Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spolek Přátelé Vrbenska navaří Polákům zvěřinu

Vrbno pod Pradědem - Spolek Přátelé Vrbenska se chystá pohostit polské přátele zvěřinovým gulášem. Ukázku regionální kuchyně Jeseníků uvaří pro několik desítek strávníků.

10.3.2013
SDÍLEJ:

U jednoho stolu. Vlevo členové Spolku Přátelé Vrbenska, vpravo kulinářský spolek Sami Sobie z polské obce Wilamowice Nyskie při Dlouhé noci v Ludvíkově.Foto: Spolek Přátelé Vrbenska

Zvěřinový guláš navaří Spolek Přátelé Vrbenska v obci Wilamowice Nyskie, kde sídlí jeho partnerský kulinářský spolek Sami Sobie. Vařit bude i v Nise.

Přestože se guláš bude vařit až 3. srpna, přípravy setkání jsou už v plném proudu. Vrbenský spolek má během roku mnohem víc aktivit, takže jejich scénář musí mít připravený dobře a včas. Příprava je důležitá, protože kromě guláše vznikne také společná česko-polská kniha receptů.

Historie: vařila se německá jídla

„Ve Wilamowicích a Nise budeme propagovat regionální kuchyni našim pravým zvěřinovým gulášem, který navaříme nejméně pro sto strávníků," řekl Karel Michalus, předseda Spolku Přátelé Vrbenska. U vaření bude asistovat i polská televize, která už opakovaně o společných akcích vrbenských a polských přátel referovala. Na guláši by si v Polsku měli pochutnat zajímaví hosté, například starostové a podnikatelé, nebo partnerská delegace z Německa a z Francie.

Tradiční gastronomie Vrbenska byla výrazně ovlivněna po druhé světové válce odsunem většiny původních německých obyvatel. Jejich zvyklosti a tradice tak byly zapomenuty, a mnohdy také přehlíženy. Při následném dosídlováním obyvatel z nejrůznějších koutů Československa s sebou noví osídlenci přinesli své vlastní zvyky a kulinářské tradice. Lokální gastronomie se změnila, a současně obohatila o zvyklosti a receptury z jiných regionů.

Říká se, že původní zdejší kuchyně byla prostá. Jeseníky se však mohou chlubit dary lesa, které byly vždy hojně využívány v gastronomii. Zvěř, houby, bylinky a lesní plody bývaly významnou surovinou k přípravě i dochucování různých pokrmů. Přesto dnes na stolech většiny domácností převládá spíše tradiční česká kuchyně.

Základní recepty pokrmů jsou však vylepšovány a obohaceny chutí lesních plodů. Samostatnou gastronomickou kapitolou jsou delikatesy z ulovené zvěřiny. Mnohé jsou blízké původním a tradičním slezským pokrmům.

Spolupracují také na kuchařce

V rámci spolupráce obou stran vzniká také mezinárodní kuchařská kniha, pro kterou Spolek Přátelé Vrbenska připravil řadu receptů a vyfotografovaných jídel.

„Polským přátelům v publikaci představíme recepty, jakými jsou zvěřinová svíčková s ostružinami, nebo houbový a zvěřinový guláš s houskovými knedlíky," uvedl Michalus. Spolek Přátelé Vrbenska přitom není přímo kulinářsky zaměřený, ale láska k dobrému jídlu a zájem o oživování dávných tradic obě strany velmi sbližuje.

Výsledkem je několik akcí pořádaných každoročně ve spolupráci s kulinářským spolkem Sami Sobie z obce Wilamowice Nyskie. Toto partnerství funguje od roku 2009. „Naše partnerství se změnilo v přátelství, které přerostlo ze spolků i do rodin. Někteří se setkávají mimo naše akce," chlubil se předseda.

V pondělí 4. března byl v Polsku, kde předal dvaadvacet zpracovaných receptů s obrázky. Kniha má vyjít v polském a českém jazyku, možná i v němčině. Bude v ní také fotka města Vrbna pod Pradědem, fotografie z akcí spolku, logo spolku a logo Karlovy Studánky. Bude to skvělá propagace regionu.

Autor: Karel Janeček

10.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Nedokázal jsem si pomoci, tvrdil facebookový pedofil. Schůzce zabránili rodiče

Transparent z demonstrace proti Andreji Babišovi
1 14

Babiš chce vidět žádost o vydání k trestnímu stíhání

Turistika na Ibize drtí starousedlíky. Nájem za tisíc euro neseženete

Gabriel Alberto Andrade žije už rok v dodávce. Na ostrově Ibiza, který je už téměř dvě desetiletí jeho domovem, nemůže najít bydlení odpovídající jeho příjmům. Činže na tomto turisticky obléhaném ostrově rostou kvůli zájmu turistů do strmých výšin a nikdo neví, kdy a kde se zastaví.

Odporný útok na nevinné, odsuzují čeští politici útok v Barceloně

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil dnešní najetí auta do lidí v Barceloně za další "odporný teroristický útok na nevinné". Sdělil to na twitteru. Na sociálních sítích odsoudili čin také další tuzemští politici. Útok, ke kterému se přihlásil Islámský stát, si vyžádal asi 13 mrtvých a osm desítek zraněných.

Piráti, sundejte mě z vězeňského autobusu, požaduje Nečasová. Hrozí právníky

Advokáti Jany Nečasové (dříve Nagyové) požadují po Pirátské straně, aby odstranila podobu někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase z "vězeňského autobusu", s kterým tento týden vyrazila do volební kampaně. Piráti na autobusu poukazují kresbami na kauzy politických protivníků. V předžalobní výzvě, žádají zástupci Nečasové také omluvu, v opačném případě hrozí právními kroky. 

Blondýna dál okrádá opavské restaurace, policie je na ní krátká

Arogantní a značně pod vlivem. Taková je podle všeho žena, která odmítá v restauracích platit. Okradla už několik restaurací, policii zatím uniká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení