VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spolek Přátelé Vrbenska navaří Polákům zvěřinu

Vrbno pod Pradědem - Spolek Přátelé Vrbenska se chystá pohostit polské přátele zvěřinovým gulášem. Ukázku regionální kuchyně Jeseníků uvaří pro několik desítek strávníků.

10.3.2013
SDÍLEJ:

U jednoho stolu. Vlevo členové Spolku Přátelé Vrbenska, vpravo kulinářský spolek Sami Sobie z polské obce Wilamowice Nyskie při Dlouhé noci v Ludvíkově.Foto: Spolek Přátelé Vrbenska

Zvěřinový guláš navaří Spolek Přátelé Vrbenska v obci Wilamowice Nyskie, kde sídlí jeho partnerský kulinářský spolek Sami Sobie. Vařit bude i v Nise.

Přestože se guláš bude vařit až 3. srpna, přípravy setkání jsou už v plném proudu. Vrbenský spolek má během roku mnohem víc aktivit, takže jejich scénář musí mít připravený dobře a včas. Příprava je důležitá, protože kromě guláše vznikne také společná česko-polská kniha receptů.

Historie: vařila se německá jídla

„Ve Wilamowicích a Nise budeme propagovat regionální kuchyni našim pravým zvěřinovým gulášem, který navaříme nejméně pro sto strávníků," řekl Karel Michalus, předseda Spolku Přátelé Vrbenska. U vaření bude asistovat i polská televize, která už opakovaně o společných akcích vrbenských a polských přátel referovala. Na guláši by si v Polsku měli pochutnat zajímaví hosté, například starostové a podnikatelé, nebo partnerská delegace z Německa a z Francie.

Tradiční gastronomie Vrbenska byla výrazně ovlivněna po druhé světové válce odsunem většiny původních německých obyvatel. Jejich zvyklosti a tradice tak byly zapomenuty, a mnohdy také přehlíženy. Při následném dosídlováním obyvatel z nejrůznějších koutů Československa s sebou noví osídlenci přinesli své vlastní zvyky a kulinářské tradice. Lokální gastronomie se změnila, a současně obohatila o zvyklosti a receptury z jiných regionů.

Říká se, že původní zdejší kuchyně byla prostá. Jeseníky se však mohou chlubit dary lesa, které byly vždy hojně využívány v gastronomii. Zvěř, houby, bylinky a lesní plody bývaly významnou surovinou k přípravě i dochucování různých pokrmů. Přesto dnes na stolech většiny domácností převládá spíše tradiční česká kuchyně.

Základní recepty pokrmů jsou však vylepšovány a obohaceny chutí lesních plodů. Samostatnou gastronomickou kapitolou jsou delikatesy z ulovené zvěřiny. Mnohé jsou blízké původním a tradičním slezským pokrmům.

Spolupracují také na kuchařce

V rámci spolupráce obou stran vzniká také mezinárodní kuchařská kniha, pro kterou Spolek Přátelé Vrbenska připravil řadu receptů a vyfotografovaných jídel.

„Polským přátelům v publikaci představíme recepty, jakými jsou zvěřinová svíčková s ostružinami, nebo houbový a zvěřinový guláš s houskovými knedlíky," uvedl Michalus. Spolek Přátelé Vrbenska přitom není přímo kulinářsky zaměřený, ale láska k dobrému jídlu a zájem o oživování dávných tradic obě strany velmi sbližuje.

Výsledkem je několik akcí pořádaných každoročně ve spolupráci s kulinářským spolkem Sami Sobie z obce Wilamowice Nyskie. Toto partnerství funguje od roku 2009. „Naše partnerství se změnilo v přátelství, které přerostlo ze spolků i do rodin. Někteří se setkávají mimo naše akce," chlubil se předseda.

V pondělí 4. března byl v Polsku, kde předal dvaadvacet zpracovaných receptů s obrázky. Kniha má vyjít v polském a českém jazyku, možná i v němčině. Bude v ní také fotka města Vrbna pod Pradědem, fotografie z akcí spolku, logo spolku a logo Karlovy Studánky. Bude to skvělá propagace regionu.

Autor: Karel Janeček

10.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
3 15

Super plat za práci na páse nabízí měsíce. Málokdo to ale vydrží dlouho

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Milionová milost

Krutá rozlučka bez odměny. Lvíčata na Euru nepostoupila ze skupiny

Žádná euforie, žádný postup. Čeští fotbalisté do 21 let skončili na mistrovství Evropy v základní skupině. Bylo to v sobotu večer trpké loučení: Lvíčata padla s Dánskem 2:4.

Jaroslav Plesl: Téma Hamleta? Oběť za pravdu může být ohromná

/ROZHOVOR/ S postavou Hamleta se Jaroslav Plesl setkal už před lety tehdy ji nastudoval v Dejvickém divadle. Nově (od 27. června) se jako Kralevic dánský bude objevovat v prostoru před Míčovnou v Královské zahradě Pražského hradu.

Tropické počasí vydrží i příští týden, teploty atakují 35 stupňů

Zbytek června bude nadprůměrně horký a deštivý. Příští týden teploty vystoupají až na 35 stupňů. V červenci se teploty vrátí k dlouhodobému průměru, ale aspoň z počátku bude dále velmi deštivo. 

AKTUALIZOVÁNO

Policie evakuovala obchodní centrum ve Zlíně. Poplach vyvolala fotopast

/VIDEO/ Podezřelý, nebezpečně vypadající předmět ve zkušební kabince v obchodním centru ve Zlíně – Malenovicích vyhnal v sobotu krátce před polednem tři stovky zaměstnanců a zákazníků před budovu. Nakonec se ukázalo, že jde o fotopast, kterou si doma někdo vyrobil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies