Celá záležitost se totiž vrátila na stavební úřad k novému projednání. Účastníci řízení měli do pátku možnost se k podkladům rozhodnutí vyjádřit, čehož využily zhruba dvě desítky lidí. Advokát Jiří Kubala, který některé odpůrce stavby zastupuje, navíc stavebnímu úřadu doložil znalecký posudek, v němž se píše, že záměr je v rozporu s územním plánem Frýdku-Místku.

„Očekáváme, že stavební úřad magistrátu žádost o umístění stavby zamítne. Předpokládám, že se poté potenciální investor odvolá ke krajskému úřadu," řekl Jiří Kubala.

Proti chystané stavbě se před časem zdvihla bouře nevole. Lidé z okolí podepisovali protestní petici, ve které se obávají zvýšení hlučnosti, zápachu i prašnosti. „Vždycky z toho bude nějaký zápach. Jsme navíc poměrně silně postiženi průmyslovou zónou," upozornil předseda chlebovického osadního výboru Ivan Pavlas, který zmínil také hluk z nedaleké dálnice. „Vesnice se dostala do úplně jiné situace, než byla. Nikdo se přitom s námi dneska nechce bavit," stěžuje si Pavlas na přístup státních orgánů.

Proti obalovně se postavily i obce v okolí, konkrétně Staříč, Fryčovice a Hukvaldy, a také Frýdek- -Místek. Město už dříve označilo celý projekt obalovny za „pirátský", protože nebyl otevřeně komunikován, ale záměrně zamlžován.

„Stálo nás obrovské úsilí vytěsnit těžkou automobilovou dopravu z centra Chlebovic, a když se to vybudováním nové rychlostní komunikace podařilo, objevil se projekt, který by to dopravní zatížení vrátil zase zpátky," upozornil náměstek primátora Karel Deutscher.

Celý proces začal úpravou územního plánu, který před několika lety změnil původní využití vojenského prostoru na lehkou průmyslovou výrobu. Původně to měla být takzvaná relaxační a oddechová zóna. Až se zpožděním se pak lidé, kteří si stěžovali na neinformovanost, dozvěděli o záměru investora na vybudování obalovny.

Obalovna je držitelem jen malé EIA, tedy posudku na zátěž pro životní prostředí. Velká EIA, která by obsahovala vyhodnocení více faktorů působících na životní prostředí, včetně hlukové studie nebo dopadu záměru na krajinu, nebyla podle úřadů potřeba. S tím ale osadní výbor ani politické špičky magistrátu nesouhlasí. „Chceme, aby proběhla nová velká EIA," potvrdil za osadní výbor v Chlebovicích Ivan Pavlas.