„Firma Tieto Czech zahájila činnost v roce 2001 a její ostravské zastoupení mělo tehdy desítky zaměstnanců. Dnes tady pracují dva tisíce lidí a letos počítáme s tím, že dáme pracovní příležitost dalším třem stovkám zaměstnanců," uvedl generální ředitel Tieto Czech Petr Lukasík.

Přínosem pro město a zaměstnanost je podle něj i to, že nabídka práce přivedla zpět do Ostravy i řadu lidí, kteří dříve odešli za prací například do Prahy či mimo náš kraj.

Tieto Czech má dva tisíce pracovníků, letos přijme další tři stovky lidí. Z Tieto Towers je vidět Ostrava doslova jako na dlani

„V současnosti už se ale začíná objevovat problém se získáváním kvalitních odborníků na IT s dostatečným jazykovým vybavením. I proto Tieto zaměstnává v Ostravě i dvě stovky Poláků či pracovníky ze Slovenska," upřesnil Petr Lukasík.

Necelé dvě třetiny zaměstnanců tvoří lidé s vysokoškolským vzděláním a jednu třetinu středoškoláci s potřebnou znalostí IT.

„V naší firmě pracovník nepotřebuje ani umět česky, naopak bez výborné znalosti angličtiny se neobejde. Odhadem šest až sedm stovek lidí proto průběžně navštěvuje kurzy angličtiny," doplnil generální ředitel Tieto Czech.

Tieto Czech má dva tisíce pracovníků, letos přijme další tři stovky lidí. Z Tieto Towers je vidět Ostrava doslova jako na dlani

Z Tieto Towers je vidět Ostrava doslova jako na dlani. Více snímků fotografa Deníku Pavla Sonnka v přiložené fotogalerii.