VYBERTE SI REGION

Voda z kohoutku v restauraci? V nabídce je čím dál častěji

Ostrava - Pokud požádáte o sklenici vody z kohoutku, neměl by to být ve většině ostravských restaurací problém. Veřejně se jich k tomu přihlásilo šedesát. Někde se ale stále zdráhají a obávají se o zisk.

4.5.2013 1
SDÍLEJ:

Podávání vody v restauraci. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jan Jelínek

„Šéf nám to zakázal" nebo „To z hygienických důvodů nesmíme". To byly a někde ještě stále jsou výmluvy číšníků, proč nemohou hostovi přinést sklenici obyčejné vody z kohoutku. Situace se ale zlepšuje a jen v Ostravě se k pití kohoutkové vody veřejně hlásí šedesát restaurací. V celém Moravskoslezském kraji je jich pak dvakrát tolik.

„Majitelé restaurací se čím dál víc řídí heslem Náš zákazník, náš pán. Snaží se nabízet co nejlepší služby, mezi něž v dnešní době patří i podávání vody z kohoutku," popisuje trend Zuzana Cabejšková, předsedkyně občanského sdružení Česko pije z vodovodu, které už třetím rokem aktivně podporuje pití kohoutkové vody v restauracích. Vytvořilo mapy, na nichž si lidé mohou ve svém městě najít podnik, kde jim vodu „natočí".

Běžné jen někde

Zatímco někde vodu nalijí bez problémů, v některých restauracích to standard stále není. „Pokud si u nás zákazník dá třeba jídlo a požádá o vodu z kohoutku, vyhovíme mu. Že bychom ji ale nalévali běžně, to se říct nedá," řekl Martin Pavlásek z restaurace Dlouhá100ry v centru Ostravy a dodal: „Zákazníci také musí pochopit, že i my musíme nějak vydělávat. A na vodě z kohoutku to zrovna nejde."

Sdružení Česko pije z vodovodu navíc poukazuje na to, že voda z kohoutku je velmi kvalitní. To potvrzuje i mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací Martina Gavendová.

„Pitná voda dodávaná do ostravské vodovodní sítě je hygienicky nezávadná a splňuje všechny požadavky stanovené současným platným právním předpisem. Kvalita vody ve vodovodní síti je pravidelně kontrolována z hlediska fyzikálně-chemického i mikrobiologického. Pro vodu balenou platí stejně přísná pravidla, ta z vodovodu je však čerstvější," uvedla mluvčí Martina Gavendová s tím, že zdravější pro člověka je pít tvrdší vodu z vodovodu.

„Z hlediska vlivu na lidský organismus je určitě lepší voda tvrdá, dodává tělu potřebné minerály," tvrdí Gavendová. Potvrzují to i hygienici. Optimální, co se týká vlivu na zdraví, je tvrdost vody v rozmezí od dvou do 3,5 milimolu na litr. Takovou v Ostravě pijí lidé například ve Vítkovicích nebo ve Staré Bělé.

Kde vám v Ostravě „natočí" vodu z kohoutku:


PRO ZVĚTŠENÍ OBRÁZKU NA NĚJ KLIKNĚTE

Autor: Tereza Krumpholzová

4.5.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Dijsselbloem: Hospodářské problémy Itálie po referendu nezmizely

Brusel - Hospodářská situace v Itálii se po nedělním referendu nezměnila, problémy zůstávají stejné, poznamenal dnes při příchodu na jednání ministrů financí zemí platících eurem šéf této takzvané euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska. Podle něho bude muset nová vláda připravit dodatečná opatření v rámci státního rozpočtu na příští rok, aby země dodržela podmínky takzvaného paktu stability. V něm se členské státy eurozóny zavazují nemít natolik vysoké schodky státních rozpočtů nebo vysoké veřejné dluhy, které by ohrožovaly stabilitu eura a zvyšovaly inflaci v zemích platících eurem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies