VYBERTE SI REGION

Palírny rozjely výrobu, třešně a další mění v tekuté dobroty

Karvinsko Palírny na Karvinsku pomalu začínají svoji sezonu. Prvním ovocem, ze kterého lidé chtějí pálenku, bývají třešně. V palírně ve Stonavě zahájili práce už tento týden v pondělí, v Horní Suché naplánovali první pálení na příští středu.

9.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Jiří Kopáč

„Vždy záleží na tom, kdy dozrává ovoce. Začínáme třešněmi, které už jsou obrané a kvasí. Následovat budou jablka, broskve, meruňky, švestky a hrušky," říká majitel palírny z Horní Suché Richard Förster. Podobně situaci popsal i Vojtěch Feber z palírny U zelené lípy ve Stonavě, kam v současné době lidé vozí kvas z třešní a objednávají se už na pálení švestek, hrušek a jablek. „Nejvíce za pěstitelské období zpracujeme právě jablka," říká vedoucí výroby palírny z Dolního Žukova Miroslav Ščerba.

Kolik bude výsledné pálenky, záleží především na kvalitě ovoce a kolik z něj vzejde kvasu, který se dále vypálí. „Díky mírné zimě a slunečnému počasí bude vysoká cukernatost ovoce, jen nás trochu trápí sucho, kvůli kterému část úrody padá na zem nezralá," říká Feber.

Lidé vozí ovoce i vlastní kvas

Do většiny palíren mohou zákazníci přijít buď se samotným ovocem, nebo i hotovým kvasem.

„Většina našich zákazníků ovoce přiveze, my jim ho zpracujeme, provedeme fermentaci a následně destilujeme. Pak si za šest až dvanáct týdnů pro hotový destilát přijedou. Je ale i hodně takových, kteří si ovoce zpracovávají doma a přijedou s hotovým kvasem," říká Ščerba.

Doba? Také zde záleží na ovoci

Doba procesu se odvíjí od druhu ovoce. „Teď je nejvíce objednávek na třešně, u kterých celý proces i s kvašením trvá asi osm týdnů. Ale například jablka vydrží déle, když je někdo doveze v říjnu, tak pálenka může být hotová klidně až v březnu. Na hrušky, které tak dlouho nevydrží, si necháváme při objednávání prostor dříve," popisuje Förster.

Některé palírny přijímají jen zákazníky se sty a více kilogramy, ale není to tak všude. „Nedá se přesně specifikovat, s kolika kily lidi jezdí nejčastěji. Jedni přijdou s deseti a jiní zase se šesti sty," popisuje situaci v žukovské palírně Ščerba.

Na nedostatek zájemců si palírny stěžovat nemohou a mnohé také zákazníkům nabízejí možnost být při pálení přítomni. „Proces pálení trvá několik hodin a klienti mohou sledovat, jak s jejich kvasem nakládáme," říká Feber. Ovoce se pálí každý rok průběžně a posledních pálenek se zákazníci dočkají v období dubna a května.

MARTINA KOTULOVÁ

Autor: Redakce

9.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies