Každoroční podívaná v režii jistebnických rybářů přilákala v pátek k 75hektarovému rybníku Bezruč v Jistebníku stovky lidí. Ti si zde i po oba víkendové dny budou moci zakoupit nejen ryby a rybí speciality, ale i spoustu dalších pochutin. Chybět nebude ani doprovodný zábavný program pro děti.

Kromě sledování výlovu na hrázi u rybníka si návštěvníci mohou o víkendu na místě zakoupit rybí speciality, zabijačkové pochoutky, francouzský punč nebo klasické bramboráčky.

Ceny rybkapr - 75 Kč/kg
tolstolobik - 40 Kč/kg
candát - 350 Kč/kg
sumec, bílá ryba - 150 Kč/kg

„Prodej ryb bude dnes i v neděli zahájen v 8 hodin. Samotný zátah začne kolem půl osmé. Z rybích specialit se lidé mohou těšit na smaženého a uzeného kapra," uvedl Jan Stehlík ze společnosti Chov ryb Jistebník.

Rybáři předpokládají, že při letošní akci vyloví kolem devíti set metráků ryb. „Část z nich je ke koupi hned na místě, kde vám je i vykucháme. Zbytek bude v prodeji na sádkách v Jistebníku denně od 8 do 16 hodin až do 23. prosince," dodal Jan Stehlík. Výlov rybníka Bezruč končí každý den okolo 15. hodiny záleží však na zájmu lidí a návštěvnosti.

Místní by měli o víkendu počítat i s neprůjezdností hráze minimálně do 17. hodiny.

Petrův rybník

Petrův rybník v Krnově, vodní chlouba rozkládající se ploše šestatřiceti hektarů, se dočkal výlovu. Vypouštěl se čtyři týdny.

Rybáři se u rybníku sešli ve středu již v brzkých ranních hodinách, aby se připravili na náročné dva dny výlovu. Práce odstartovaly odbitím osmé hodiny. Na místě již byla připravena speciálně upravená auta, která všechny vylovené ryby odvážela do sádek.

„Všechny ryby ihned po výlovu rozdělujeme a třídíme podle druhu a velikostí," prozradil vedoucí krnovského rybářského střediska Ivo Jedlička.

Na rybáře se usmálo štěstí. V loňském roce totiž musel být kvůli nepříznivému počasí výlov o několik dní posunut. „Důležité je, aby nemrzlo, ryby jsou náchylné na počasí při výlovu. Letos bylo počasí vlídné," doplnil Jedlička.

Během prvního dne výlovu se vylovilo zhruba čtyřicet tun ryb. Většina z tohoto čísla poputuje do prodeje.

Z vody rybáři vylovili jako každoročně především kapry ale také štiky, candáty, tolstolobiky či amury. Návštěvníci si čerstvě vylovené ryby mohli přijít koupit přímo na sádky.

„Chtěl jsem si koupit kapříka, ale manželka mi řekla, že si mám počkat až na Vánoce. Tak jsem si vzal candátka," prozradil jeden z návštěvníků Petr Stomen.

Rybáři s pracemi skončili kolem třetí hodiny. Celý scénář se však bude opakovat i ve čtvrtek 6. listopadu. Od osmé hodiny se zde opět rybáři sejdou, aby svou práci dokončili.

„Výlovový prodej bude probíhat na tamějších sádkách, kde se široký výběr ryb prodává celoročně," dokončil Jedlička.