VYBERTE SI REGION

Výlovy rybníků pomalu končí. Jak je na tom kvalita kaprů na Ostravsku?

Podzimní výlovy rybníků jsou už v závěru, takže kapři a další ryby čekají na sádkách, až nastane pravý vánoční čas.

18.11.2015
SDÍLEJ:

Výlov rybníku Bezruč v Jistebníku. Ilustrační foto.Foto: Deník/Pavel Sonnek

Kapři chovaní v rybnících na Moravě a ve Slezsku mají mimořádně vysokou potravinářskou kvalitu, které by zcela jistě slušela značka Klasa.

Je to samozřejmě dáno i tradicí, protože zdejší rybnikářství je starší než například jihočeské. Ostatně, rybářský cech v Moravské Ostravě je připomínán již v roce 1498.

Biskup rybář

V biskupském privilegiu z ro-ku 1525, kdy se upřesňovaly hranice Moravské Ostravy, se píše o rybníku znamenitém, který si měšťané vybudovali vlastním nákladem.

Biskupský dvůr si jejich kvality natolik cenil, že toto poddané městečko dodávalo vždy na svatého Martina do biskupských haltéřů u zámku v Kelči jako naturální daň kopu štik a kopu kaprů.

Podíl na tom má (což platí dodnes) olomoucký biskup Jan Dubravius, který napsal odbornou chovatelskou knihu O rybnících a rybách v nich žijících. Popisuje, jak stavět rybníky, hráze, jak přivádět a odvádět vodu, jakou pozornost věnovat chovným rybníkům, násadám a podobně.

Proč se má každý hospodář starat o vlastní líheň kaprů, stanovuje přesně, kolik rybích jedinců na sáh čtvrteční vodní plochy může být.

Knihu napsal v roce 1535, tedy přesně v době, kdy se jiný rybníkář Jakub Krčín z Jelčan teprve narodil. Dubravius je nepochybně zakladatelem moderního českého rybníkářství a jeho odborná kniha byla přeložena po roce 1555 do němčiny, polštiny i angličtiny.

A právě tento muž přezdívaný biskup rybář, měl největší vliv na rozvoj rybnikářství v našem regionu. Moravská Ostrava byla poddanským městem olomouckého biskupství.

Podle městské instrukce biskupa Stanislava II. Pavlovského z roku 1554 se rybáři v Moravské Ostravě měli o rybníky řádně starat dle rad Jana Dubravia, fišmistři byli povinni složit přísahu při Pánu Bohu, matce Boží a všech svatých, že nebudou ryby rozdávat, a to ani svým příbuzným, natož pak je prodávat „pod rukou". Ještě v roce 1880 bylo v Moravské Ostravě šest rybníků a v Přívoze dvanáct.

Špičková kvalita

Moravské rybnikářství je v současné době na vzestupu, kapři jsou mimořádně kvalitní také proto, že jsou krmeni takzvaným naturelem, tedy pšenicí. Chovatelé odmítají umělé granule, v nichž jsou třeba masokostní moučky a podobně.

Dodavatelé pšenice nepoužívají k postřiku pesticidy a jiné chemikálie. Jde tedy vlastně o ekologický chov. Na Moravě a ve Slezsku je také jedna zvláštnost: na rozdíl od jiných míst v republice se rybníky napouštějí na jaře novou čistou vodou, ta se připouští i během roku. Ryby pak nemají bahnitou příchuť.

To je tedy regionální specialita, která se podepisuje na kvalitě ryb. Což odběratelé sledují velmi pečlivě. Není proto divu, že se moravští kapři vyvážejí do Belgie, Francie, Německa, Itálie, Rakouska i jinam.

Jaký kapr je nejlepší?

Koupíte-li si na Vánoce kapra o váze 1,5 kilogramu, bude pravděpodobně z Polska. Ryby o této váze žádají především Němci, aby jim vešla na pekáč celá. Pro český trh je ideální váha 2,5 kilogramu.

Čechům je v podstatě jedno, zda je kapr hladký nebo šupinatý. Němci ale žádají kapry výhradně hladké, Rakušané chtějí šupinaté. Faktem ale je, že v posledních letech mají Češi zájem o velké kapry, doslova pátrají po těch největších.

V současné době jdou dobře na odbyt i dravé ryby, například candáti, pstruzi, sumci a štiky bez ohledu na to, že přijdou třikrát až čtyřikrát dráž než kapři.

Dravé ryby nejsou chovány zvlášť, ale společně s kapry, protože se živí zejména plevelnými rybami. Těm se právě v moravských rybnících daří, takže dravci mají celý rok o potravu postaráno.

V jihočeských ryb-nících je to jinak, tam se plevelné ryby musí vysazovat zvlášť. Moravští kapři mají skutečně vysokou kvalitu.

Škoda jen, že na kádích prodejců nejsou informační nápisy, například: Kapři z jistebnického rybníka Bezruč nebo polaneckého Velká louka.

Autor: Boleslav Navrátil

18.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies