Rekonstrukce stávající budovy by vyšla na více než sto padesát milionů korun a nikdo se do ní navíc nechce pouštět. Pokud se podaří za krajskou dotaci tuto budovu zbourat a postavit na stejném místě nové budovy, podařilo by se městu ušetřit až dvě třetiny nákladů. Dotace kryje 85 procent nákladů demolice.

Existuje několik návrhů, jak plochu v Nádražní ulici využít. Postavit denní stacionář, nájemní bydlení s pečovatelskou službou, lékařské ordinace? Prodat volnou plochu developerovi, jenž by stavěl rodinné domy?

Nebo nebourat a přece jenom opravit stávající budovy? Na to se názory různí, základní varianty existují čtyři. „Je nutné, aby pro přijetí dotace na demolice, což je první krok, hlasovalo 
v dubnu
nejméně čtrnáct zastupitelů," řekl starosta města Petr Rys.

Když radnice přikročila k veřejnému projednávání demolic 
v Nádražní, ale i Fügnerově ulici, do debaty na setkání se zapojila dvacítka přítomných. Většina vyjadřovala nelibost s bouráním historického majetku města Bruntálu.

„Je třeba sdělit, že studie, které byly prezentovány, nepředstavovaly všechna řešení. Byly to studie, které byly zpracovány jen jednou společností, a to Sportovními stavbami a až jako poslední. Jiné, starší studie, které podle bruntálského architekta Radima Lýska jsou mnohem profesionálnější, prezentovány nebyly," nadhodil například opoziční zastupitel Milan Bůček (Úsvit přímé demokracie).

Architekt Lýsek oponoval představitelům bruntálské radnice mnohamilionovou investicí do budovy Petrinu, která byla dle jeho názoru navíc technologicky náročnější, ale přitom levnější než projekty představené zástupci města. Striktně proti bourání bývalé hlavní budovy špitálu byl i šéf bruntálských komunistů, zastupitel Pavel Bačgoň: „Jsem kategoricky proti bourání a jenom těžko mě někdo přesvědčí o opaku."

Zastupitelstvo bude v úterý 
14. dubna projednávat přijetí dotace, která by zajistila 85 procent nákladů na demolice v obou lokalitách. „Pokud by zastupitelstvo přijetí dotací na demolice schválilo, musely by demoliční práce proběhnout ještě letos. V opačném případě by město finance nepřijalo a demolice by se za dotační peníze neuskutečnily," doplnil 
k problematice mluvčí bruntálského městského úřadu Jiří Ondrášek.

Není vyloučeno, že město vyhlásí k problematice demolice referendum.

Fügnerova: rekonstrukce areálu by se nevyplatila

Fügnerova ulice. Areál, jak by mohl vypadat po demolici a po následné dostavbě. Kromě pivovaru zde může vzniknout tržnice, galerie nebo tělocvična.

Fügnerova ulice. Areál, jak by mohl vypadat po demolici a po následné dostavbě. Kromě pivovaru zde může vzniknout tržnice, galerie nebo tělocvična. vizualizace města Bruntál

Bruntálské centrum by mohlo během pár měsíců výrazně změnit svou podobu. Řeč je o bývalém areálu podniku lisoven ve Fügnerově ulici. Funguje tam a nadále by tam měla fungovat prodejna železářství.

Mimoto soukromá firma plánuje v dalším objektu, který zůstane stát, zřídit pivovar. Zbytek budov hodlá radnice zlikvidovat, na jejich místě vystavět objekty nové, jako v případě budov někdejší nemocnice v Nádražní ulici.

Existuje několik variant řešení a je otázka, která varianta nakonec zvítězí. Je zřejmé, že by se rekonstrukce areálu nevyplatila. Ekonomičtější je požádat o krajskou dotaci a vystavět nový areál, podobně jako v případě zmíněné nemocnice.

Návrhy řešení počítají s novou tělocvičnou, knihovnou, přednáškovým sálem, prodejnami, byty, zdravotnickými nebo sportovními zařízeními, ale i dětským hřištěm.

Při veřejném projednávání zmíněné demolice nepadl žádný kritický hlas. Emotivní debatu budil pouze plán na bourání opuštěných budov nemocnice v Nádražní ulici. V případě schválení přijetí dotací zastupitelstvem města by šly k zemi vysloužilé budovy 
v areálu Fügnerovy ulice ještě v letošním roce.

„S výjimkou fungující prodejny a historické vícepodlažní haly," řekl mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Fakta o areálu ve Fügnerově ulici» část budov je z konce 19. a počátku 20. století, část z poloviny 20. století
» objekty sloužily k výrobě, po dostavbě závodu Lisoven nových hmot odborným školám
» 2010 až 2014 odešli z budov nájemci, většinou odloučená pracoviště místních škol
» nevyužívané objekty se mohou stát útočištěm vandalů, bezdomovců a narkomanů
» budovy nelze účinně zabezpečit
» krajské dotace na demolici činí 85 procent, rekonstrukce by vyšla třikrát dráž
zdroj: Město Bruntál