Pomozte České společnosti ornitologické mapovat historický výskyt tetřevů. Své by o výskytu tetřeva mohli vědět například lesníci, kronikáři obcí, ale i všichni ostatní, kteří zajdou rádi do přírody. Ornitologové uvítají jakékoliv informace, svědectví pamětníků i zašlé fotografie trofejí nebo údaje o vycpaných preparátech ve školních či soukromých sbírkách.

Tetřevové na mapě

Po nasbírání údajů společnost sestaví historickou mapu, dokumentující rozšíření tetřevů tak hluboko do minulosti, jak jen to bude možné. „Nesmírně důležitý je proto každý údaj, každá vzpomínka na tajuplného ptáka obývajícího hluboké hvozdy,“ uvedl Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Nejdůležitější je podle ředitele Vermouzka zaznamenat alespoň přibližnou dobu pozorování nebo ulovení tetřeva a místo či oblast, které se pozorování týká. Vítaný je i krátký popis pozorování nebo vzpomínek předků, případně kopie historické fotografie a fotografie preparátů či trofejí. Ti, kdo chtějí s monitoringem historického rozšíření tetřevů v Jeseníkách a okolí pomoct, mohou využít adresy Česká společnost ornitologická, Na Bělidle 34, 150 00 Praha-Smíchov nebo na mail tetrev@birdlife.cz.

Tetřeva jako kurovitého ptáka horských lesů považují ornitologové za ohrožený druh, jehož životaschopnou populaci v Česku dnes najdeme jen na Šumavě, kde žije asi tři sta jedinců. Na Moravě se vyskytují poslední tetřevi v Beskydech a Jeseníkách.

Česká společnost ornitologická vyhlásila tetřeva hlušce Ptákem roku 2012. Tato kampaň se vyhlašuje každoročně od roku 1992 s cílem upozornit na zajímavé ptačí druhy žijící kolem nás a vybídnout veřejnost k jejich sledování a praktické ochraně, zvýšit zájem o ptactvo a přírodu vůbec.