"Najednou se tady objevily, ráno tady žádná včela nebyla," řekla Deníku prodavačka v prodejně tabáku vedle Prosperita paláce, která sledovala hemžení včel od samého začátku.

Včelí roj se usadil ve stříšce nad vchodem do lékárny poblíž zastávky Elektra v Nádražní ulici. Strážníci, kteří mezitím dorazili na místo, část chodníku uzavřeli páskou a přivolali hasiče. Sami pak chodce upozorňovali na možné nebezpečí. 

Stovky včel v centru Ostravy zaměstnaly strážníky i hasiče.

Krátce po půl jedenácté na místo dorazili dobrovolní hasiči z Ostravy Vítkovic, kteří začali s odstraňováním roje. Ten dosahoval úctyhodných 40 centimetrů na výšku a 25 centimetrů na šířku, menší roj visel také pod střechou u zdi.

Během několika minut tak dva muži v bílé kombinéze sklepnutím do kyblíku odstranili první roj, druhý po chvíli zlikvidovali podobným způsobem. Na jednotlivé včely, které se pokusily vytvořit ještě jeden roj, pak použili postřik. 

Stovky včel v centru Ostravy zaměstnaly strážníky i hasiče.

"Nikdy jsem to ještě neviděla, jak se takový roj likviduje. Obdivuji hasiče, kteří se v takovém počasí dokážou navléci do kombinéz, muselo jim být velké horko," řekla Ostravanka Lucie Procházková, která samotnému zásahu chvíli přihlížela. Je velké štěstí, že kvůli rekonstrukci Nádražní ulice je dočasně zrušena zastávka Elektra. Jinak hrozilo, že by včely mohly napadnout čekající cestující na zastávce.

V 11.15 hodin mohli hasiči zásah ukončit. Ne však na dlouho. Zbylým včelám se podařilo vytvořit ještě jeden roj, a tak byli na jeho místo krátce po poledni znovu přivoláni.

Pro Deník Filip Vlček