VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stravovna v Kopřivnici je od února v rukou soukromníka

Do nového měsíce vstoupila kopřivnická stravovna s novým provozovatelem. Tím již není město Kopřivnice, ale soukromá společnost SV Catering. Změna by měla přinést úsporu i větší spokojenost strávníků.

4.2.2014
SDÍLEJ:

Stravovna. Ilustrační foto.Foto: Deník/Jana Hromočuková

To, o čem se v Kopřivnici již nějakou dobu mluvilo, se 1. února stalo skutečností. Tamní stravovna, kterou doposud provozovala příspěvková organizace města Středisko sociálních služeb, má nového provozovatele. Tím se stala soukromá společnost SV Catering.

Změnou město ušetří

Objekt stravovny dostavělo město po dlouhých letech v roce 2011. Dokončení první etapy projektu nového domova pro seniory tenkrát vyšel na 36 milionů korun.

„Kapacita nového moderního stravovacího zařízení byla koncipována tak, aby odpovídala nejen stávající poptávce, ale i potřebám budoucí lůžkové části domova a zvyšujícímu se počtu seniorů ve městě, kteří jsou potenciálními odběrateli služeb. Počáteční provoz byl proto svěřen Středisku sociálních služeb, avšak po ročním vyhodnocení jsme se rozhodli hledat jiné řešení," sdělil starosta města Kopřivnice Josef Jalůvka.

Důvod změny provozovatele je prostý. Město doplatilo na nenaplněnou kapacitu a nízkou vytíženost vyvařovny, na její provoz doplácelo zhruba milion korun.

„Hlavní funkcí střediska je přitom zabezpečování sociálních služeb, nikoliv hledání komerčního využití volné kapacity stravovny. Proto jsme se rozhodli jít cestou pronájmu odborné firmě," zdůvodnila tento krok kopřivnická místostarostka Dagmar Rysová.

Město by mělo díky pronájmu ušetřit a do městského rozpočtu získat 580 tisíc za roční pronájem.

Cena obědů klesla

Za stravovnu nyní zodpovídá prostějovská společnost SV Catering, která vyhrála výběrové řízení vypsané městem. Ta má s poskytováním gastro služeb dlouholetou praxi.

„Firma převzala jak stávající personál, tak klienty, i námi nastavený režim stravování. Proto se klienti nemusejí bát nějakých výpadků provozu. Přímo v jídelně si lidé budou moci dál vybírat ze tří jídel a nově také z nabídky studených salátů, dva druhy pokrmů se budou zájemcům dále rozvážet. Nadále také zůstává nabídka bezlepkové a diabetické stravy," upřesnila Dagmar Rysová, jež vzápětí doplnila dobrou zprávu pro všechny strávníky, a to, že cena obědů klesla.

„V letošním roce se podařilo, že obědy dříve stojící 65 korun nyní stojí 63 koruny. Navíc má nový provozovatel zkušenosti s přípravou tradičních jídel bez použití polotovarů a v budoucnu chce nabídku rozšířit také o výběrové a nadstandardní pokrmy. Aby maximálně využil kapacitu zařízení, bude zajišťovat obědy nejen pro seniory a ostatní zájemce v Kopřivnici, ale také pro různé firmy a své stávající zákazníky mimo město."

Lidé, kteří stravovnu navštěvují, doufají, že se jich změny nijak zásadně nedotknou. „Obědy mi vozí a docela mi chutnají. Jím všechno a to, že si nevařím, mi značně ulehčuje," svěřila se paní Anežka a pokračovala: „A to, že se něco zlevní, v dnešní době vítám."

Autor: Jana Hromočuková

4.2.2014
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Michelle Sudků u soudu.
5

Policistům, kteří zasahovali proti vražedkyni Sudků, chtěl dát soud podmínky

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

Sobotka: Jednání o brexitu se nesmí dotknout peněz ve fondech EU

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odletěl na mimořádný summit 27 zemí Evropské unie k odchodu Velké Británie z bloku.

Donald Trump o svých sto dnech: Jsem hodně rychlý, nejrychlejší ze všech

/VIDEO, ANKETA/ Nikdo toho nestihl tolik, jako já. Tak zhruba zhodnotil Donald Trump pověstné stodenní období, které se táhne světovou politikou od 30. let 20. století. Poprvé ho použil tehdejší americký prezident Franklin Delano Roosevelt.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies