VYBERTE SI REGION

Chystá se Slezská kuchyně, akce skvělých chutí

Opavsko - Slezské nebe, katerajnský šnicl, brotka, bínenštyk a místní nápoje. To jsou nabídky, tvořící gastronomickou tvář regionu Opavské Slezsko.

3.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

Soutěž Týden slezské kuchyně se uskuteční od 4. do 13. dubna. Navštivte v uvedené době vybrané restaurace, pochutnejte si, hlasujte a můžete vyhrát. Do soutěže se dosud zapojila necelá dvacítka podniků. Hosté mohou po jejich návštěvě formou SMS zprávy s číselným kódem restaurace hlasováním restauraci ocenit a ještě přitom vyhrát jednu z hodnotných cen.

Týden slezské kuchyně vznikl jako iniciativa skupiny lidí a autorem myšlenky je pedagog Slezské univerzity Alexandr Burda. Podporu našel na opavském magistrátu i ve hnutí Změna pro Opavu. Akce si klade za cíl přilákat hosty do restaurací za zážitkem i poznáním toho, co náš region nabízí.

„Poznáním začíná hrdost na svůj kraj. Až přijedou lidé z jiných částí republiky i zahraničí, máme jim co nabídnout. Jenom to musíme znovu objevit a nebo si to vůbec uvědomit," konstatuje Alexandr Burda.

V regionu je množství poctivých a pracovitých lidí, vyrábějících uzeniny, sýry, pečivo, cukrovinky a další potraviny. Jsou zde i pražírny kávy, likérky, pivovary a výrobce nealkoholických nápojů.

„Na všechny tyto výrobky a firmy bychom časem rádi upozornili. Nyní jsme v situaci, kdy je pro nás pohodlné nakupovat anonymní zboží v supermarketech," míní Alexandr Burda. To ale znamená, že těžce vydělané peníze místních zákazníků cestují za hranice regionu i státu. Domácí výrobci nevydělají, což si region s dvanáctiprocentní nezaměstnaností může sotva dovolit.

Více informací najdete na www.slezskakuchyne.cz nebo na www.opavske-slezsko.cz.

Autor: Jitka Hrušková

3.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Ilustrační foto.
31 8

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725

Praha - Ministerstvo obrany letos počítá s navýšením počtu vojáků o 1725. Úřad by také mohl mít na konci roku o téměř 250 více civilních zaměstnanců. Na dotaz to sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Loni se v resortu zvýšil počet vojáků z povolání o 1214, přibylo také více než 120 občanských a státních zaměstnanců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies