VYBERTE SI REGION

Palírny rozjely výrobu, třešně a další mění v tekuté dobroty

Karvinsko Palírny na Karvinsku pomalu začínají svoji sezonu. Prvním ovocem, ze kterého lidé chtějí pálenku, bývají třešně. V palírně ve Stonavě zahájili práce už tento týden v pondělí, v Horní Suché naplánovali první pálení na příští středu.

9.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Jiří Kopáč

„Vždy záleží na tom, kdy dozrává ovoce. Začínáme třešněmi, které už jsou obrané a kvasí. Následovat budou jablka, broskve, meruňky, švestky a hrušky," říká majitel palírny z Horní Suché Richard Förster. Podobně situaci popsal i Vojtěch Feber z palírny U zelené lípy ve Stonavě, kam v současné době lidé vozí kvas z třešní a objednávají se už na pálení švestek, hrušek a jablek. „Nejvíce za pěstitelské období zpracujeme právě jablka," říká vedoucí výroby palírny z Dolního Žukova Miroslav Ščerba.

Kolik bude výsledné pálenky, záleží především na kvalitě ovoce a kolik z něj vzejde kvasu, který se dále vypálí. „Díky mírné zimě a slunečnému počasí bude vysoká cukernatost ovoce, jen nás trochu trápí sucho, kvůli kterému část úrody padá na zem nezralá," říká Feber.

Lidé vozí ovoce i vlastní kvas

Do většiny palíren mohou zákazníci přijít buď se samotným ovocem, nebo i hotovým kvasem.

„Většina našich zákazníků ovoce přiveze, my jim ho zpracujeme, provedeme fermentaci a následně destilujeme. Pak si za šest až dvanáct týdnů pro hotový destilát přijedou. Je ale i hodně takových, kteří si ovoce zpracovávají doma a přijedou s hotovým kvasem," říká Ščerba.

Doba? Také zde záleží na ovoci

Doba procesu se odvíjí od druhu ovoce. „Teď je nejvíce objednávek na třešně, u kterých celý proces i s kvašením trvá asi osm týdnů. Ale například jablka vydrží déle, když je někdo doveze v říjnu, tak pálenka může být hotová klidně až v březnu. Na hrušky, které tak dlouho nevydrží, si necháváme při objednávání prostor dříve," popisuje Förster.

Některé palírny přijímají jen zákazníky se sty a více kilogramy, ale není to tak všude. „Nedá se přesně specifikovat, s kolika kily lidi jezdí nejčastěji. Jedni přijdou s deseti a jiní zase se šesti sty," popisuje situaci v žukovské palírně Ščerba.

Na nedostatek zájemců si palírny stěžovat nemohou a mnohé také zákazníkům nabízejí možnost být při pálení přítomni. „Proces pálení trvá několik hodin a klienti mohou sledovat, jak s jejich kvasem nakládáme," říká Feber. Ovoce se pálí každý rok průběžně a posledních pálenek se zákazníci dočkají v období dubna a května.

MARTINA KOTULOVÁ

Autor: Redakce

9.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mrazy v letošní zimě ještě zdaleka neskončily.
1

Česko svírá silný mráz. Noční teploty klesnou až k minus 20 stupňům

Ilustrační foto.
27 6

Nová škola pro sestry by měla vyřešit jejich nedostatek

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Spláchnou, zvednou prkénko, těžko se v nich orientuje - to jsou japonské toalety

Nejvyspělejší toalety najdete v japonském Tokiu. Prkénko se samo zvedne, je vyhřívané a můžete si tady pustit zvuky tekoucí vody. Výrobci nyní zjednodušují jejich obsluhu.

Na KLDR budou shlížet bývalí vůdci. Kim staví na nejvyšší hoře sousoší dynastie

Severokorejský diktátor Kim Čong-un utrácí miliony dolarů za výstavbu nového sousoší, které bude znázorňovat trojici dosavadních vůdců KLDR - tedy jeho, jeho otce Kim Čong-ila a dědečka Kim Ir-sena. Socha se má tyčit na vrcholu nejvyšší severokorejské hory Pektu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies