VYBERTE SI REGION

Ostravští restauratéři řeší, kde mohou sehnat čerstvé suroviny

Ostrava - Snaha nakupovat u českých zemědělců co nejlepší a nejkvalitnější suroviny se občas setkává s problémy. Není to jen horší dostupnost, ale také nedostatek zboží na trhu a to, jakou mají zemědělci zrovna sezonu.

5.4.2012 24
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Kvalitní suroviny jsou základem každé dobré kuchyně. Dilema, jestli nakupovat v obchodních řetězcích, nebo přímo u tuzemských pěstitelů a chovatelů, musel řešit nejeden majitel restaurace. Většina se shoduje, že je lepší nakupovat čerstvé přísady přímo od českých producentů, ale ne vždy je toto řešení praktičtější nebo možné.

Domácí zemědělci

Například ostravská restaurace Zámek Zábřeh si na českých ingrediencích od zemědělců zakládá.

„Zhruba devadesát procent přísad odebíráme od tuzemských dodavatelů. Máme tak záruku čerstvosti a hlavně osobní kontakt přímo s výrobcem, což v anonymních obchodních řetězcích chybí. Dá se tak navázat dlouhodobá a individuální spolupráce, kdy nám zemědělec vypěstuje určitý druh potravin,“ řekl Deníku manažer Zámku Zábřeh Radovan Koudelka s tím, že finanční náklady vycházejí podobně jako při nákupu ve velkoobchodech.

„Velkým problémem, se kterým momentálně bojujeme, je nabídka kvalitních brambor. Na různé přílohy jsou třeba různé odrůdy brambor, a ty u nás překvapivě chybí, přestože jsme bývalá bramborářská velmoc,“ dodal Koudelka.

Nemusí být nejlepší

To, že výrobek pochází z české půdy nebo chovu, nemusí nutně znamenat, že je nejlepší. Své o tom ví Kešava Kempe, majitel vegetariánské restaurace Burfi.

„S nákupem u zemědělců mám špatné zkušenosti, proto nakupuji suroviny v Makru. Rád bych podporoval místní produkci, ale ve finále jsem z jejich spolupráce dostával zeleninu nevalné kvality,“ uvedl.

„Proto raději nakupuji české výrobky v řetězcích. Mohu si vybrat ty nejkvalitnější a vše je na jednom místě. Navíc u nezávislých zemědělců záleží na tom, jak úspěšnou měli sezonu, to v Makru řešit nemusím,“ vysvětlil Kempe s tím, že nemají nijak náročnou kuchyni, takže používají takové přísady, které jsou snadno dosažitelné v dobré kvalitě i ve velkých nákupních řetězcích.

Dodavatelé z Beskyd

Ostravská restaurace Na Hradbách má sezonní jídelní lístek, který obměňuje třikrát do roka. Je tak zaměřený na jídla ze surovin, které jsou zrovna „v kurzu“.

„Většinu přísad nakupujeme v Beskydech. Jsou čerstvé a můžu si vybrat, co potřebuji. Od poloviny dubna nám navíc začne nový jídelní lístek, který bude zaměřený na bylinky, které v té době půjdou sehnat v odpovídající kvalitě,“ přiblížil, jak to v restauraci chodí, majitel Michal Skalský.

Problémem lokálních zemědělců je především nedostatečná produkce. Český trh není schopen vyprodukovat požadované množství potravin.

„Zboží pro přípravu pokrmů v Mamaison Hotelu Imperial odebíráme pouze od velkých prověřených dodavatelů, jako například Nowaco, Makro, firma Kahánek, nebo maso a uzeniny od firmy Klemens. Důvodem je jednoznačně plynulost a kvalita dodávek. Samozřejmě si uvědomujeme současný trend farmářských trhů a lokálních produktů. Momentálně však nejsou v okolí dodavatelé, kteří by byli schopni pokrýt objemem a kvalitou potřeby hotelu naší velikosti,“ přiblížila situaci Klára Daňková z Hotelu Imperial.

Postřeh Martina Plevy: Když už ani smažák není sázka na jistotu

Katův šleh, tajemství mistra šéfkuchaře nebo babiččina kapsa. Jídla s takovýmito nejasnými názvy v jídelníčku restaurací se většinou dají považovat za cestu do gastronomického pekla. Jsou ale i větší zvěrstva.

Jeden můj kolega se dokonce přiznal, že si, zřejmě v návalu nějakého hrdinství, objednal v jistém podniku polévku s názvem Dech mrtvé milenky (rozuměj česnečka s tvarůžky) a jako hlavní chod Masakr Buffalo Billa (ostře kořeněnou českou variaci na „čínu“).

S ohledem na tyto zkušenosti může být člověk rád, že se už i ostravské restaurace snaží v čím dal větší míře sázet na přípravu pokrmů, které jsou spjaté s tradiční českou kuchyní a uvařené z kvalitních tuzemských surovin. V jídelníčcích tak znovu vyniká čerstvý pstruh na másle nebo poctivý hovězí guláš.

Možná by restauratéři mohli postupně vrátit chuť i zřejmě nejoblíbenějšímu českému jídlu smažáku. I na něm si totiž můžete pochutnat, když je usmažen z čerstvého sýra, a ne z mraženého polotovaru, jak je tomu nyní téměř všude zvykem.

Autor: Jakub Malchárek

5.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 24
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Mercedes-Benz je největším výrobcem luxusních aut. Po letech překoná BMW

Německá automobilka Mercedes-Benz se v letošním roce stane největším výrobcem luxusních vozů. Na vrchol se dostane poprvé od roku 2005.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies