VYBERTE SI REGION

Překonaná sója. Hitem v Ostravě je tempeh a bezlepkové pečivo

Ostrava - Obchůdků se zeleným nápisem Zdravá výživa v centru Ostravy postupně přibývá. Provozní prodejen se shodují, že počet Ostravanů, kteří se snaží správně stravovat, roste. Oblíbený je tempeh i pohanka.

7.2.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Sejkora

Tofu, tempeh, bulgur, kuskus, pohanka, sója, agávové sirupy, přírodní sladidla či bezlepkové pečivo. To je základní sortiment většiny obchodů se zdravou výživou. Ty v poslední době zaplavují centrum a získávají si i stálou klientelu.

„Před několika lety bylo obtížné sehnat suroviny, které by ve stravě nahradily maso a lepek, ale teď znám několik osvědčených prodejen, kde vím, že seženu vše, co potřebuji. Před pár lety mi totiž lékaři diagnostikovali celiakii a vegetariánkou jsem se stala z přesvědčení. Zabíjet zvířata pro potravu je pro mě nepřijatelné," svěřila se Deníku sedmadvacetiletá Petra Šostková z Ostravy-Poruby.

Módní trend

Způsob stravování souvisí se zdravým životním stylem, což je v poslední době hodně skloňovaný pojem. „Trend doby je žít, a tedy i jíst zdravě. Lidé si uvědomují, že svůj zdravotní stav mohou ovlivnit volbou potravy, kterou konzumují. Velkým hitem jsou bezlepkové potraviny, které usnadňují trávení. Za sebe můžu říct, že Ostravané zdravé výživě neholdují tak jako lidé v Praze či Brně, ale povědomí o ní tady obecně roste," uvedl spoluzakladatel obchůdku se zdravou výživou v Tyršově ulici Martin Mondek.

Překonaná sója

Většina z nás má zdravou výživu spojenou s takzvaným sójovým masem jako jeho tradiční a nepříliš chutnou náhražkou. Dnes však existuje více variant, kterými bezmasý jídelníček doplnit. „Důležité je říct si, že nechceme nahradit maso, ale jen rozšířit nabídku pro ty lidi, kteří jej z nějakého důvodů odmítají. Vedle známého tofu existuje tempeh, který je výživově bohatší, chutnější a lidé si jej u nás oblíbili," vysvětluje Martin Mondek.

Vyšší ceny

Zdravé pokrmy jsou náročnější na zpracování a suroviny, což se odráží i na výši jejich ceny. Kupříkladu kilo špaldové mouky vyjde průměrně na šedesát korun, jeden kus zmíněného tempehu pak na pětačtyřicet korun. „Potraviny jsou dražší než v běžných obchodech, rodina u nás v průměru nechává až tisíc korun za nákup. Když už lidé zdravé výživě propadnou, jsou ochotni si připlatit. Pravda je, že hodně obchodníků bere toto podnikání jako byznys a potraviny značně předražuje. Je proto dobré navštívit několik prodejen a ceny porovnat," upozornil Martin Mondek.

Odhodlaný nováček

Před necelým měsícem se otevřela další prodejna se zdravou výživou, tentokrát v ulici 30. dubna. Co je motivací pro podnikání v této oblasti?

„Chtěla jsem něco, kde se budu moci realizovat, a tak jsem si otevřela tento obchod se zdravou výživou. Nabízím ovšem i domácí džemy či bylinky, abych rozšířila sortiment. Ze své zkušenosti mohu říct, že k nám chodí hlavně ženy. Často v internetových diskusích načerpají informace a chtějí vyzkoušet novinky, které jim kamarádky doporučí. Ženy chtějí většinou zhubnout, ale jenom o tom zdravá výživa není, má hlavně prospívat organismu," uvedla provozní obchodu Květovárna Nika Nováková.

Pokud jste vegetariánem a nestíháte doma vařit, nabízí Ostrava i několik jídelen či restaurací.

„Já jsem vitariánka a restauraci jsem s kamarádkou založila, protože jsem se ve městě neměla kde najíst. Raw strava, tedy nevařená, prospívá organismu. Je lépe stravitelná a působí příznivě na psychiku i energii lidí. Nabízíme několik denních menu a na nezájem Ostravanů si stěžovat nemůžu, ovšem bez druhého zaměstnání bych zatím nevystačila," svěřila se spolumajitelka ostravské vegetariánské restaurace Raw Bar Jarmila Dvorská.

Mezi Ostravany jsou stále zastánci tradiční české kuchyně a zvláště starší lidé si bez řízku na sádle neumí představit nedělní oběd. Podle výživové poradkyně je ale vše o individuálním přístupu.

„Je důležité si uvědomit, že strava může až z osmdesáti procent ovlivnit zdraví. Co ale vyhovuje jednomu, nemusí prospívat druhému. Zdravá výživa je obecně lépe stravitelná a organismus příznivě ovlivňuje," uzavřela výživová poradkyně Elen Malá.

Klára Kohutová

Autor: Redakce

7.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Čeští vědci přišli na to, proč někteří lidé marodí častěji

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. 

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies