Při výletu na Slovensko, konkrétně Oravskou přehradu, jej společně s přítelem chytila uplynulé pondělí večer silná bouřka, zatímco rybařili na gumovém člunu. Jeden z blesků si přitom našel cíl právě v lodi obou rybářů.

Zatímco mladý kněz ze Stěbořic schytal ránu naplno a zmizel pod vodou, jeho kamarádovi se povedlo doplavat na břeh. Zanedlouho se rozjelo pátrání, které však muselo být po pár hodinách odvoláno, neboť nespoutané a divoké počasí ohrožovalo i životy záchranářů. Tělo mrtvého faráře tak bylo nakonec objeveno až následující den dopoledne.

Josef Motyka pocházel z Jablůnkovska, ale už od roku 2005 působil ve Stěbořicích. Během těch několika let se mu povedlo získat srdce zdejších obyvatel. „Byl velmi, velmi oblíbený a bude nám všem velice chybět," říká stěbořický starosta Libor Volf.

Tragickou situaci navíc podtrhuje fakt, že mladý kněz podle všeho nebyl nikterak zvlášť zapálený rybář. „Nevím to jistě, ale myslím, že to dělal spíše jen rekreačně," potvrzuje Libor Volf. Osud si ho ale přesto právě v takové chvíli našel a připravil o život.

Poslední rozloučení s oblíbeným farářem se uskuteční v kostele ve Stěbořicích ve středu 3. července od 10 hodin.