„Z posledního jednání na Ředitelství silnic a dálnic mám pozitivní informaci od ředitele Tomáše Opěly, že problémy na úseku Oldřichovice Bystřice se ve sdružení zhotovitelů řeší a konečný termín dokončení obou úseků by měl být dodržen tak, jak vyplývá ze smlouvy ŘSD se zhotovitelem, tedy platí stále podzim 2017," uvedla třinecká starostka Věra Palkovská. Připomněla, že město společně s Moravskoslezským krajem a dalšími partnery stojí před novou velkou výzvou, kterou je rekonstrukce krajské silnice II/468 včetně opěrných zdí. Tímto krokem by příjezd do Třince od Českého Těšína získal mnohem důstojnější podobu.

Projekt modernizace uvedené silnice včetně rekonstrukce opěrných zdí je zařazen pro spolufinancování z dotací, a je proto nutné, aby byla stavba skončila nejpozději k 31. říjnu 2018.

„Právě z důvodu tohoto šibeničního termínu dokončení stavby a k urychlení realizace plánované rekonstrukce vznikla v srpnu pracovní skupina, v níž je zastoupeno město Třinec, Krajský úřad Moravskoslezského kraje, Lesy ČR a Správa silnic Moravskoslezského kraje," uvedla Věra Palkovská s tím, že už proběhlo několik jednání, jejichž výsledkem je mimo jiné podání žádosti o stavební povolení.

V současné době běží stavební řízení a odbor investic krajského úřadu připravuje podání žádosti o dotaci.

Projektová dokumentace rekonstrukce silnice II/468 zahrnuje rekonstrukci povrchu silnice od kruhového objezdu v Třinci u „myší díry" po Baliny. Počítá se i s modernizací tří opěrných zdí, které jsou už ve špatném stavebním stavu. Podle projektových dokumentací se stěny budou mimo jiné obkládat kamenem, kotvit do stávajícího svahu a injektovat. Celkově by si stavba podle předběžných odhadů měla vyžádat 120 milionů korun.

Navíc město Třinec hodlá v rámci modernizace této cesty vybudovat ve své režii s pomocí dotace cyklostezku do Konské a prodloužit chodník vedoucí podél Nádražní ulice.

Zmíněná cyklostezka Třinec Konská se připravuje už delší dobu. „Je to stavba, na kterou v současné době probíhá územní řízení a která by se měla začít stavět v příštím roce. Jedná se o cyklostezku vedoucí na dvou samostatných tělesech podél silnice II/468 z Třince do Konské," řekl nedávno Leszek Gryga, cyklokoordinátor z odboru dopravy městského úřadu v Třinci.