VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spolek Přátelé Vrbenska navaří Polákům zvěřinu

Vrbno pod Pradědem - Spolek Přátelé Vrbenska se chystá pohostit polské přátele zvěřinovým gulášem. Ukázku regionální kuchyně Jeseníků uvaří pro několik desítek strávníků.

10.3.2013
SDÍLEJ:

U jednoho stolu. Vlevo členové Spolku Přátelé Vrbenska, vpravo kulinářský spolek Sami Sobie z polské obce Wilamowice Nyskie při Dlouhé noci v Ludvíkově.Foto: Spolek Přátelé Vrbenska

Zvěřinový guláš navaří Spolek Přátelé Vrbenska v obci Wilamowice Nyskie, kde sídlí jeho partnerský kulinářský spolek Sami Sobie. Vařit bude i v Nise.

Přestože se guláš bude vařit až 3. srpna, přípravy setkání jsou už v plném proudu. Vrbenský spolek má během roku mnohem víc aktivit, takže jejich scénář musí mít připravený dobře a včas. Příprava je důležitá, protože kromě guláše vznikne také společná česko-polská kniha receptů.

Historie: vařila se německá jídla

„Ve Wilamowicích a Nise budeme propagovat regionální kuchyni našim pravým zvěřinovým gulášem, který navaříme nejméně pro sto strávníků," řekl Karel Michalus, předseda Spolku Přátelé Vrbenska. U vaření bude asistovat i polská televize, která už opakovaně o společných akcích vrbenských a polských přátel referovala. Na guláši by si v Polsku měli pochutnat zajímaví hosté, například starostové a podnikatelé, nebo partnerská delegace z Německa a z Francie.

Tradiční gastronomie Vrbenska byla výrazně ovlivněna po druhé světové válce odsunem většiny původních německých obyvatel. Jejich zvyklosti a tradice tak byly zapomenuty, a mnohdy také přehlíženy. Při následném dosídlováním obyvatel z nejrůznějších koutů Československa s sebou noví osídlenci přinesli své vlastní zvyky a kulinářské tradice. Lokální gastronomie se změnila, a současně obohatila o zvyklosti a receptury z jiných regionů.

Říká se, že původní zdejší kuchyně byla prostá. Jeseníky se však mohou chlubit dary lesa, které byly vždy hojně využívány v gastronomii. Zvěř, houby, bylinky a lesní plody bývaly významnou surovinou k přípravě i dochucování různých pokrmů. Přesto dnes na stolech většiny domácností převládá spíše tradiční česká kuchyně.

Základní recepty pokrmů jsou však vylepšovány a obohaceny chutí lesních plodů. Samostatnou gastronomickou kapitolou jsou delikatesy z ulovené zvěřiny. Mnohé jsou blízké původním a tradičním slezským pokrmům.

Spolupracují také na kuchařce

V rámci spolupráce obou stran vzniká také mezinárodní kuchařská kniha, pro kterou Spolek Přátelé Vrbenska připravil řadu receptů a vyfotografovaných jídel.

„Polským přátelům v publikaci představíme recepty, jakými jsou zvěřinová svíčková s ostružinami, nebo houbový a zvěřinový guláš s houskovými knedlíky," uvedl Michalus. Spolek Přátelé Vrbenska přitom není přímo kulinářsky zaměřený, ale láska k dobrému jídlu a zájem o oživování dávných tradic obě strany velmi sbližuje.

Výsledkem je několik akcí pořádaných každoročně ve spolupráci s kulinářským spolkem Sami Sobie z obce Wilamowice Nyskie. Toto partnerství funguje od roku 2009. „Naše partnerství se změnilo v přátelství, které přerostlo ze spolků i do rodin. Někteří se setkávají mimo naše akce," chlubil se předseda.

V pondělí 4. března byl v Polsku, kde předal dvaadvacet zpracovaných receptů s obrázky. Kniha má vyjít v polském a českém jazyku, možná i v němčině. Bude v ní také fotka města Vrbna pod Pradědem, fotografie z akcí spolku, logo spolku a logo Karlovy Studánky. Bude to skvělá propagace regionu.

Autor: Karel Janeček

10.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdravotní sestra. Ilustrační snímek
3

Nemocnice jako farmy na bakterie. Nakazí se v nich desetitisíce Čechů

A skuteční vítězové - film Moonlight.
AKTUALIZOVÁNO
2 15

Předávání Oscarů: Nejlepším filmem je La La Land. Ne! Je to Moonlight

AUTOMIX.CZ

Řadit při parkování jedničku, nebo zpátečku? A je dobré vždy zatahovat „ručku"?

Kdo jezdí s manuální převodovkou, má většinou svůj zažitý proces, kterým zabezpečuje auto po zaparkování proti rozjetí. Mnoho z nás to dělá už zcela podvědomě. Ale když budeme nad tímto zdánlivě jednoduchým úkonem více přemýšlet, můžeme se vyvarovat nechtěných nákladů.

Bezpečnostní agentura se ohradila proti tvrzením ředitele Národní galerie

Bezpečnostní agentura ABAS IPS Management, která vypověděla smlouvu Národní galerii (NG) v Praze, se ohradila proti tvrzením jejího ředitele Jiřího Fajta, že při její ostraze galerijních budov byla poškozena vystavená díla a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky. Agentura v pondělí sdělila, že uvedené výroky ji poškodily, chce se proto proti nim bránit právními kroky a od Fajta požaduje veřejnou omluvu.

Věra Jourová: Na prezidenta by měl kandidovat Martin Stropnický

Na sněmu ANO sklidili velký potlesk zástupci hnutí v evropských strukturách, eurokomisařka Věra Jourová, místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička a europoslankyně Dita Charanzová. Vystupovali jako kompetentní zastánci českých zájmů v EU, kterou vnímají coby jediné možné řešení pro Česko. Deník hovořil se zakládající členkou ANO Věrou Jourovou, jež má v hnutí stále silnou pozici.

HMD Global po 17 letech vzkřísila legendární Nokii 3310

Finská společnost HMD Global, která vyrábí telefony značky Nokia, uvede ve druhém čtvrtletí na trh pokračovatele legendárního tlačítkového modelu 3310. Telefon bez operačního systému přichází na trh téměř 17 let po svém předchůdci a má stát 49 eur, tedy asi 1350 korun. HMD to dnes oznámila před zahájením veletrhu MWC v Barceloně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies