VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Palírny rozjely výrobu, třešně a další mění v tekuté dobroty

Karvinsko Palírny na Karvinsku pomalu začínají svoji sezonu. Prvním ovocem, ze kterého lidé chtějí pálenku, bývají třešně. V palírně ve Stonavě zahájili práce už tento týden v pondělí, v Horní Suché naplánovali první pálení na příští středu.

9.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Jiří Kopáč

„Vždy záleží na tom, kdy dozrává ovoce. Začínáme třešněmi, které už jsou obrané a kvasí. Následovat budou jablka, broskve, meruňky, švestky a hrušky," říká majitel palírny z Horní Suché Richard Förster. Podobně situaci popsal i Vojtěch Feber z palírny U zelené lípy ve Stonavě, kam v současné době lidé vozí kvas z třešní a objednávají se už na pálení švestek, hrušek a jablek. „Nejvíce za pěstitelské období zpracujeme právě jablka," říká vedoucí výroby palírny z Dolního Žukova Miroslav Ščerba.

Kolik bude výsledné pálenky, záleží především na kvalitě ovoce a kolik z něj vzejde kvasu, který se dále vypálí. „Díky mírné zimě a slunečnému počasí bude vysoká cukernatost ovoce, jen nás trochu trápí sucho, kvůli kterému část úrody padá na zem nezralá," říká Feber.

Lidé vozí ovoce i vlastní kvas

Do většiny palíren mohou zákazníci přijít buď se samotným ovocem, nebo i hotovým kvasem.

„Většina našich zákazníků ovoce přiveze, my jim ho zpracujeme, provedeme fermentaci a následně destilujeme. Pak si za šest až dvanáct týdnů pro hotový destilát přijedou. Je ale i hodně takových, kteří si ovoce zpracovávají doma a přijedou s hotovým kvasem," říká Ščerba.

Doba? Také zde záleží na ovoci

Doba procesu se odvíjí od druhu ovoce. „Teď je nejvíce objednávek na třešně, u kterých celý proces i s kvašením trvá asi osm týdnů. Ale například jablka vydrží déle, když je někdo doveze v říjnu, tak pálenka může být hotová klidně až v březnu. Na hrušky, které tak dlouho nevydrží, si necháváme při objednávání prostor dříve," popisuje Förster.

Některé palírny přijímají jen zákazníky se sty a více kilogramy, ale není to tak všude. „Nedá se přesně specifikovat, s kolika kily lidi jezdí nejčastěji. Jedni přijdou s deseti a jiní zase se šesti sty," popisuje situaci v žukovské palírně Ščerba.

Na nedostatek zájemců si palírny stěžovat nemohou a mnohé také zákazníkům nabízejí možnost být při pálení přítomni. „Proces pálení trvá několik hodin a klienti mohou sledovat, jak s jejich kvasem nakládáme," říká Feber. Ovoce se pálí každý rok průběžně a posledních pálenek se zákazníci dočkají v období dubna a května.

MARTINA KOTULOVÁ

Autor: Redakce

9.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Bělobrádek
3 7

Lidovci pokukují po premiérovi. Volí vedení

Ilustrační foto
9

Muslimské svátky? Turečtí vojáci se před sto lety dočkali i obětování beranů

Václav Klaus: Nešlo o vládní krizi, ale o zahájení volební kampaně

Bývalý český prezident Václav Klaus vidí podstatu koaličních hádek v tom, že poprvé zažíváme situaci, kdy jsou ve vládě dvě stejně silné strany. Ty se musejí proti sobě vymezit, aby jim volič uvěřil, že každá chce něco jiného. „Nic hrozivého se neděje, všechny instituce normálně fungují. Nešlo o vládní krizi, ale o bouřlivé zahájení volební kampaně," hodnotí události posledních dní.

Comeback na spadnutí? Kvitovou svádí Paříž

Stačilo zadat povel internetovému vyhledávači a spustila se lavina titulků v češtině, angličtině, francouzštině a určitě i v dalších jazycích. Články pod nimi se zabývaly tím, že jistá Češka odletěla do Paříže, přičemž se před odletem vyfotila a pochlubila se tím na instagramu.

FBI vyšetřuje kvůli „ruské kauze" i Trumpova zetě Kushnera

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se podle amerických médií zajímá o zetě a poradce Donalda Trumpa Jareda Kushnera. Důvod? Údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb.

Nechceme levné pracovní síly z východní Evropy, vzkazuje Macron

Emmanuel Macron, který se soustředil na evropskou integraci a kladl důraz na obnovení sil Evropské unie, chce omezit levné východoevropské pracovníky, kteří ohrožují francouzskou zaměstnanost, sociální výhody a daňové zatížení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies