Ostravský Oktoberfest: pivo v tupláku, tradiční muzika a jídlo

Sedm druhů piv z pivovaru Svijany, které si hosté mohli nechat načepovat do takzvaných tupláků, tradiční pečená kolena, bílé bavorské klobásy nebo smažené lívance – tak vypadal ostravský Oktoberfest v restauraci Stará kuželna ve Slezské Ostravě.

Ostravský Oktoberfest v restauraci Stará kuželna ve Slezské Ostravě.

Pořadatelé třetího ročníku lidové slavnosti se inspirovali v Mnichově, atmosféru doladilo i pouštění tradiční muziky, kterou na této akci v Německu hrají živé kapely. Letošní novinkou byl další doprovodný program nejen pro dospělé, ale i pro jejich děti. Pořádaly se soutěže, malí návštěvníci se mohli vydovádět na skákacím hradě.

Jak upevnit zdraví a posílit duši, zjišťovali lidé na výstavě

Udělejte si čas na svoje zdraví, abyste si ho nemuseli později dělat na svou dlouhodobou a často bolestivou nemoc, nabádá své pacienty primář Jan Miklánek. Těm, co o víkendu přišli na výstavu Zdraví a duše na ostravskou Černou louku, tuto moudrost připomínat nemusel. Většinou věděli, jak důležité je nemocem předcházet, a chtěli poznat nové alternativní postupy, jak si zlepšit své duševní a tělesné zdraví.

Výstava Zdraví a duše na ostravské Černé louce.

„Dcera má skoliózu, je v péči lékařů, na noc nosí korzet. Potřebovala by se ale vhodně hýbat. Myslím, že by ji prospělo tai chi. Je to nejenom cvičení, protahování, ale i filozofie. A jak je vidět, věnují se mu i senioři a vysloveně jim to svědčí," zhodnotila vystoupení ostravského Sdružení taoistického tai-chi maminka šestnáctileté Natálie.

Pana Miroslava Matěje zaujala přednáška o tom, jak skladba jídla ovlivňuje kondici člověka. „Vážně si dám pozor na překyselení organismu," slíbil si pan Matěj, zatímco jeho žena vyzkoušela masáž zad. Došlo i na konzultace z astrologie, numerologie, výklady tarotových karet, rady odborníků na homeopatii, alternativní medicínu, dietologii nebo ochutnávky bio produktů.