Účast v pátečním finále zhodnotili i samotní studenti. „Účinkování v soutěži pro nás nebylo těžké. Chtěli jsme si to hlavně užít," řekl desetiletý Vojta Loskot, který si v závěrečném pětiminutovém vystoupení zahrál se svými spolužáky na námořníky. „Měli jsme to dobře nacvičené, tréma ale přesto byla. Sál byl totiž plný lidí. Porotu tvořilo šestnáct dospělých a sedm dětí. Všichni diváci v sále nám ale fandili a naší scénce se smáli. Byla dobrá," vysvětlil o dva roky starší spolužák Adam Novák s tím, že s učitelem Zdeňkem Navrátilem se jeho třída nikdy nenudí. „Je stejně praštěný jako my. Tím praštěný ale nemyslím hloupý, protože on je moc chytrý," upozornil na učitelovy přednosti Novák.

Finalisty a jejich studenty čekalo několik soutěžních úkolů. Pedagogové museli svým samostatným vystoupením zaujmout porotu i diváky, předvést krátké společné vystoupení se svými žáky. Podle Zdeňka Navrátila museli účastníci splnit celkem čtyři úkoly. „První spočíval v představení naší školy. Další v přesvědčování studentů, aby četli knihy Jana Amose Komenského. Na to jsem měl dvě minuty," popsal učitel. To, že je mezi dětmi oblíbený, si vysvětluje také svou aprobací. Učí zeměpis, dějepis a občanskou výchovu.

Dalším krokem byla improvizovaná reportáž o atmosféře a dění v sále hotelu Olšanka v Praze, kde se finále odehrávalo. „V poslední a zároveň nejdůležitější disciplíně jsme museli s dětmi sehrát pětiminutovou scénku. Téma námořníků, které doprovázelo celou naši účast v soutěži, kromě diváků rozesmálo i porotu," doplnil Navrátil. Zlatým Ámosem 2013 se nakonec stala Růžena Hlůžková z Kunovic na Zlínsku.

Pedagogy oceňoval u příležitosti Dne učitelů i Moravskoslezský kraj. Jeho zástupci vyhlásili na slavnostní akci v opavském Minoritském klášteře pedagogické osobnosti roku. Výrazné učitele každým rokem navrhují samotné školy. Nominované pak vyhodnotí na základě stanovených kritérií hodnotící komise. Letos kraj z celkového počtu osmdesáti podaných návrhů ocenil pětadvacet pedagogů. Z toho šest v kategorii s názvem Výrazná pedagogická osobnost roku a devatenáct v kategorii Ocenění za dlouhodobou tvůrčí pedagogickou činnost. Mezi vyhodnocenými byli dva učitelé z mateřských, deset ze základních, dvanáct učitelů ze středních škol a jeden pedagog základní umělecké školy. 

Den učitelů v České republice připadá na 28. března, den, kdy se slaví výročí narození Jana Amose Komenského.