VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Také v centru Ostravy se lze levně a kvalitně stravovat

Ostrava - Centrum Ostravy skýtá mnoho možností cenově dostupného a zároveň slušného stravování. Na jídelních lístcích můžeme najít především tradiční českou klasiku.

2.9.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

Bufety

Lidí, kteří si chtějí zajít na rychlé a levné jídlo, neustále přibývá. „Chodí k nám stále více lidí a nejedná se o jednu danou sociální skupinu. Obědvají tu vedle sebe bankéři stejně jako dělníci v montérkách," uvádí číšník z bufetu Nový Svět na Kuřím rynku, který si nepřál být jmenován. Menu si v tomto bufetu můžete poskládat sami a za sto gramů jídla zaplatíte 19 korun.

Rychlé a levné jídlo je rovněž doménou ostatních bufetů v centru města. Například bistro Krásno má vlastní stálé menu, ve kterém nabízí tradiční českou kuchyni od 46 korun. Česká kuchyně v obchodním domě Laso nabízí jeden z tuzemských evergreenů, guláš s pečivem od 35 korun.

Seven days v Nádražní se profilují jako „rychlopizzerie", a tak v jejich nabídce můžeme spatřit různé druhy pizzy kombinované s nápojem nebo třeba rizoto za 49 korun. Nabídce Grillu Nikolas v Českobratrské ulici vévodí gyros prodávaný v mnoha podobách již od 36 korun, naopak U Floriána, naproti budově Magistrátu města Ostravy, si můžete pochutnat především na studené kuchyni.

V těchto zařízeních jsou ceny v podstatě stejné a srovnatelné s konkurencí, přijatelné polední menu se ale dá pořídit až od 59 korun. Na první pohled tak ceny klamou a jídla z bufetů jsou mnohdy cenově srovnatelná s jídly v některých restauračních zařízeních.

Restaurace

Obecně platí, že v centru města je možné se najíst za stejné peníze jako v bufetech také v mnoha restauracích, a to s vyšší gastronomickou kulturou a větším pohodlím.

Jako příklad nám mohou posloužit zařízení ve Stodolní ulici, kde poledním nabídkám kralují různé druhy omáček a mas upravených na mnoho způsobů v cenách zhruba od 78 korun. K takovému menu je v mnoha případech připočtena i polévka, ale už ne pití.

„K nám si chodí přes poledne lidé posedět, popovídat si a příjemně vyplnit obědovou pauzu dobrým a cenově dostupným jídlem," říká jedna ze servírek v podniku Ruby Blue. Zdejší polední menu se prodává za 79 korun.

Za podobnou cenu se lze najíst v mnoha restauračních zařízeních v centru města. Na Společenstvu v Nádražní ulici si můžete vybrat z nabídky několika různých jídel za 85 korun, v Hotelu Bonum ve Stodolní si můžete vybrat z denní nabídky čtyř různých jídel od 79 korun, v restauraci 2 promile v Puchmajerově ulici na vás čeká polévka a hlavní chod za 75 korun a třeba v restauraci Džbán na Kuřím rynku vám nabídnou cenově odstupňovaná jídla po 69, 79, a 89 korunách i s polévkou.

Trendem většiny ostravských restaurací je cenově rozlišovat svá menu do dvou až tří různých možností. Volba manager bývá často ta nejdražší a mnohdy si nezadá s jídly na objednávku. Střední cestou, která je cenově různorodá, se vydávají lidé, již chtějí svému žaludku dopřát pokrmy z masa nebo obecně dražších surovin.

Ta nejlevnější jídla jsou srovnána na cenové hladině pohybující se kolem šedesáti korun. Za tuhle cenu si můžeme dopřát kupříkladu zapečené těstoviny, čočku s párky nebo třeba koprovou omáčku s vajíčkem.

Školní jídelny

Dalším zajímavým fenoménem jsou školní jídelny, které v mnoha případech nabízejí možnost denního stravování pro veřejnost. Nevýhodou však je omezený počet jídel na výběr a nutnost platby na celý měsíc předem.

Například Základní škola Matiční nabízí za 64 korun na den plnohodnotné stravování pro dospělé osoby. O čtyři koruny na den levněji potom časově vytížené strávníky vyjde jídlo, když si jej vezmou s sebou do jídlonosičů.

ANDREAS PAPADOPULOS

Přečtěte si také: 

Neobvyklé aktivity v Ostravě? Zkuste třeba zorbing nebo laser game

Turistů v Ostravě přibývá, s překvapením zjišťují, jak město prokouklo

Pojízdné prodejny? V Ostravě není zájem

Autor: Redakce

2.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Premiér Bohuslav Sobotka během rozhovoru Deníku.
8 10

Vláda projedná sloučení tarifů, někteří lidé by se dočkali zvýšení platu

Hromadná nehoda kamionů na dálnici D1 u Brna ve směru na Vyškov. Měla tragické následky.
AKTUALIZOVÁNO
21

Hromadná nehoda na D1: zemřel řidič dodávky, za tragédii může stojící kolona

AUTOMIX.CZ

Lidé si utahují ze jména Karoq. Škodě navrhují jiné názvy, třeba Kardiaq a Svejq

Až česká automobilka Škoda představí nástupce kompaktního SUV Yeti, je možné, že už neponese lehce upravené jméno mýtického sněžného muže, ale poněkud zvláštní název Karoq. Ten si škodovka registrovala na patentovém úřadě začátkem března.

Dvě tváře břečťanu

Plevel, nebo požehnání, vítaná výživa, nebo alergizující rostlina. Všechno je v jednom. Něco jiného ovšem platí pro včely a ptactvo nebeské a něco jiného pro lidi.

Na západě Čech může v noci napadnout i několik centimetrů sněhu

Vlnící se studená fronta přinese dnes v noci do Česka déšť, který bude v polohách nad 600 metrů přecházet ve sněžení. Nejvydatnější srážky meteorologové předpovídají pro západ Česka. 

Na Facebooku vysílal vraždu své dcerky. Pak spáchal sebevraždu

Podle thajské policie se mladý muž natáčel při vraždě své dcery a celou událost přenášel živě na sociální síť Facebook. Nakonec si vzal život.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies