Bezpečnostní situace v Turecku a vztahy mezi Ruskem a některými evropskými státy málem zhatily letošní mistrovství světa v požárním sportu. To se mělo konat koncem září v tureckém Izmiru. Nakonec se v náhradním termínu od 14. do 21. srpna uskuteční v Ostravě.

Přestože na přípravu mají moravskoslezští hasiči velmi krátký čas, věří, že vše zvládnou. „Musíme to zvládnout, žádnou jinou možnost ani nemáme," uvedl ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra.

Definitivnímu rozhodnutí předcházela řada komplikovaných mezinárodních jednání.

Pořadatelskou zemí mělo být Turecko. Některé týmy, například z Německa a Rakouska, však vyjádřily obavy z bezpečnostní situace. „Proto padl ze strany Mezinárodní sportovní federace hasičů a záchranářů sídlící v Moskvě návrh uspořádat mistrovství v ruské Soči," řekl Nytra. Proti tomuto řešení se však postavily další země. „Byl problém s účastí Turecka, Ukrajiny, Litvy či Polska," vysvětlil Nytra. V Rusku se navíc mistrovství světa konalo předchozí rok.

VŠE ZTRACENO? NE!

Když už se zdálo, že je vše ztraceno, přišlo řešení. „Byla svolána mimořádná konference Mezinárodní sportovní federace hasičů a záchranářů, která se sešla 27. května v Ostravě. Na ní bylo jednohlasně rozhodnuto, že se mistrovství uskuteční v Ostravě," řekl Nytra a dodal: „Nabídku jsme učinili my sami, protože to v jednu chvíli vypadalo, že se mistrovství letos neuskuteční."

V Ostravě padlo i další důležité rozhodnutí týkající se mistrovství světa dorostu v požárním sportu. To mělo proběhnout v Jižní Korei. Ta se ale z organizačních důvodů pořadatelství vzdala. Problém byl i ve velké vzdálenosti, a tím ve zvýšených nákladech na cestu.

„Proto hodně států zvažovalo účast, respektive neúčast na tomto mistrovství," vysvětlil Zdeněk Nytra. Moravskoslezští hasiči se na květnové konferenci nabídli, že kromě mistrovství světa dospělých zajistí ve stejném srpnovém termínu i mistrovství světa dorostu.

KOMPLIKACE

Přípravy byly a jsou velmi náročné. Organizátoři museli mimo jiné řešit otázku finančních prostředků. „Veřejný sektor s touto akcí nepočítal a soukromý má své plány propagací či darů připravený dlouho dopředu, většinou už před koncem předcházejícího roku," řekl Nytra. Prostředky se nakonec z několika zdrojů podařilo zajistit.

Pomocnou ruku s dodávkou materiálu a zařízení nabídla i řada firem, a to i přesto, že jim to během běžných a celozávodních dovolených přináší komplikace. Potíže s nedostatkem lidí řeší i samotní organizátoři. „Spousta jich měla nebo má naplánované dovolené, takže i v tomto ohledu musíme velice improvizovat, protože vedle mistrovství musíme pochopitelně zajistit i běžný výkon služby," zdůraznil Nytra.

Mistrovství světa dospělých a dorostu by se mělo zúčastnit sedmatřicet družstev ze šestnácti států.