VYBERTE SI REGION

Salmonelózou v Moravskoslezském kraji častěji onemocněly děti

V průběhu června a července bylo hlášeno v kraji 303 případů salmonelóz, 45,5 procenta onemocnění se vyskytla ve skupině dětí a juniorů do 14 let.

16.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

„Všechna onemocnění skončila uzdravením. Nemocní se nejčastěji nakazili nedostatečně tepelně upravenými vejci a kuřecím masem. Zaznamenali jsme rodinný výskyt salmonelózy po konzumací dezertu tiramisu vlastní výroby, kde se používají syrová vejce," říká mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Radim Mudra. Jídlem se celkem v kraji otrávilo dvanáct lidí. „Jednalo se o alimentární intoxikace, při kterých se uplatnil bakteriální toxin," uvedl mluvčí.

KDE HLEDAT PŘÍČINU?

Nejčastější příčinou onemocnění salmonelózou bývá nesprávné zacházení se syrovým masem a vejci, kdy může dojít k přenosu nežádoucích mikroorganismů na hotové pokrmy rukama nebo prostřednictvím nářadí a pracovních ploch. Důležitou roli hraje rovněž nesprávná teplota skladování potravin, zejména salátů a cukrářských výrobků nebo nedůsledné propečení větších kusů masa, případně zapékaných jídel, která jsou zalévána syrovými vejci.

„Je nutné si uvědomit, že při některých teplotách dochází k rychlému množení mikroorganismů, proto i Světová zdravotnická organizace doporučuje pro potraviny dodržovat teplotní interval nad 60 stupni nebo pod deset stupňů Celsia. Není vyloučen ani přenos patogenů od nemocného člověka, který se podílí na přípravě pokrmů," vysvětlil Radim Mudra.

Deset pravidel prevence onemocnění
1. Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné (vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta).
2. Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
3. Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
4. Uchovávat potraviny buď v teplém stavu (nad 60 ° C), nebo studené při teplotě nižší než 10 ° C.
5. Důkladně ohřívat již uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
6. Zabránit styku syrových a již uvařených potravin.
7. Umývat si ruce před přípravou potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
8. Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
9. Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
10. Používat k přípravě potravin pouze pitnou vodu.



Autor: Hana Porebská

16.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Nezvládnutý staford napadl na ulici dalšího psa, skončil v útulku

Olomoucký kraj – Policisté se zabývají případem nebezpečného křížence stafordšírského teriéra, který v Zábřehu napadl několik psů i lidí. Poslední incident se stal zkraje týdne poblíž husitského kostela u areálu bývalých kasáren, kde staford zaútočil na dalšího psa. Toho majitelka právě venčila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies