. Koprovka v sobotu a kuře s rýží v neděli. „O Velikonočním pondělí si pacienti bez dietního omezení a diabetici pochutnají na smaženém vepřovém řízku se šťouchanými bramborami s petrželkou a kompotem. Dietáři na plněné krůtí kapse s vařeným bramborem a kompotem," dodala Otáhalová.

Autor: Iva Mušálková

18.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies