VYBERTE SI REGION

S hygienou měly problémy desítky restaurací, na ostravské si lidé stěžují nejvíc

Špína v kuchyni či skladu, plesnivé nebo prošlé potraviny, zapáchající maso, ovadlá zelenina nevalné kvality. A také kouření nebo ředění alkoholu.

1.3.2016
SDÍLEJ:

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.Foto: KHS Ostrava

Kdyby měli lidé možnost nahlédnout do zázemí některých restaurací a stravovacích provozů, možná by si raději zaplatili kurz domácího vaření a do budoucna se podobným zařízením obloukem vyhnuli.

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.

Do desítek provozoven s hygienou „na štíru" zamířili loni krajští hygienici. Za celý rok dostali celkem 123 podnětů od občanů a na ně se zaměřili.

K tématu Pokud se lidem nezdá kvalita potravin či čistota v restauraci na patřičné úrovni, mohou se obrátit s podnětem na Krajskou hygienickou stanici v Ostravě. Buďto písemně, nebo prostřednictvím webových stránek khsova.cz.

Příslušný formulář, ale i seznam problematických restauraci, bister či pizzerií najdou zájemci právě zde pod hlavičkou Víš, kde jíš?

Podle slov Renaty Brablcové je pro rychlé zajištění kontroly v místě velmi podstatné, aby podnět obsahoval potřebné náležitosti, zejména název a adresu provozovny, jméno, příjmení a adresu, případně další kontakt na autora podnětu.

Stížnosti jsou prošetřovány podle závažnosti, prioritu však má podle slov Renaty Brablcové vždy bezpečnost potravin.

Nejvíce jich řešili v Ostravě (57), Opavě (36) a Karviné (37). Zhruba polovině stížností dali po prošetření za pravdu. Kompletní seznam řešených provozů najdete zde - Víš kde jíš?

Nechutné!

„Občané uváděli například použití prošlých surovin, smyslové změny masa, nekvalitní zeleninu. Druhou skupinu tvořily stížnosti na nedostatečnou úroveň hygieny v konzumační místnosti nebo v hygienickém zázemí provozovny," jmenuje nejčastější a také nejzávažnější prohřešky Renata Brablcová, ředitelka odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Na kvalitu a bezpečnost potravin i hygienické podmínky ve stravovacích provozech si lidé stěžovali nejčastěji.

Problémy s hygienou

„Nejzávažnější nedostatky jsou vždy ty, které se týkají bezpečnosti potravin, případně výrazných senzorických změn, pro které potravina už není vhodná ke konzumaci. Z takových nálezů lze zmínit například plesnivé potraviny, přítomnost hmyzu nebo larev. V těchto situacích nařizujeme okamžité vyřazení potravin z oběhu a jejich neprodlenou likvidaci, aby se nemohly dostat k zákazníkovi," vysvětlila Renata Brablcová.

Nevábný pohled do zákulisí veřejného stravování.

V sedmnácti restauracích a stravovacích provozech byla pochybení dokonce natolik závažná, že je hygienici museli na místě uzavřít.

„Nejčastěji šlo o nahromadění nečistoty v kuchyni i skladovacích prostorech, poruchy přívodu pitné a teplé vody, nedostatek chladicích zařízení a nálezy velkého množství neoznačených nebo prošlých potravin," popisuje důvody hygienička.

A doplňuje, že nejvyšší sankce uložená na místě byla za nedostatky v provozní hygieně a nálezu potravin neznámého původu, a činila 10 tisíc korun.

Autor: Iva Mušálková

1.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sting zazpívá jako headliner Metronomu. Prvně na festivalové stagi

Praha /HEADLINER, FESTIVAL/- Pražský Metronome Festival odtajnil první zahraniční hvězdu. V termínu 23. a 24. června zazpívá na Výstavišti Sting a doprovodí ho jeho trio. Předprodej pro některé začíná již dnes.

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies