Minimalistickou stavbu ve tvaru obráceného písmene L navrhli architekti brněnského ateliéru MOAD a ve vizualizacích ho umístili na nejvyšší bod Svince (546 m n. m.) v místě, kde se nachází oplocená podzemní stavba, necelých sto padesát metrů od oblíbeného turistického zastavení U křížku.

Zda se podaří tento projekt z počítače převést i do reality, ale není vůbec jasné. Novojičínská radnice před pár dny zorganizovala k tématu veřejné projednání, kde měli větší zastoupení odpůrci stavby.

OBAVY KOJETÍNA 

„Na Svinec chodím padesát let a my místní tam chodíme proto, že je tam klid a mír. Proč stavět rozhlednu na místě, odkud je vidět už teď," ptala se řečnicky na projednání Nataša Urbánková, která se svým postojem v aule novojičínské radnice nebyla zdaleka sama.

A jaký je váš názor?Souhlasíte se záměrem postavit rozhlednu na Svinci? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Největší problém s rozhlednou mají ti obyvatelé města, kteří k ní mají nejblíže tedy lidé z Kojetína. Mají obavy, že se v obci zvětší cestovní ruch, muselo by se vybudovat záchytné parkoviště, nemluvě o ekologické zátěži.

„Když jsme se ptali občanů, co jim na tom nejvíce vadí a jak to tedy vnímají, tak občané Kojetína říkají: nechodí tam lidé proto, že je tam příroda taková čistá, že tam nejsou nějaké rušivé stavby?" pronesl Lumír Zrník, předseda osadního výboru Kojetín.

V nejvýše položené novojičínské místní části před nedávnem realizovali anketu, kde sedm metrů vysoká stavba dostala drtivý palec dolů.

PŮVODNÍ MYŠLENKA

Paradoxem je, že podle starosty města Jaroslava Dvořáka to byl právě Kojetín, odkud přišla původní iniciativa postavit vyhlídku, a datuje se do roku 2008.

„Tento záměr vzešel z podnětů obyvatel Kojetína. Nám se myšlenka líbila a v roce 2013 jsme tento záměr zahrnuli do strategického rozvoje města na roky 2014 až 2020. V posledních měsících, zejména v tomto roce 2016, se proti tomuto objektu zvedla vlna nevole," přiznal starosta Dvořák s tím, že chybou možná byla slabší komunikace s dotčenými skupinami při přípravě projektové dokumentace.

Další člen osadního výboru Jakub Syrovátka však oponoval: „Je velmi zavádějící, že rozhledna je nápad Kojetína. To je velmi zavádějící. Kojetín chtěl na počátku diskuzi k proveditelnosti rozhledny na Kojetíně a podobně, ale nebylo to, že Kojetínští chtějí rozhlednu. Žádná diskuze neproběhla a my jsme až tento rok dostali jakýsi projekt a Kojetín s tím nesouhlasí."

MODERNÍ STAVBA

Kromě samotného umístění někteří odpůrci kritizují také moderní vzhled vyhlídky a další upozorňují na možné narušení vzácného biotopu. V této lokalitě rostou například vzácné orchideje. Na veřejném jednání byli ale i zastánci rozhledny, mezi nimi například pan Miroslav. „Potřebujeme mladé lidi s velkými zadky zvednout od počítačů, aby se vyškrábali do toho kopce, aby chodili na zdravý vzduch, a jestli tam ti lidé vyjdou kvůli tomu, že tam stojí rozhledna, tak je to jen dobře," pronesl s tím, že nemá obavy, že by nová atrakce Svinec turisticky zahltila. Obdobný názor měly i další občanky města.

NAPOVÍ ANKETA

Aby novojičínská radnice získala ucelenější názor, jaký mají místní postoj k projektu za 2 miliony korun (plus dalších přibližně 200 tisíc korun na menší parkoviště na Kojetíně), bude probíhat anketa.

Jak přesně bude vypadat, se nyní dolaďuje, ale starosta přiznal, že pokud bude výrazně hodně občanů proti, zůstane rozhledna jen na papíře.