VYBERTE SI REGION

Voda z kohoutku v restauraci? V nabídce je čím dál častěji

Ostrava - Pokud požádáte o sklenici vody z kohoutku, neměl by to být ve většině ostravských restaurací problém. Veřejně se jich k tomu přihlásilo šedesát. Někde se ale stále zdráhají a obávají se o zisk.

4.5.2013 1
SDÍLEJ:

Podávání vody v restauraci. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jan Jelínek

„Šéf nám to zakázal" nebo „To z hygienických důvodů nesmíme". To byly a někde ještě stále jsou výmluvy číšníků, proč nemohou hostovi přinést sklenici obyčejné vody z kohoutku. Situace se ale zlepšuje a jen v Ostravě se k pití kohoutkové vody veřejně hlásí šedesát restaurací. V celém Moravskoslezském kraji je jich pak dvakrát tolik.

„Majitelé restaurací se čím dál víc řídí heslem Náš zákazník, náš pán. Snaží se nabízet co nejlepší služby, mezi něž v dnešní době patří i podávání vody z kohoutku," popisuje trend Zuzana Cabejšková, předsedkyně občanského sdružení Česko pije z vodovodu, které už třetím rokem aktivně podporuje pití kohoutkové vody v restauracích. Vytvořilo mapy, na nichž si lidé mohou ve svém městě najít podnik, kde jim vodu „natočí".

Běžné jen někde

Zatímco někde vodu nalijí bez problémů, v některých restauracích to standard stále není. „Pokud si u nás zákazník dá třeba jídlo a požádá o vodu z kohoutku, vyhovíme mu. Že bychom ji ale nalévali běžně, to se říct nedá," řekl Martin Pavlásek z restaurace Dlouhá100ry v centru Ostravy a dodal: „Zákazníci také musí pochopit, že i my musíme nějak vydělávat. A na vodě z kohoutku to zrovna nejde."

Sdružení Česko pije z vodovodu navíc poukazuje na to, že voda z kohoutku je velmi kvalitní. To potvrzuje i mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací Martina Gavendová.

„Pitná voda dodávaná do ostravské vodovodní sítě je hygienicky nezávadná a splňuje všechny požadavky stanovené současným platným právním předpisem. Kvalita vody ve vodovodní síti je pravidelně kontrolována z hlediska fyzikálně-chemického i mikrobiologického. Pro vodu balenou platí stejně přísná pravidla, ta z vodovodu je však čerstvější," uvedla mluvčí Martina Gavendová s tím, že zdravější pro člověka je pít tvrdší vodu z vodovodu.

„Z hlediska vlivu na lidský organismus je určitě lepší voda tvrdá, dodává tělu potřebné minerály," tvrdí Gavendová. Potvrzují to i hygienici. Optimální, co se týká vlivu na zdraví, je tvrdost vody v rozmezí od dvou do 3,5 milimolu na litr. Takovou v Ostravě pijí lidé například ve Vítkovicích nebo ve Staré Bělé.

Kde vám v Ostravě „natočí" vodu z kohoutku:


PRO ZVĚTŠENÍ OBRÁZKU NA NĚJ KLIKNĚTE

Autor: Tereza Krumpholzová

4.5.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chrám chmele a piva v Žatci
5

Další krok na cestě do UNESCO: Česká republika nominuje Žatec

Michal Pavlata.
5

Zemřel herec, dabér a publicista Michal Pavlata

Konec twitteru na vnitru. Zaměstnanci retweetnuli nelichotivé foto z inaugurace

Americké ministerstvo vnitra dostalo pokyn uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. 

AKTUALIZOVÁNO

Washington manifestuje za práva žen, účast je masová

Masovou účast dnes v centru Washingtonu před budovou Kongresu USA doprovází manifestace za práva žen, jejíž součástí má být i pochod městem. Cílem průvodu, jehož osud je kvůli davům nejistý, je park před Bílým domem.

Kde nejlépe platí cizincům? Ve Švýcarsku. V Česku nemají smysl pro humor

Vyplatí se pracovat v zemi mléka, čokolády, hodinek, farmaceutických koncernů a bank. Zejména pokud pracujete pro poslední dva zmíněné obory. Nikde jinde na světě nedostanete jako cizinec větší plat, uvedla banka HSBC. V ČR panuje příliš formální pracovní kultura bez prostoru pro legraci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies